Gebelikte Kanamalar

Yazar Kamran Aliyev • 17 Mart 2024 • Yorumlar:

Gebelik fizyolojik ve dinamik bir süreç olup bu süreçte görülen kanamalar korkutucu olabilir. Kanamalar her zaman bir soruna işaret etmese de, bazen bir sorunun başlangıcı , habercisi olup kökeni mutlaka araştırılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.

Kanama zamanı ne yapmalı ?

Gebelik zamanı vajinal kanamanız olursa öncelikle sakin olmaya çalışın ve en yakın hastaneye başvurun. Stress kanamanızı ve rahim kasılmanızı artırabilir .

Gebelikte kanamaların sebebi nedir?

Gebeliğin ilk trimesterinde 4-6. Haftalarda ‘’yerleşme kanaması ‘’ dediğimiz , plasentanın rahim duvarına implantasyonuna, invazyonuna – kas tabakasına yerleşmesine bağlı kanamalar görüle bilir. Bu kanamalar adet kanaması tarzında olup hafif olarak görülmektedir. Dinlenmeyle azalır. Devamında rengi koyulaşan pıhtıya dönüşür. 3-4 gün içinde ortadan kalkar. İlk trimesterin devamında (8-13. Haftalarda) görülen kanamalar da bir çoğu kez rahim içinde plasentanın damarlanma ve kanlanma artışına bağlı olup doktor takibi ve gerekli tedavilerle ortadan kalkabilir.

İlk trimesterde diğer kanama nedenleri:

  • Düşük tehditi (abortus imminens),
  • Düşük (abortus inciprens),
  • Boş gebelik (blighted avum),
  • Dış gebelik (ektopik gebelik),
  • Üzüm gebeliği (mol hidatiform),

Gebelik dışı nedenler.

İkinci (14 – 27. Haftalar) ve üçüncü (28. Hafta ve sonrası) trimesterde olan vajinal kanamaların sebepleri farklı olup genelde plasentanın rahim duvarında yerleşme bozukluklarına bağlıdır. Bu kanamalar bazen erken doğumun, plasental dekolmanın - yani plasentanın erken ayrılmasının habercisi olur. Ama bunun yanısıra bebeğin haraketlerine, rahmin anlık kasılmasına bağlı kanamalar da görülebilir.

Dikkat! Dekolman dediğimiz riskli durum genelde kanama ve ağrıyla birlikte görülür. Bebeğin kanlanması bozulacağı için zaman kaybedilmemesi gereken bir durumdur.

Gebelikte son 1 ayda gerçekleşen kanamalar doğum eyleminin habercisi olabilir. Doğuma yakın dönemde rahim ağzının yumuşaması ve doğuma hazır olması ile halk arasında “nişan” olarak adlandırılan servikal mukus tıkacı bir miktar kan ile vücut dışına atılır.

Çoğunlukla nişan gelmesinden sonraki 24-48 saat içerisinde doğum eylemi başlar. Ancak yine de doğuma yaklaşmış bir kadında kanamanın nedenini fizyolojik bir durum olan nişan olduğundan emin olmak için özellikle plesenta dekolmanı gibi diğer riskli kanama nedenlerini dışlamak gerekir.

Aynı zamanda kanamalar bazen gebelikle ilişkili olmayıp gebenin sistemik hastalıkları, pıhtılaşma faktörleri, idrar yolu enfeksiyonu , vajinal kanamayla karıştırılan anal fissür , hemoroid kanaması ile ilişkili olabilir.

Tüm kanamalı durumlarda mutlaka doktora başvurmanızı öneririz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Kamran Aliyev Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)