Gebelikte Oruç

Yazar Kamran Aliyev • 30 Mart 2023 • Yorumlar:

Gebeler oruç tutabilirmi?

Ramazan ayının gelmesi ile beraber gebelerimizden bu konuda çok fazla soru alıyoruz. Bu konu tartışmalı olup çeşitli cevaplar verilmiştir.Bildiğimiz gibi gebelik fizyolojik bir durumdur.Ama fizyolojik olduğu kadar kendinde bazı riskleri , komplikasyonları da barındırabilir.Konuya geçmezden önce gebelik döneminde oluşan değişikliklere göz atalım.

Gebelikte annenin fizyolojisi

Gebelik döneminde anne vücudunda birtakım fizyolojik olanmetabolik ve hormonal değişiklikler oluşur.Sindirim sistemi artan progesteron etkisiyle yavaşlar.Mide asiditesi artar. Bu nedenle gebelerde mide yanması, kabızlık, barsak gazı ve şişkinlik gibi şikayetlere .Anne karnında bebekler besinleri anne kanıyla alır. Bu sebeple annenin karbohidrat , protein ve yağ gereksinimi de artar.Bu metabolizmanın doğru şekilde devam etmesi için annenin günlük sıvı alımı da çok önemlidir.Gebelerdekigastrointestinal şikayetleri azaltmak için sık sık azar azar, küçük öğünlerle beslenmeleri önerilir. Uzun süre aç kalmak, bir seferde çok fazla miktarda yemek yemek bu şikayetleri artırır.

Bu dönemde böbreklerde genişleme ,hidronefroz gibi riskli durumlar da artabilir. Aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonlarına yatkınlık ta artar. Bu sebeplerle gebelerin sıvı alımı da çok önemsenir.

Annenin oruç tutması bebeği etkilermi?

Anne karnındabebebeğin tek gıda ve enerji kaynağı annedir. Bebek gerekli besinleri plasenta vasıtasıyla anneden alır.Özellikle annenin kan şekerinin regule olması ,düzenli beslenmesi ,gün içinde sürekli sıvı ve protein tüketimi bebeğin kan şekerinin regulasyonu, bebeğin kas ,kemik - vücut gelişimi açısından önemlidir. Anne karnındaki bebeğin kan şekerinin normal düzeyde tutulabilmesi de annenin kan şekerine bağlıdır. Annenin kan şekerinin değişmesi bebekte de regülasyonu bozar , doğduktan sonra da regülasyonu etkileyebilir.

Bunları göz önünde bulundurduğumuzda oruç sırasında, bebeğin uzun süreli düşük glukoz düzeylerinden olumsuz etkileneceği söylenebilir.Aynı zamanda besin eksikliği nedeniyle düşük doğum ağırlıklı bebeklerin doğum oranı da artar.

Ne yazık ki, şimdiye kadar yapılmış olan bilimsel çalışmalarda, yeterli hasta sayısı ve tüm kriterler sağlanamadığından gebelikte oruç tutmanın güvenli olduğu ile ilgili yeterli veri elde edilememiştir.

Tüm bunlari göz önünde bulundurarak yine de oruc tutmak ta kararlıysanız mutlaka doktor kontrolünde devam edin. Özellikler ilk trimester ve bebeğin kas , kemik , yağ tabakasını artırdğı son trimesterde daha dikkatli olunması gereklidir. Iftardan sahura kadan bol su tüketin. Artan protein gereksinimini karşılamak için kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri , yumurta , balık, kuru baklagiller gibi proteinden zenin besinler önerilir. Bebek hareketlerini hisseden annelerinin bebeğin hareketlerini takip etmesi ve hareketlerin azalması halinde doktora başvurması önerilir.

Bebeğinizin ve kendi sağlığınızı önemseyin.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Kamran Aliyev Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)