Gebelikte Ne Kadar Kilo Alınmalı?

Gebelik uzmanlar tarafından 3 bölüme (trimester) ayrılır. Dönem dönem kilo alımını ele alırsak; ilk 3 aylık dönem en az kilo alınması gereken dönemdir! Bu dönem normalde gebelik halen leğen kemiği dediğimiz pelvisin içindedir. Pelvisin üstüne çıkmamıştır. Kilo alımınızın da en az olması gerektiği düşünülürse göbeğinizin öne çıkmasını beklemeyin. Eğer karnınız öne doğru büyümeye başladıysa kilonuzu kontrol etmenizde fayda var. Bu dönemde bazı hastalar bulantı kusma nedeniyle kilo bile kaybedebilirler ki bu gebelerde farklı beslenme önerileri mevcuttur.

İlk trimesterde toplam 0,5 kilo ile 2,5 kilo arası almanız normaldir. Bebeğinizin tüm önemli yapıları ve organ sistemleri ilk üç ayda oluşur. İlerleyen gebelik haftaları ile beraber bu organlar büyüyüp gelişirler ve bebeğinizde kilo artışı görülür. Bebeğinizin tüm önemli yapıları ve organ sistemleri ilk üç ayda oluşur. İlerleyen gebelik haftaları ile beraber bu organlar büyüyüp gelişirler ve bebeğinizde kilo artışı görülür. Bebek kilo alıp büyümeye devam ettikçe anne adayının da alması gereken kilo miktarı artacaktır. İkinci 3 aylık dönemde haftada yarım kilogram önerilir. Gebeliğin devamında ikinci 3 aylık dönemde artık karnınız artan kilo ve büyüyen rahim ile beraber öne çıkmaya, yukarı doğru yükselmeye başlamıştır. İlk 20 hafta en fazla 2,5 kilogram alıp, ilerleyen haftalarda dengeli biçimde kilo alımının devam etmesi en idealidir. Hamilelikte alınan kilolara göz atarsak; yaklaşık 3,5 kilogramı bebeğe aittir.

Bebeğinizin yanı sıra karnınızda 500 gram bebeğin eşi (plasenta), 1 kilogram kadar da amnion sıvısı taşırsınız. Rahminizde de büyüme ve kilo artışı olur ki bu da 1 kilogram kadardır. Memeler ise 300-500 gram kadar artar. Kan - sıvı miktarı için de 6 kilogramlık bir artış hesaplarsak; ortalama olarak 11 - 14 kilogram arası ideal sayılabilir. Bu veriler tahmini olmakta olup kişiye göre değişecektir. Ancak bebeğiniz doğum ile beraber bunları da yanında götürecektir, gerisi ise size doğumdan hatıra kalacak!

Kilo alımı doktorunuz ve diyetisyeniniz tarafından vücut kitle indeksinize, ek hastalıklarınıza göre uygun biçimde hesaplanır ve kişiselleştirilir. Normal VKI (beden kitle indeksi 18,5’in altında) ile gebe kaldıysanız yani zayıfsanız tahmini hamilelik boyunca yaklaşık olarak 15 kilogram kadar kilo almanız uygun olacaktır. Fazla kilo ile hamileliğe başladıysanız ve VKI yüksek ise hamilelik süresince 8-9 kilogram almanız bebeğin gelişimi için uygun sayılabilir. Fazla kilo dışında bir de düşük kilo ile doğuma girme problem olanlar var ki; Özellikle son dönem trendlerine ve estetik kaygılara kapılıp, sadece 5-6 kilo alanlar var ki şunu bilmeleri lazım; gebelik süresince 9’dan az kilo alanların, normal seviyede kilo alanlara göre yüksek oranda erken doğum ve daha fazla oranda düşük kilolu bebek doğurma riskleri bulunmaktadır.

Unutmayın; gebelik başlangıcında, aşırı kilolu veya aşırı zayıfsanız ya da çoğul gebelik taşıyorsanız, doktorunuz farklı bir düzenleme yapacaktır. Mesela gebeliğe aşırı kilo ile başladıysanız, haftada 250 gram önerebilir. Aynı şekilde, ikiz gebelik yaşıyorsanız, kalori ihtiyacınız tek bebeklere göre daha fazla olacaktır gibi.

Son olarak; hamilelikte vücudunun bozulması endişesiyle yapılan diyetler sonucu vücut gereksinimini karşılayamazsa protein depolarının kullanır. Bu da hem sizin hem bebeğinizin sağlığı açısından riskli ve sağlıksız sonuçlar doğurabilir. Hamilelik sırasında kilonuzu yönetmek ve kontrolün sizin elinizde olması önemlidir! Bu yüzden beslenmenizin kalitesine odaklanmaya çalışın!

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Pınar Kadiroğulları Kadın Hastalıkları Ve Doğum Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)