Gebelikte Sık Karşılaşılan Ürolojik Problemler

Yazar Tümay İpekçiÜrolog • 22 Kasım 2021 • Yorumlar:

Ürolojik problemlerle başvuran gebelerin tanı ve tedavisi kısıtlayıcı faktörler nedeniyle genel hasta popülasyona göre daha zor ve karmaşıktır. Tanıda yapılacak hataların ve uygunsuz tedavi yöntemlerinin hem anne hem fetüs için ciddi riskler taşıdığı bilinmektedir. Bu yüzden hastalıkların yönetimi güncel saygın kılavuzlar eşliğinde yapılmalıdır.

Gebelikte sık karşılaşılan ürolojik problemler başlıca üç başlık altında incelenebilir :

a) Gebelik ve Üriner Sistem Enfeksiyonları

b) Gebelik ve Üriner Sistem Taş Hastalığı

c) Gebelikte Meydana Gelen Diğer Ürolojik Problemler

A) Gebelik ve Üriner Sistem Enfeksiyonları

Gebelikte gerek idrar içeriğinin farklılaşması, gerekse hormonal ve fizyolojik birtakım değişiklikler sonucu, bakteriler üriner sistemde daha kolay enfeksiyon oluştururlar. Üriner sistem enfeksiyonları , gebelikte en sık rastlanan enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlar; asemptomatik bakteriüriden , akut sistit gibi hafif veya daha şiddetli seyreden pyelonefrit gibi gürültülü tablolara kadar geniş bir yelpazede görülebilir.

 

B) Gebelik ve Üriner Sistem Taş Hastalığı

Üriner sistem taş hastalığı, gebelik boyunca nonobstetrik karın ağrısı nedeniyle hastaneye yatış gerektiren en sık nedendir . Gebelikte idrar yollarında semptomatik taş görülme sıklığı tahminen % 0,03–0,53 civarındadır . Bu oran benzer yaş grubundaki gebe olmayan kadınlara göre çok farklı değildir. Gebelikte saptanan böbrek taşları çeşitli çalışmalarda; erken doğum riskinin artması , düşük doğum ağırlığı , preeklampsi, sezaryen doğum ve erken membran rüptürü ile ilişkilendirilmiştir . Çok doğum yapmış kadınlarda semptomatik üriner taş hastalığı riski ilk kez doğum yapacaklara göre artmıştır . Gebelerde üriner sistem taş hastalığında en sık görülen semptom ağrıdır . Ağrıya eşlik eden en sık 2. bulgu ise idrarda kan görülmesidir.  Bunların dışında üriner sistem taş hastalığında görülebilen bulantı-kusma gibi nonspesifik semptomlar, gebeliğin özellikle ilk 3 ayında görülen hiperemezis gravidarum ile karışabileceğinden tanıda zorluklar yaşanabilir.

C ) Gebelikte Meydana Gelen Diğer Ürolojik Problemler

 

  1. Hidronefroz ( Böbrekte genişleme)

  2. Böbrek yetmezliği

  3. Vezikoüreteral reflü (VUR) ( İdrar kesesinden böbreğe geri kaçak)

  4. Maligniteler ( Kanserler )

  5. Alt Üriner Sistem Semptomları

  6. İdrar Kaçırma

  7. Doğum Esnasında Ortaya Çıkan Sorunlar

  8. Mesane invazyonu ile birlikte plasenta perkreta

Bu riskleri taşıyan gebelerin hamilelik süreci boyunca Kadın Doğum hekimi ile koordine olan  Üroloji doktoru takibinde olması gereklidir.  

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Tümay İpekçi

Üroloji Doç. Dr.

Randevu al