Gebelikte Zamanlama

Yaşınıza, sağlık durumunuza ve ne zamandan beri denediğinize bağlı olarak, doktorunuz gebelik şansınızı arttırmak için size ve eşinize birkaç basit yol tavsiye edebilir. Bir kadının doğurgan olduğu dönemi saptamak için, birkaç metod vardır. Bazı vakalarda, hayat tarzı değişiklikleri veya sağlıkla ilgili alışkanlıklar üreme kapasitesinin arttırılmasını sağlayabilir.


Gebelik ancak bir kadın yumurtlayabiliyorsa mümkündür. Eğer üreme şartları uygunsa, cinsel birleşme yumurtlama öncesinde veya esnasında gebe kalma şansını arttırmada en iyi yoldur. Vücut sıcaklığında artış, rahim ağzı sıvısındaki değişiklik ve LH hormonundaki ani yükselme yumurtlama olduğunun göstergeleridir. Aşağıdaki resim tipik bir adet döngüsündeki değişiklikleri ve ideal cinsel birleşme zamanı ile ilgili iyi bir fikir vermektedir.

Vücut ısısı artışı
Hormon seviyelerine cevap olarak, bazal vücut ısısı yumurtlamadan az önce bir miktar düşer. Sonrasında yumurtlamadan az sonra progesteron hormonunun etkisi ile birden yükselir. Cinsel ilişkinin vücut ısınızın düştüğü veya tipik olarak yükseldiği güne getirmeniz önerilir.

Rahim ağzı mukus salgısındaki değişiklikler
Rahim ağzı mukus salgısı çoğunlukla kalın ve bulanıktır. Yumurtlamadan önce, aylık döngünüzün 9. veya 10. gününde, spermin fallopian tüplerine yolculuğunu kolaylaştırmak için mukus artar, daha temiz ve uzayabilen bir hal alır. Bu değişikliği fark ettikten bir veya iki gün sonra cinsel ilişkide bulununuz ve mukus tekrar kalınlaşana kadar cinsel birlikteliğe devam ediniz.

LH yükselişi
LH yumurtlamayı uyardığı için vücudunuzda bu hormon yumurtlama öncesinde yüksek ölçülecektir. Yumurtlama tespit kitleri, bu yükselmeyi saptar ve size yumurtlamanın gerçekleşmek üzere olduğunu haber verir. Bu LH yükselmesinden bir veya iki gün sonra cinsel birliktelikte bulununuz.

Zamanlama ipuçları
Sıcaklığın kesin belirlenmesi için, BVI için özel bir termometer veya dijital termometer kullanın.

Eğer sürekli vücut ısınızı ölçüp not ediyorsanız, bunu sabahları yapın –sabah kalkar kalkmaz ve herhangi başka bir şey yapmadan önce.

Eğer hasta iseniz veya rahatsız bir gece yaşadıysanız ( her ikisi de vücut ısınızı etkiler), çizelgenize bunu not edin. Eğer alışılmadık kanama veya lekelenme olursa, bunu da not edin, ve doktorunuzla konuşun.

Eğer sürekli takip sizi ve eşinizi rahatsız ediyorsa, doktorunuz siz başka önerilerde bulunabilir.

Gebe kalmaya çalışırken, yumurtlama zamanı her ardışık günde cinsel ilişkide bulunun.

Hayat tarzı ve sağlık alışkanlıkları
Bazı hayat tarzı seçimleri ve sağlık alışkanlıkları, aşağıda anlatılan, gebe kalma yeteneğinizi etkileyebilir. Bunlar hakkında doktorunuzla konuşun.

Sigara
Kadınlarda sigara içimi östrojen seviyelerini değiştirebilir ve yumurta üretimini bozabilir. Rahim ağzı mukus salgısındaki nikotin spermler için toksik olabilir. Erkeklerde, sigara içimi sperm sayısını düşürebilir, sperm hareketini azaltabilir ve spermlerde yapısal bozuklukları arttırabilir.

Alkol ve uyuşturucu
Aşırı alkol tüketimi sperm sayısını azaltabilir ve anormal sperm üretimine yol açabilir. Uyuşturucu kullanımı kadınlarda hormonları etkiler ve erkeklerde sperm sayısını azaltır.

Testis ısısı
Bir erkeğin testislerinin ısısı normal olarak geri kalan vücut ısısından yaklaşık birkaç derece düşüktür. Testisler çok sıcaksa, sperm üretimi düşer. Yüksek ateş, sıcak çalışma ortamı, dar pantolonlar testislerin ısısında artışa neden olarak üreme kapasitesini düşürebilir.

Ağırlık problemleri
Sıklıkla kilolu veya zayıf kadınlar gebe kalmada sıkıntı çekerler. Çok fazla veya çok az vücut yağ düzeyleri hormon seviyelerine etki eder ve yumurtlamayı bozabilir. Erkeklerde, aşırı kilo testislerdeki ısıyı arttırabilir, sperm sayısını azaltır.

Yorucu egzersiz
Sürekli yorucu egzersizler ( örn: gün boyu uzun mesafe koşuları) kadınlarda hormon seviyelerini düşürür. Aynı durum erkekler içinde geçerlidir. Kadınlarda, bu durum aynı zamanda üremeyi kısıtlayan düzensiz adet görmeye veya hiç adet görememe gibi durumlara neden olur.

Diğer faktörler
Doktorunuz kısırlığa neden olan diğer faktörleri sizinle tartışabilir. Bazı kayganlaştırıcılar spermlerin ölmesine veya zarar görmesine neden olabilir. Bazı ilaçlar sperm sayısını azaltabilir. Bazı kadınlarda, stres ve endişe yumurtlamayı azaltabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Cihangir Çakıcı Kadın Hastalıkları Ve Doğum Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)