Gece Yeme Sendromu

Yazar Banu Kılıç • 8 Ocak 2019 • Yorumlar:

Geceleri aşırı yemek yeme ülkemizde sık karşılaşılan durumlardan birisidir. Gece yeme sendromu, uykudan uyanarak yemek yenmesi veya akşam yemeklerinden sonra fazla miktarda yiyecek tüketme isteği olarak kendisini gösteren gece yemek yenmesi durumudur.

Bu sendroma sahip kişilerde sabah kahvaltı yapma isteği ya da iştahı yoktur. Diğer önemli bir özellik ise uykuya dalmakta çekilen zorluktur. Bu bireyler gece uykudan uyanıp kontrolsüz bir şekilde aşırı yemek yemektedirler.

Obezite, psikiyatrik hastalıklar, çocukluk çağı obezitesi, depresyon, yeme bozuklukları, yüksek stres, diyabet, düzensiz uyku ve düzensiz beslenme alışkanlıkları gibi faktörler gece yeme sendromuna sebep olabilmektedir.

Bu sendroma sahip bireylerde:

  • Günlük yeme alışkanlıkları akşam ve gece saatlerinde artış göstermekte

  • Sabah yemek yeme isteği olmamakta

  • Kişilerin gece süresince aşırı yeme istekleri olmakta

  • Uykusuzluk görülmekte

  • Kişide depresif duygu durumu gözükmekte

  • Bozulmuş yemek yeme düzeni gibi belirtiler görülebilmektedir.

 Gece yeme sendromu obez kişilerde sık rastlanılmakta ve bazı bireylerde ise obezitenin nedeni olabilmektedir. Gece yemeleri kilo verme tedavilerinde dirence sebep olabilmektedir. Gece yemeleri tedavi edilebilmekte ve bireyler tedavi sonrasında çoğunlukla kilo verebilmektedirler.

 Tedavisi ilaç ve psikolojik tedavi şeklinde olmaktadır.  İlaç tedavisi serotonin sistemi üzerinde yapılan bir tedavi yöntemidir. Merkezi sinir sistemimizde serotonin düzenlenmesinin etkili bir tedavi yöntemi olduğu görülmüştür.

  Psikolojik olarak yapılan tedavi ise psikoterapide gevşeme terapisi ve bilişsel davranışçı yaklaşım şeklinde olmaktadır. Kullanılan gevşeme teknikleri ile bireylerde var olan stres ve anksiyete oranlarında azalma olmaktadır. Buna bağlı olarak da bireylerde sabah iştah artışı ve gece yemelerinde azalmalar olmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)