Geçmeyen Vaginal Akıntılar

Genç kuşaktaki evli ve cinsel aktif kadınların birçoğu hayatının bir döneminde vaginit dediğimiz vaginal akıntı kötü koku ve kaşıntı ile kendini gösteren bu hastalığı geçirmişlerdir. Vaginit ile karşılaşma toplumumuzda %80 civarında iken sık tekrarlayan veya geçmeyen vaginal akıntılar kadınlarımızın %20-30 unu ilgilenirmektedir. Bu can sıkıcı durumdan ayrıntılı muayene ve iyi yönetilen bir tedavi ile kurtulabilirsiniz.

Aslında sorunun temelinde vaginanın kolay mikrop kapma ve mikropların sevdiği bir ortam olmasından kaynaklanmaktadır. Kapalı, nemli, ıslak yapısı mikroorganizmalar için uygun bir ortam oluşturmaktadır.

Enfeksiyon ile en sık karıştırılan akıntı ise vaginanın fizyolojik şeffaf ve kokusuz akıntısıdır. Bu olması gereken ve hem cinsel ilişki hemde döllenme için özellikle salgılanan normal kabul ettiğimiz bir akıntıdır.

En sık gördüğümüz vaginal enfeksiyon ajanları :

  • Candida (özellkle bakire bayanlarda)
  • Trichomonas
  • Üreplasma ürealyticum
  • Aneorob bakteriler
  • Trichomonas vaginalis
  • Gardnerella vaginalis


Olarak sıralayabiliriz. Tedavide uygun ajan seçilmeli ve kişinin şikayetlerine dikkat edilmelidir. Çünkü yukardaki mikroorganizmaların her birinin kliniği, şlikayetleri, bulguları farklıdır.

Geçmeyen vaginal akıntı ile neyi kastediyoruz:

  • 3 aydan fazla süren vaginal akıntı
  • Tedaviye cevap vermeme
  • Sık tekrarlama (tedaviyi bıraktıktan 1 kaç hafta sonra)
  • Sürekli vaginal şikayetler  ve yaşam konforunu bozması

Bu durum aslında vaginitin ayrıntılı analiz edilememesi ve ayrıntılı tedavi edilmemesi sonucu daha sık karşımıza çıkmaktadır. Bir diğer yanlış ise hem asta hemde jinekolog tarafından hafife alınan tedavisi için dikkat edilmemesi ve üstünkörü tedavi edilmesi sonucu kronik yani müzmin ve sürekli hale geçen vaginal enfeksiyonların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.

Ayrıntılı araştırmalarda önce iyi bir anamnez gerekmektedir. Doktorunuza şikayetlerinizin önemini anlatmalısınız ve bu akıntıdan kurtulamadığınızı özellikle belirtmelisiniz. Ayrıca yine var olan bir rahim içi araç (spiral) mevcut akıntınızın ve kötü kokunuzun  iyileşmesine engeldir veya tedavi bırakılınca hemen tekrarlamasına yol açmaktadır.

Partnerinizinde mutlaka üroloji doktorundan destek alması gerekmektedir. Çünkü ondaki bir enfeksiyon siz iyleşseniz bile sizi tekrar enfekte edecektir.
En önemli nokta ise vaginanın kendi koruyucu tabakasının hasar görmesi sonucu sürekli tekrarlayan vaginal akıntılar ile karşılaşabileceğinizdir. Vaginanın koruyucu örtüsünü laktobasiller(Döderlein basilleri) oluşturmaktadır. Bu koruyucu örtü vaginaya asit salgılayarak vaginanın pH sını mikropların yaşayamayacağı düzeye düşürür ve bu sayede vagina mikroplara karşı güçlü olmaktadır. Vagina pH ı sağlıklı bir kadında ortalama 3.8 düzeyinde iken cilt normal pH ı 5.5 dir. Mide asit pH sı 2 dir örneğin. İşte bu asit örtüyü sağlayan döderlein basilleri ölür veya miktarları azalır ise vagina pH sı 6 lara doğru gitmekte ve mikroplar için uygun ortam oluşmaktadır.

Bu koruyucu vagina  örtüsünün en sık yok olma nedenleri ise :

  • Vaginal duş(ülkemizde sık yapılan bir yanlıştır)
  • Sürekli ve sık enfeksiyon geçirme
  • Ağız yolu ile geniş spektrumlu antibiotik kullanma (özellikle gram + etkinliği olan)
  • Rahim ağzı yarası olması ve uygun tedavi edilmemesi

Bu  nedenle altta yatan sebep ayrıntılı analiz edilmeli ve eğer geçmeyen vaginal akıntı sorununuz var ise ayrıntılı ve vaginal floranızı güçlendirici doğru tedaviler almalı ve gerekir ise detaylı kültür testleri  yaptırmalısınız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Cemil Karakuş Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)