Genç Obezitesi

Yazar M. Ferhat FerhatoğluGenel Cerrah • 6 Mart 2017 • Yorumlar:


Aşırı kilolu ya da obez olan ergenlerin sayısı son yıllarda azalırken, morbid obez sayısı (bariatrik cerrahi adayı olan obez hastalar) A.B.D. verilerine göre 5.2'den 10.2'ye yükselmiş ve1999'dan 2014'e neredeyse iki katına çıktmıştır. Tüm ergenleri %12 ila 19 bu hastalık ile karşı karşıyadır. Sonuç olarak, giderek daha fazla doktor ve anne-baba zor bir soru ile karşı karşıyayız: aşırı kilolu gençlerin bariatrik cerrahi olması gerekmekte mi ?, ciddi obezlerde kalıcı kilo kaybı üreten tek tedavi radikal bir ameliya mıdır?

Minnesota Üniversitesi'ndeki pediatrik obezitede uzman olan Aaron Kelly, "Bu alanda, bu çocuklar için uygun olan tek çözümün ameliyat olduğu kanısındayız , ancak uzun vadeli sonuçları bilmiyoruz." diyor ve bu fikir birçok ebeveyn ve hekimi korkutuyor.

En iyi veriler, sadece beş yıl boyunca elde edilen sonuçları içeren, yakın zamanda yayınlanan iki küçük çalışmadan elde edilmiştir. Bilim adamları, daha iddialı araştırmalara acil bir ihtiyaç olduğunu belirtmektedir.

Gençler ve ebeveynleri için soru şudur: Cerrahiden kaynaklanan uzun vadeli sağlık risklerini mi yoksa obeziteden kaynaklanan ciddi sağlık riskini mi kabul etmek?

Dr. Kelly A.B.D.’de yaklaşık üç ila dört milyon ergenin bariatrik cerrahi kriterlerini karşılayacak kadar ağır olduğunu belirtiyor. Ancak yılda yaklaşık 1.000 genç ameliyat oluyor ve birçok tıp merkezi genç obez hastaları ameliyat etmekten kaçınırken birçok doktor da ağır obez hastalarından bahsetmekte.

Obezite, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, uyku apnesi, asit reflüsü, yağlı karaciğer ve yüksek kolestrol seviyeleri gibi ameliyatla hafifletilme eğiliminde olan ve gençlerde ciddi sağlık riski taşıyan birçok soruna neden olmakta. Burada ebeveynlerin ve doktorların cevaplaması gereken zor soru ameliyatın riskleri mi daha göze alınabilir yoksa obeziteden kaynaklanan sorunlar mı daha göze alınabilir ?

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Ferhat Ferhatoğlu Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)