Genital Estetik

Kadınlarda genital estetik , 18 yaşını doldurmuş olmak şartıyla genital bölgeye (iç ve dış dudak, vajina, klitoris etrafı ve perine bölgesine) uygulanan operasyonların tümünü kapsamaktadır, çoğunlukla kombine işlem şeklinde ve sıklıkla vajinoplasti ( vajinal estetik) ve labioplasti (labial estetik) ameliyatları uygulanmaktadır.

Vajinal Estetik

Vajinal estetik , vajene uygulanan cerrahi veya cerrahi dışı uygulamalarla yapılan genellikle vajinal daraltmanın sağlandığı estetik işlemdir.

Vajinal genişleme sıklıkla çok sayıda vajinal (normal )doğum , zor vajinal (normal) doğum yapan , 4000 gr üzerinde vajinal (normal) doğum yapan kadınlarda , doğuştan bağ dokusu zayıf kadınlarda ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan cinsel işlev bozukluğu da yapan bir durumdur. Vajinal estetik işlemi , vajende genişleme şikayeti olan kadınlarda, cinsel ilişki sırasında vajinanın penisi hapsedememesi nedeniyle orgazm problemleri yaratabilmektedir. İlişki esnasında vajenden ses ve hava gelmesi şikayetlerine neden olup ilişkinin kalitesini bozabilmektedir, zamanla lbidoda kayıp yaşanabileceği için vajinal estetik işlemi bu durumlarda uygulanmalıdır. Vajinoplasti ameliyatında önemli nokta vajenin gereğinden fazla daraltılması ya da az daraltılması problemleridir, bunun dışında cerrahiye bağlı çok az oranda görünen vajinal enfeksiyon ve kanama problemleri olabilmektedir, bu yüzden deneyimli bir hekimden yardım alınmalıdır.

   Vajinoplasti ameliyatı, eşlik eden bir başka genital estetik işlemi yok ise örneğin labioplasti ( genital dudak estetiği) gibi, ortalama 1- 1,5 saat sürmektedir. Ameliyathane koşullarında çoğunlukla bölgesel ( spinal anestezi) anestezi olmak üzere, daha az oranda genel anestezi uygulanabilmektedir.

   Vajinoplasti ameliyatı, Ameliyathanede anesteziyi takiben ameliyat pozisyonu verilip, temizlik işlemleri yapıldıktan sonra hem vajina ön duvarı hem de arka duvarındaki fazla dokular çıkarılıp, vajendeki genişleme tekrarını azaltmak için fasya dokusu dediğimiz doku onarıldıktan sonra vajina içerisindeki kesiler tamir edilerek yapılır.

    Vajinoplasti ameliyatı, eşlik eden bir başka genital estetik işlemi yok ise örneğin labioplasti ( genital dudak estetiği) gibi, ortalama 1- 1,5 saat sürmektedir.

   Vajinoplasti ameliyatı sonrası aynı gün veya ertesi gün hastaneden taburcu edilirsiniz, ameliyat sonrası gerekli ilaçlar kullanılmaya devam edilmeli, ameliyat sonrası 1 hafta -10 gün istirahat yeterli olacaktır, sonrasında işe başlanabilir, 6 hafta boyunca cinsel ilişki yasağı ana kuraldır, ayakta duş alınmalı, havuz-deniz-küvete girilmemelidir, 1 hafta sonra ve ilk cinsel birliktelik öncesi kontrol ve gerekli danışmanlık verilmelidir.

   İdeal olan vajinoplasti ameliyatı sonrası tekrar vajinal ( normal) doğum yapmamaktır, eğer gebelik düşünceniz varsa ve vajinal ( normal) doğum yapacaksanız,  tekrar vajinal estetik ihtiyacınız doğacaktır. 

   Vajinoplasti ameliyatı sonrası cinsel hazzınız ve partnerinizin cinsel hazzı artacağı için sexüel hayatınız daha mutlu olacaktır, kadının kendine olan özgüveni artacaktır, estetik işlemi öncesi ilişki sırasındaki tüm negatif durumlar ortadan kalkacak ve psikolojinize olumlu yansıyacaktır.

   Vajinoplasti ameliyatı sonrası en erken 6 hafta sonra ilk cinsel ilişki denenmelidir, ilişki öncesi doktorunuzun kontrolü ve tavsiyeleri dikkate alınmalıdır.

Labial Estetik

    Labioplasti , kadınlarda genital bölgede küçük (iç) ve büyük (dış) dudaklarda olan orantısızlık ve şekil bozukluklarını düzeltme amaçlı yapılan estetik işlemdir.

    Labioplasti ameliyatı , teknik olarak bilinen klasik yöntemler olan kama şeklinde, trim denilen teknikle cerrahi olarak yapılabileceği gibi tarafımca yapılan  modern yeni teknikle dudaklardaki asimetriyi ve esmer rengi , eşlik eden klitoris etrafında da düzeltme şeklinde kompleks olarak ( kişiye özel labioplasti) yapılabilir veya lazer yoluyla keserek cerrahi olarak yapılabilmektedir.

  Kadınlarda sıklıkla küçük dudaklardaki doğuştan büyüklük, orantısızlık, sıkı pantolon giyerken veya ilişki sırasında sorun yaşama problemleri nedeniyle , büyük dudaklarda hızlı kilo kaybı olanlarda sarkma sonrası küçültme ya da dolgu yapma nedenli yapılır.

   Labioplasti ameliyatı , sorunun büyüklüğüne göre lokal anestezi ile yapılabileceği gibi, sıklıkla bölgesel olarak spinal anestezi veya genel anestezi ile de yapılabilir, sorunun büyüklüğüne göre ameliyat süresi 1-3 saat arası değişmektedir.

   Ameliyat sonrası sık olmamakla birlikte dudakta kan birikimine bağlı şişme, cerrahiye bağlı ödem, ameliyat sonrası dudak bölgesinde ağrı, iyileşme sırasında problemler, enfeksiyon gelişimi olursa iyileşme tam olduktan sonra kötü görünüm olup revizyon( yeniden işlem) gerekliliği olabilmektedir. 

    Ameliyatın sonuçları başarılı olup, İyileşme sonrası hastalar eski kötü görünümden kurtulduğu için psikolojik olarak kendilerini çok iyi durumda hissetmektedirler, sıkı kıyafetleri rahatlıkla giyebilmekte, ilişki sırasında daha rahat etmektedirler. 

    Ameliyat  sonrası 4 veya 5.gün normal hayatınıza devam edebilirsiniz, 1,5 ay genital bölgeye darbe alınmamasına dikkat edilmelidir, 6 hafta cinsel ilişki olmamalı , motosiklet, bisiklet ve at binilmemelidir.

   Ameliyat sonrası cinsel ilişkiyi zorlayan etken ortadan kalktığı için cinsellik daha rahat yaşanmakta, orgazm ve libido artmaktadır.

    Dudaklarda enfeksiyon gelişimi olursa iyileşme tam olduktan sonra kötü görünüm olup revizyon ( yeniden işlem) gerekliliği olabilmektedir.

   İç Dudaklardaki sarkma-orantısızlık sorunu ciddi düzeyde değilse lokal anestezi ile ofiste lazer yöntemi keserek çıkartılabilir, ancak bu da bir cerrahi işlemdir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Suat Karataş Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)