Genital Estetikte Labioplasti

Genital  bölge estetiğinde sıklıkla  yapılan müdahale  tıp dilinde labioplasti denilen iç dudak onarımıdır. Labioplasti (İç dudak estetiği) labium minuslerin (iç dudak)cerrahi olarak düzeltimesidir.

İç dudaklar büyük dudakların arasında  vagen girişinden yukarı uzanan ve yukarıda klitorisi saran oldukça ince bir  deri kıvrımıdır. Renk ve şekil olarak ırklara ,yaşa,cilt tonuna göre farklılıklar gösterir.

Labioplasti niçin yapılır?

İç dudaklar bazı kadınlarda asimetrik ,bazı kadınlarda sarkık ve bazı kadınlara koyu renk olabilir.

Dış genital  bölgenin estetiği   hem kozmetik açıdan hem de hijyenik  açıdan önemlidir. Kozmetik açıdan dar pantolon,tayt,bikini giydiklerinde düzgün olmayan bir görüntü oluşur. Pekçok kadında özgüven kaybı ,beğenilmeme kaygısı olur. Cinsel ilişki esnasında uzamış dudaklar vajen girişinde engel oluşturur ve buna bağlı olarak ağrı  ve gerginlik hissi olur.Kendine güvenini kaybeden ve eşlerinden utanan, cinsel ilşkide ağrı duyan kadında zamanla cinsel isteksizlik ve anorgazmi(orgazm olamama) gibi cinsel fonksiyon bozuklukları gelişir.

Hijyenik açıdan uzamış küçük dudakların arasında terlemeye bağlı ıslaklık ve buna bağlı olarak enfeksiyona yatkınlık ve kötü koku oluşur.Uzamış küçük dudakların  iç çamaşırına sürtünmesi sonucunda tahrişe bağlı renginde koyulaşma olur

Labioplastide (Küçük dudak onarımı)merak edilenler:

**Labioplasti operasyonu evli , bekar veya bakire  estetik ve hijyenik endişeleri  olan her kadına yapılabilir.

** Bu operasyon kesinlikle kızlık zarına zarar vermez

** Hamile kalmaya veya doğum yapmaya engel değildir

** Cinsel ilişkiyi ya da orgazmı etkilemez.

** İdrar yapma ile ilgili bir sıkıntıya sebep olmaz.

 Labioplasti Operasyonu:

**20-30 dakika süren  basit bir cerrahi işlemdir.

**Lokal veya genel anestezi yardımıyla steril şartlarda yapılır.

**Estetik dikiş(subcuticuler dikiş)tekniği ile dikildiğinden dışarıdan iplik görünmez.Kendiliğinden eriyen iplik kullanıldığından dikişleri almaya gerek kalmaz.

**Operasyon sonrası  bir süre dinlendirildikten sonra hasta yürüyerek evine gidebilir. Aşırı bir ağrı sızı olmaz.

**Operasyon sonrası doktorun tavsiyelerine uyulduğunda ve kişisel hijyen kurallarına dikkat edildiğinde 1-2 hafta içinde iyileşme olur.

**Operasyondan sonra kişiden kişiye değişmekle birlikte 2-4 hafta içinde cinsel ilişkiye girilebilir.

**İyileşme süreci tamamlandıktan sonra dikiş izi belli olmaz.

**Kişiden kişiye değişmekle birlikte çoğu hastamız  ertesi gün işine gidebilir. Bu cerrahi işlemle  sarkık, uzun ve rengi koyulaşan  iç dudaklar yeniden normal görünümüne kazandırılır.

Labioplastida dikkat edilmesi gerekenler:

** Küçük dudakların (Labium mi) yapısal olarak kanlanması  cinsel fonksiyon açısından önemlidir.Operasyon sırasında doku kanlanmasını bozulmamasına önem verilmelidir.

** Küçük dudaklar tamamen çıkarılmamalı,şeklin doğal olmasına özen gösterilmelidir.Küçük dudaklar onarılırken dış denital bölgede görüntüyü bozan doku fazlalıkları ,şekil bozuklukları  da düzeltilmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Esra Demir Yüzer Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)