Genital Siğil Nedir? Neden Ortaya Çıkar? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yazar Cem ÖzlükÜrolog • 17 Ocak 2018 • Yorumlar:

Kondilloma akümünata adı verilengenital siğil, HPV (Human Papilloma) adı verilen virüslerin neden olduğu bir hastalık türüdür. Bu virüsler kanser riski taşımaz. Genelde cinsel birleşme sonrasında bulaşırlar.

Ülkemizde son yıllarda özellikle gençler arasında çok sık görülmeye başlandı. HPV virüsünün neden olduğu bu hastalık sonucunda hem kadınlarda hem de erkeklerde sıklıkla genital bölgede ya da makat bölgesinde ya da ağızda siğil oluşumu gözleniyor. Genelde karnabahar görünümünde olan siğiller bazı durumlar bir, bazı durumlarda ise birden fazla gözlemlenebiliyor.

Bazı kişilerde toplu iğne başı kadar olan siğiller, bazı kişilerde 4 cm çapına kadar ulaşabiliyor.

Genital Siğil Neden Ortaya Çıkar

En belirgin nedeni cinsel ilişkidir. Birden fazla partner ile sık ilişkiye girilmesi sonucunda ortaya çıkar.Genital siğil, cinsel bölgede enfekte olduğu zaman çok kolay bir şekilde karşıdaki kişiye bulaşabilir. Cinsel birleşmede sürtünme yolu ile geçer.

HPV virüsü bulaştığı zaman genelde birkaç ay ya da birkaç yıl sonra ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda kişi yıllarca farkında olmadan bu virüs türü ile yaşayabilir. Hastalığa yakalananların büyük bir kısmında 2-6 ay içerisinde gözlemlenebilir.

Tedavi edildikten sonra yeniden çıkma ihtimali vardır. Ancak belirtilerin oluşma süresi ne kadar uzunsa, hastalığın tekrar ortaya çıkma ihtimali de o oranda azalır.

Cinsel ilişki sırasında gözle görülmeyen, mikroskobik yırtıklar meydana gelir. Virüsün bulaşma noktaları da bu mikroskobik yırtıklardır. Bazı durumlarda erkek menisinde de bu virüse rastlanır.

Virüs bir kere vücuda girdikten sonra yıllarca sessizce kalabilir ve kişi taşıyıcı olduğunun farkında bile olmaz. Kadınlarda rahim ağzında bile küçük siğiller ortaya çıkabilir. Nadir olarak vajina içerisinde bulunabilirler. Bu hastalıkta kaşınma ya da yanma gibi belirtilere rastlanmaz.

Genital Siğillerin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genelde kişinin bağışıklık sistemi en büyük tedavilerden bir tanesidir. Siğiller genelde kişinin savunma sisteminin zayıf olduğu anlarda yaygınlaşır. Yine de belirtileri yok edecek tedavilerde hastalara uygulanır.

Elektrik akımı ile yakma (Elektrokoterizasyon), dondurma (Kriyoterapi), LEEP (Tel Looplar ile keserek çıkarma), bistüri aleti ile ameliyat ile keserek alma gibi tedavi yöntemleri, en sık kullanılan yöntemlerdendir.

Tekrar etme olasılığı yüksek olduğu için 2-3 seans aynı işlemlerin tekrarlanması gerekebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)