Genital Siğil

Human Papilloma Virüsü genital siğillere neden olan ve genellikle cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Bu virüsün yaklaşık 100 den fazla tipi tanımlanmıştır. Yaklaşık 30 tipi sadece genital bölgede siğillere (kondilom) yol açarken diğerleri elde, ayakta ve ciltte lezyonlara yol açmaktadır. HPV kanser öncüsü lezyonlara da yolaçan bir virüs olması nedeniyle de çok önemlidir. Bu virüsü taşıyan birisiyle korunmasız bir şekilde birlikte olursanız virüs size de bulaşır.

Ülkemizde tam olarak bilinmese de Amerika'da her yıl 6 milyon yeni HPV olgusu ortaya çıktığı yine toplumda 20 milyondan fazla taşıyıcı olduğu bildirilmektedir. Genital siğilin tüm toplumda görülme olasılığı %1-2 civarındadır. Genital siğiller cinsel olarak en aktif olan 18-25 yaşlar arasında daha çok görülmektedir.

Kondilom (Condyloma) nedir?

HPV’ nin sebep olduğu enfeksiyonu ile ortaya çıkan siğillerin görünümü küme yapmış ve karnıbahar şeklinde olanlarıdır. Kadınlarda kondilomlar en sık vulva (dış genital organ) vajen, rahim ağzı ve makat çevresi bölgelerinde görülmektedir. Erkeklerde penis, makat çevresi ve kasık bölgesinde görülmektedir.

HPV Tipleri ile Rahim Ağzı Kanseri İlişkisi Nedir?

Kadınların %80 i hayatının bir döneminde HPV ile karşılaşmaktadır. 1-2 yıl içerisinde % 80 i vücuttan kendiliğinden temizlenmektedir. Ancak sahip olunan HPV tipinin kanser yapma riski yüksek ise veya kişinin bağışıklık sistemi çökmüş ise hücresel düzeyde bozulmalar daha kolay olmaktadır..

HPV enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan en yaygın viral enfeksiyondur. Bir kişiye hayat boyu HPV bulaşma riski %75-90 civarındadır. HPV bulaşan tüm vakalarda genital siğil, smear testinde bozulma ve diğer bulgular görülmediği için birçok HPV taşıyan vaka HPV taşıyıcısı olduğunun farkında değildir.

HPV’ nin Tip 16 ve 18 türleri en yaygın şekilde rahim ağzı kanser riskini oluşturan tiplerdir. Rahim ağzı kanserlerinin % 80 den çoğuna HPV Tip 16 ve 18 neden olmaktadır.

HPV’ nin Belirtileri Nelerdir?

-HPV nadiren belirti vermektedir. Bazen hiçbir belirti vermez tesadüfen muayene sırasında fark edilir.

-Dış genital bölgede oluşturduğu siğiller bazen ele gelen kabarcıklar şeklinde fark edilebilir.

-Bazen siğiller kaşıntı ve yanma şeklinde belirti verebilir.

-Rahim ağzında kanser lezyonu oluştu ise ilişki sırasında ve sonrasında kanama, ara kanama veya inatçı ve kokulu bir akıntıya neden olabilir ama bu belirti başka hastalıklarda da görülebilir.

HPV Bulaştıktan Ne Kadar Sonra Siğil Oluşur?

- HPV bulaşan bir kişide genital siğil gelişme süresi genel olarak 4 hafta ile 8 ay arasında değişmektedir. Bu sürenin kısaldığı veya uzadığı örnekler de vardır. Kimi durumlarda bu virüs, siğil yada rahim ağzında hastalık gelişmeden önce aylarca, yıllarca sessiz kalabilir. Bu yüzden hastalığın ne zaman ve kimden bulaştığını tanımlamak mümkün olmayabilir.

-HPV siğili olan kadınların partnerleri incelendiğinde erkeklerin % 65 inde çok küçük gözle görülmesi zor siğillere rastlanmıştır o yüzden eşlerin de kontrol olmaları önerilmektedir.

-Oral seks ( ağız yoluyla cinsel ilişki ) ile de HPV bulaşmaktadır. Ancak buna rağmen ağızda HPV lezyonlarına çok rastlanmaz. Ama boyun bölgesinde görülen kanserlerin %25 inde yüksek riskli HPV tespit edilmiştir.

HPV Sadece Cinsel İlişki İle Mi Bulaşır?

-Tuvalet oturağı, küvet, kapı kolu, havlu, havuzlar gibi bölgelerden geçtiğine dair kanıtlar yoktur. Ancak yine de bu durum bazı açıklanamayan vakalarda cinsel olmayan yollardan bulaşma olasılığını tam olarak ortadan kaldırmamaktadır.

HPV Enfeksiyonu Hastalığına Nasıl Tanı Konur?

 

-Dış genital bölgede lezyonları gözle görerek tanı konabilir

-Genital siğili olanlara smear testi mutlaka yapılmalıdır. Bu testte HPV enfeksiyonuna has hücre anormallikleri (koilositoz)  görülerek tanı konabilir.

-Siğillerden ya da rahim ağzından alınan biopsilerde patolojik inceleme ile tanı konabilir.

-HPV DNA testi ile Servikal sürüntüde ve siğil lezyonlarından yapılan biopsilerle tanı konabilir.

HPV ve Tedavi

Hpv  tedavisinde tedavi edilen durum siğillerin tedavisidir. Ana prensip siğillerin yok edilmesi ve bulaştırıcılığın, tekrarlamaların azaltılmasıdır. Bunun için vakit kaybetmeden siğilleri yok etmek için koterizasyon ( yakma tedavisi), krioterapi (dondurma tedavisi) gibi işlemler uygulanmalıdır.

Tedaviye rağmen bazen tekrarlayan siğiller oluşabilmektedir.  Kişinin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, bazı kremler kullanılması ek olarak uygulanabilir.

Tedavi Geçirmiş Kişi HPV Bulaştırmaya Devam Edebilir Mi?

Kişinin HPV lezyonları başarılı bir şekilde tedavi edilirse ve bağışıklık sistemi güçlendirilirse bulaştırıcılık azalır.Tedaviye rağmen kişinin HPV lezyonları tekrarlıyorsa, tam iyileşmediyse veya kendi bağışıklık sistemi kalan HPV’yi  yenemiyorsa ve yeni yeni lezyonlar ortaya çıkıyorsa bulaştırıcılık devam etmekte demektir.

Muayenede HPV lezyonu saptanmadıysa, tedaviden sonra  birkaç ay artık lezyon oluşmuyorsa bu durumda bulaştırıcı olarak HPV salgılanmadığını ve bulaştırıcılık olasılığının çok çok azaldığını göstermektedir.

Yine de geçmişte hikayesinde HPV atlatan bir kişinin yeni bir ilişkisinde karşı tarafın sağlığı açısından bunu dürüstçe paylaşması gerekir.

HPV Enfeksiyonundan Nasıl Korunurum?

- HPV lezyonları olan bir kişi ile cinsel ilişkiden kaçınmak

- Gardasil aşısı veya Cervarix aşısı yaptırmak

- Her cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak. Prezervatifler, koruyucu olarak kapladıkları cilt alanını korur fakat kapatmadığı alanlarda HPV bulunabilir ve partnerin cildine değebilir. Yine prezervatife rağmen ciltteki salgılar da partnerin açıkta kalan cildine temas ederek bulaşmaya neden olabilir. Bunlara rağmen sürekli prezervatif kullanmak HPV bulaşlarını %70 oranında azaltmaktadır.

Rahim ağzı kanseri tüm dünyadaki kadın kanserlerinde ikinci sıradadır fakat erken tanı olması önlenebilmesi açısından da ayrı bir öneme sahiptir. Bu kanseri önlemenin en basit yolu düzenli smear testi yaptırmaktır. Rahim ağzı kanseri tüm dünyadaki kadın kanserlerinde ikinci sıradadır fakat erken tanı olması önlenebilmesi açısından da ayrı bir öneme sahiptir. Serviks kanserini önlemenin en basit yolu düzenli smear yaptırmaktır. Smear testinde SIL ve CIN olarak tanımlanan hücre bozulmaları durumunda da biopsi alarak tanıyı kesinleştirerek LEEP ve Konizasyon denilen işlemlerle tedavi edilerek düzenli kontroller yapılmalıdır.

 

HPV ve Genital siğil İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar;

Genital bölgedeki HPV siğilleri vücudumuzun diğer bölümlerine yayılabilir mi?

Genital bölgede siğil yapan virüslar ile el, ayak ve ciltte siğil yapan HPV virüslerinin genetik yapıları farklıdır. O yüzden genital bölgedeki siğiller  vücudumuzun başka bir bölgesine yayılamaz.

HPV bulaştığı zaman kesin rahim ağzı kanseri olur muyum?

HPV bulaşan kişilerin ve aslında tüm toplumdaki kadınların kanserden korunmaları için yaptıracağı en iyi yöntem smear taramalarıdır. Erken tanı konularak kanser öncüsü hücre bozukluğu aşamasında  yakalandığı için kanser olmadan çok rahat bir şekilde bu hastalık tedavi edilebilmektedir.

Genital siğiller hamilelikte bebeğime bulaşır mı?

Gebelik sırasında genital siğiller bebeğe bulaşmaz. Doğum sırasında 30 000 de 1 oranında bebeğin vokal kordlarında Laringeal Papillamatozis denilen siğillere yol açabilir. Bu yüzden sezaryen olmak anne ve bebek için bu riskten daha fazla riskler taşıyabilmektedir.

Genital siğiller havuzdan, tuvaletten veya havludan bulaşır mı?

Genital siğiller en çok cinsel yolla bulaşmaktadır. Tuvalete oturulan alandan, havuzdan, oturulan yerlerden, el havlusundan, kapı kolundan bulaştığı araştırmalarda gösterilememiştir. Fakat açıklanamayan bazı HPV lezyonlarının oluşumunda cinsel olmayan yollardan bulaşma olasılığı tam da açıklanamamıştır.

HPV siğilleri sadece kremlerle tedavi olabilir mi?

Hpv siğilleri saptandığında bir an önce tedaviye başlanmalıdır. Krem tedavileri uzun sürdüğü (16 hafta) için Koterizasyon ve Krioterapi ile daha hızlı tedavi edilip daha hızlı sonuç alınabilmekte ve yayılması ve çoğalması da durdurulmaktadır.

HPV aşısı her yaşa ve HPV bulaşmış vakalara yapılabilir mi?

HPV aşısının özellikle cinsel hayat başlamadan yapılması önerilmektedir. 9-26 yaş arası en çok tercih edilen yaş aralığıdır. HPV bulaştıktan sonra yapılan aşının korumada etkisi düşüktür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Şenay Aycan Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)