Genital Siğilden Korunma Yolları

Yazar Yasir GözüGenel Cerrah • 8 Nisan 2021 • Yorumlar:

Genital siğil tedavisi, HPV virüsüne bağlı olarak ortaya çıkan siğil oluşumlarının temizlenmesine dayanır. Genital siğiller, genellikle genital bölgede görülse de kimi hastalarda makat bölgesinde de rastlanabilir. Makat siğili olarak adlandırılan bu lezyonlar da HPV virüsünün yan etkileri arasında yer alır. Genital siğillerin virüs tipleri farklı olabileceğinden muayene sırasında dokulardan alınan örnek ile kişide bulunan virüsün tip çeşidi tayin edilmelidir. Her tip için mutlaka genital siğillerden korunma yolları gözetilmelidir çünkü her ne olursa olsun bulaşıcı bir hastalıktır. Tip tayininin belirlenmesindeki en önemli sebep; zararsız HPV çeşitlerinin yanında ne yazık ki kansere yol açabilen HPV tiplerinin de bulunmasıdır. Genital siğil tedavisi, her tip çeşidi için uygulanmalıdır. Oldukça bulaşıcı bir hastalık türü olduğundan tedavi edilmezse yayılım gösterebilir.

HPV den kesin kurtuluş için öncelikle genital siğillerin tedavi edilmesi gerekmektedir. Yüksek risk grubu içerisinde yer alan HPV tipleri çoğunlukla aktif cinsel hayatı olan ve sık eş değiştiren kadın ve erkeklerde görülmektedir. Bu nedenle genital siğilden korunma yolları içerisinde cinsel ilişki sırasında korunma durumu büyük önem taşımaktadır. Fakat bilinmesi gerekir ki cinsel birliktelik yaşanmasa dahi yalnızca tensel temas ile de genital siğillerin bulaşması durumu söz konusudur. Bu yüzden birliktelikte kullanılan genital siğilden korunma yolları tek başına yeterli gelmeyebilir. Aynı zamanda kişinin bağışıklık sistemini de güçlü tutması gerekmektedir.

HPV den kesin kurtuluş konusunda düşük bağışıklık sistemine sahip hastaların şansı daha düşüktür. Çünkü bağışıklığı zayıf olan kişilerde genital siğiller hızla yayılım gösterir. Bağışıklığı kuvvetli hastaların az sayıda çıkan odak noktaları olacaktır. Genital siğil tedavisi her iki hasta için de öncelikli konumdadır. Her iki durumda da hastalar mutlaka tedavi olmalıdır. Genital bölgede ya da makat bölgesinde çıkan genital siğil lezyonlarının tekrarlamaması için belirtilerle karşılaşıldığı anda kısa sürede genital siğil tedavisi olunmalıdır. Kişinin fizyolojik ve psikolojik sağlığı için erken tedavi önem taşımaktadır.

Genital Siğil Neden Oluşur?

Genital siğil hastalığı, genel olarak cinsel yol ile bulaştığı bilinen bir enfeksiyon hastalığıdır. Human Papilloma Virus adı, 60’tan fazla çeşitteki virüslerin ortak adıdır. Genital siğil tedavisi, bu virüsün neden olduğu ve vücudun genital bölge ve makat bölgesinde ortaya çıkan siğil lezyonlarının ortadan kaldırılması adına gerçekleştirilmektedir. Bulaşıcı cinsel hastalık sınıfında olmasının en önemli kanıtı, genital siğilleri olan hastalarda, hastalığın görülme yaşının diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarla aynı olmasıdır. Cinsel ilişki yaşayan bireylerin 3’te 2’sinde HPV virüsüne dayalı ortaya çıkan genital siğillere rastlanmaktadır. Genital siğilden korunma yolları da cinsel ilişkide dikkat edilmesi ile başlamaktadır. Genital siğil tedavisi gören hastaların da özellikle bu süreçte cinsel ilişkiden uzak durması önerilir.

HPV den kesin kurtuluş, deri yolu ile rahatlıkla bulaş gösteren genital siğil hastalığında eşli tedavi ile de mümkün olabilmektedir. Aynı zamanda ortak kullanım alanları yani umumi tuvaletler, yüzme havuzları, ortak havlu kullanımı gibi yollarla da bulaşabilen hastalık için ilk aşama genital siğil tedavisi adımından geçmektedir. Bu tür ortak alanlardan bulaşma riski cinsel yolla bulaşma durumundan daha düşük bir ihtimaldir. Ve bilinmelidir ki genital siğil belirtisi, HPV bulaşmış hastaların yalnızca %30’unda görülmektedir. Kimi hastada virüs vücutta bulunsa dahi virüsler deri altında kaldığından herhangi bir belirti görülmeyebilir.

Genital siğil tedavisi oranları dikkate alındığında hastalığın görülme yaşı 25 ile 35 yaş aralığındadır. Genellikle çok sık karşılaşılan bu enfeksiyon hastalığı için hastalar HPV den kesin kurtuluş yolları üzerine bilgi edinmeye çalışmaktadır. Her 10 kişiden 1’inde karşılaşılan genital siğil rahatsızlığı için en önemli kurtuluş yolu hastalığa yakalanmamaya çalışmak ve bu doğrultuda genital siğilden korunma yolları ile bağışıklık sistemini güçlü tutmaktadır. Genital siğilin görülme nedenleri arasında partnerlerin çok sık eş değiştirmeleri yer alır. Hormonal dengenin bozulmasına neden olan bazı özel durumlar da hastalığa yakalanma riskini artırabilmektedir. Örneğin hamilelik, lösemi ve kanser gibi bağışıklık üzerinde etkili olan hastalıklar, sigara bağımlılığı ve doğum kontrol hapı kullanımı bu özel durumlardandır.

Genital Temizlik Siğil Oluşumunda Önemli Midir?

HPV den kesin kurtuluş konusunda genital bölge temizliğinin önemli bir etkisi yoktur. Virüs bulaşına dayalı viral bir rahatsızlık olduğu için asıl önemli olan bağışıklık sisteminin durumudur. Cinsel temas yolu ile bulaşmanın gerçekleşmesinin ardından kişinin eşinde ya da partnerinde HPV tespit edildiyse genital siğil tedavisi için mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Genital siğilden korunma yolları arasında genç yaşta yani cinsel birliktelik yaşamadan önceki yaşlarda ve kendisinde HPV virüsü tespit edilmemiş kişilerde etkili olan HPV aşısı yöntemi bulunur. HPV tip 6, 11, 16 ya da 18 kansere yol açma ihtimali olan yüksek risk grubundaki HPV tipleridir. Bu tiplerden herhangi birini taşımayan 9-27 yaş aralığındaki kişilerde aşının koruyuculuğunun yüksek olduğu bilinmektedir.

Özellikle kadınlarda rahim ağzı kanserine yol açan HPV den kesin kurtuluş için her yıl düzenli olarak 1 ya da 2 kez smear testi yaptırılması, düzenli doktor kontrolüne gidilmesi ilk aşamadır. Aynı zamanda anal yol ile cinsel ilişkide bulunan kişilerin her sene anal muayene ve pap-anal smear testi yaptırması gerekmektedir.

Sadece genital bölge ve makat bölgesinde çıkmayan genital siğil tedavisi için kulak burun boğaz doktorunun yapacağı detaylı bir muayene ile de kişiye oral yolla bulaşabilecek olan siğillerin kontrol edilmesi de gerekir. Bu sayede HPV den kesin kurtuluş arayan hastaların öncelikle vücutlarında var olan tüm siğillerin tespit edilmesinin yararlı olacağını bilmesi gerekir.

Genital siğil tedavisi yapılmamış hastalarda siğillerin kansere dönüşme ihtimali kesinlikle daha fazla olarak belirlenmiştir. Bu neden erken müdahalenin önemi unutulmamalı, belirtilerle karşılaşıldığında en kısa sürede bir genel cerrahi uzmanına ya da uzman bir proktologa muayene olunmalı ve vakit kaybetmeden koterizasyon, lazer ya da kriyoterapi gibi hasta için daha avantajlı olan ameliyatsız yöntemlerle genital siğil tedavisi başlatılmalıdır.

Genital Siğil Riskini Arttıran Yiyecekler Nelerdir?

Genital siğil hastalığının herhangi bir yiyecek ile ilişkisi yoktur. Çoğunlukla cinsel temas yoluyla bulaştığı bilinen bu virüs hastalığı için risk oluşturabilecek bir yiyecek maddesi bulunmamaktadır. Aksine genital siğil tedavisi sonrasında kişilerin bağışıklık sistemini yükseltmeleri adına tüketebilecekleri besinler bulunmaktadır.

Siğil Tedavisinde Hangi Besinler Tüketilmelidir?

Genital siğil tedavisi yapılmasının ardından beslenme düzeninin sağlıklı bir duruma getirilmesi gerekmektedir. Düzenli saatlerde, sağlıklı yiyecekler tüketmek ve aynı zamanda bu beslenme düzenini uygun bir spor rutini ile desteklemek kişiler için bağışıklık üzerinde etkili olacaktır.

İmmün sistemin yani bağışıklık sisteminin güçlü olabilmesi ve korunma yolları için kişinin yediği besinlerin dengeli bir biçimde olması ve vücuda yararlı vitamin ve mineralleri içermesi gerekir. Günlük kalori ihtiyacının yaş ve cinsiyet durumuna göre uygun ölçülerde karşılanması gerekir.

Genital siğil tedavisi sonrası kişilerin bağışıklık sistemlerini güçlü tutmak adına yapması gerekenler:

  • Tep tip beslenmeden kaçınılmadır. Beslenme rutinleri çeşitli ve aynı zamanda dengeli olmalıdır.

  • Serbest oksijen radikalleri, iltihaplanmaya yani enfeksiyona (inflamasyon) neden olan ve hücrelere zarar veren moleküllerdir. Bu radikallerin zararlı etkilerini ise; sebze ve meyvelerde bulunan antioksidan molekülleri ortadan kaldırmaktadır. Bu sebeple sebze ve meyve ağırlıklı beslenme rutini oluşturulmalıdır.

  • Taze sebze ve meyvelerdeki yüksek lif oranı da sindirim sisteminin çalışmasını kolaylaştırıp desteklediğinden bağırsaktaki yararlı bakterilere uygun ortam oluşturmaya yarar. Yine bu sayede HPV den kesin kurtuluş için sebze ve meyve tüketimiyle bağırsak iç yüzeyinde bulunan, patojen denilen ve hastalığa neden olabilen mikroorganizmalardan korunma gerçekleşir.

  • Beslenme haricinde ise hem kadınların hem de erkeklerin düzenli olarak yıllık kontrollerini aksatmaması gerekir.

  • Korunma yolları için cinsel birliktelik sırasında koruma seviyesi düşük olsa da prezervatif kullanılmalıdır.

  • Mutlaka küçük de olsa bir belirti ile karşılaşıldığında vakit kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)