Geniz Eti, Bademcik Hastalıkları Birçok Hastalığa Neden Oluyor

Yazar Uğur DokuzlarKulak Burun Boğaz Doktoru • 12 Nisan 2018 • Yorumlar:

Medicana Bursa Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Uğur Dokuzlar; Geniz Eti, Bademcik Hastalıkları ve tedavisi konusunda açıklamalarda bulundu.

Dokuzlar “Geniz eti ve bademcikler hem erişkinlerde hem de çocuklarda tekrarlayan üst solunum yollarına ve havayolu tıkanıklığına neden olabilirler. Özellikle çocukların hastalıklarında önemli ölçüde bu yapılar ve bunların hastalıkları sorumludur.

Geniz eti ve bademcik ameliyatı Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanlarının en sık yaptıkları ameliyatlardandır.

Büyümüş geniz eti ve bademcikler eğer solunum sıkıntısı, uykuda nefes durması (apne), yutma güçlüğü yapacak büyüklükte iseler kesinlikle ameliyat edilmelidir. Çünkü bu çocukların ilerleyen yaşlarında kalp damar hastalıkları, zeka gelişimi, yüz kemiklerinin gelişimi, kulaklarda işitme kaybı ile giden komplikasyonlar yönünden risk altında oldukları bilinmelidir.

Sık tekrarlayan bademcik iltihapları da operasyon yönünden gerekçe oluşturur. Kulak Burun Boğaz uzmanlarının büyük çoğunluğu son 1 yılda 6-7 kez, ardışık 2 yıl içinde 5/yıl atağın veya 3 ardışık yılda 3/yıl bademcik intihabı olmuşsa Tonsillektomi (bademciğin alınması) endikasyonu olduğu konusunda fikir birliğine sahiptir.

Yine sürekli boğazda yanma, iştahsızlık, yutma sırasında ağrı ve boğazda düzelmeyen kızarıklık hali, kötü ağız kokusu, boyunda bezelerle teşhis ettiğimiz Kronik Tonsillit halide operasyon gerektirir.

Bademcik operasyonlarının bir sebebi de özellikle erişkinlerde tek taraflı büyüme ve kanser kuşkusudur. Eğer hekim muayenesinde kuşkulanırsa bademcikler alınır ve patolojik muayeneye gönderilir’’ dedi.

Medicana Bursa Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Uğur Dokuzlar; hastalık hakkında şu bilgileri verdi

Eşlik eden başka şikayetler olmadan da bademcik büyümeleri uykuda solunumu ve beslenmeyi bozabilir. Bu durumlarda bademciklere müdahale gerekebilir. Önceki yıllarda bu durumda bademciğin tamamı alınırken son zamanlarda bademciğin korunmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

Geniz eti ve bademcik hastalıkları çocuklarda tekrarlayan orta kulak enfeksiyonları ve kulakta sıvı birikmelerine yol açarak işitme ile ilgili sorunlara yol açabilir. Bu durumların erken tanı ve tedavisi ile işitmede kalıcı sorun olması önlenebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)