Geniz Eti

Geniz Eti Nedir?
Geniz eti, bademcikler gibi bir lenf doku üyesidir.Boğaz arkasında bademciklerin üstünde burun boşluğunun arka kısmı ile yumuşak damağın üst kısmında yer alan küçük bir dokudur.Üzüm salkımına benzeyen şekliyle boğaz ve burun arasına yerleşmiş bir dokudur.Geniz eti ve bademcikler burun ve ağız yoluyla vücudumuza girecek zararlı bakterileri ve virüsleri engellemekle görevlidirler.Geniz eti ve bademcik üst solunum yolu savunmasında yer alırlar.Ancak ikisini birbirinden ayıran fark, geniz etinin çok büyük olması durumunda burun boşluğunun tıkanmasına yol açmasıdır. Özellikle çocuklarda en sık enfeksiyonla karşılaştıkları dönem 3-7 yaş arasında maksimum büyüklüğe erişir ve bu yaştan sonra genellikle küçülmeye başlar. Yetişkin bir insanda ise tamamen kaybolur. Anne babanın çocuğun yanında sigara içmesi yani çocuğun pasif sigara içici olması enfeksiyonlara neden olur ve bu enfeksiyonlar neticesinde geniz etine yol açan lenfoid oluşumlar büyür. Geniz etinin büyümesi ve iltihaplanması bazı problemler oluşturabilir.
Geniz Eti Büyümesi Neden Olur?
Geniz etinin büyümesinin en önemli nedenlerinden biri enfeksiyonlar ve alerjik reaksiyonlardır. Geniz eti mikropları yakaladığı için bazen bakteriler tarafından iltihaplanarak geçici olarak genişler. Enfeksiyon azaldığında genellikle normal boyutlarına döner. Bazen de genişlemiş halde kalabilir ya da kendiliğinden büyüme gösterebilir. Geniz eti çok fazla büyüme gösterdiğinde burun boşluğunu tıkar ve bu nedenle burundan soluk alıp vermeyi zorlaştırır. Geniz eti çok fazla büyür ise orta kulak boşluğu olan (östaki tüpü) bölgesine doğru açıldığında östaki tüpünün ağzını tıkar ve orta kulağın havalanmasını da engeller. Bu tür durumlarda da kulak sorunları görülebilir. Bu duruma en çok çocuklarda rastlanır. Bazı çocukların doğuştan geniz eti büyüktür. Çok nadir de olsa yetişkinlerde de bu durumlar görülebilir.
Geniz Eti Büyüme Belirtileri
- Burun tıkanıklığı ve nefes almada güçlük çekme
- Sürekli olarak ağızdan nefes almak
- Tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları
- Genizden konuşma
- Uyku sırasında horlama, uyku apnesi (uyku sırasında birkaç saniye nefes alamama)
- Orta kulak enfeksiyonları ve işitme kaybı
- Çocuklarda gece idrar kaçırma veya dikkat dağınıklığı problemleri
- Ağız kokusu
- Çene ve diş yapısında bozulma, diş çürükleri
Geniz Eti Teşhisi
Hastaların şikayetleri doğrultusunda bir kulak burun boğaz doktoru tarafından fiziksel muayenesi yapılır. Fiziksel muayeneler özellikle çocuklar açısından tedirgin edici olabileceği için röntgen tetkiki ile de tanı konulabilir.
Geniz Eti Tedavisi
Geniz eti tedavisi hastanın durumuna göre doktorun vereceği karar doğrultusunda medikal ve cerrahi olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Geniz etinin hava yolunu tıkayacak kadar büyük olduğunun belirlendiği durumlarda veya tedavilere rağmen kontrol altına alınamayan sık üst solunum yolu enfeksiyonu durumlarında cerrahi tedavi planlanabilir.Uyku apnesi gelişmişse ve sürekli tekrarlayan orta kulakta sıvı toplanması söz konusu olması da durumunda da geniz etinin alınması gerekmektedir.
Ameliyat Hangi Yaş Grupları İçin Uygundur?
Doktorunuz tarafından ameliyata engel olacak herhangi bir sağlık problemi belirlenmediği sürece geniz eti ameliyatı her yaş grubu için uygundur. Ancak çocuklarda zorunlu olmadıkça 2 yaşa kadar beklenmesi önerilir. Daha küçük yaştaki bebek ve çocuklar için uykuda nefes durması problemi yaşaması halinde uygun görülür. Yetişkinler için üst sınır yoktur.
Geniz Eti Ameliyatı Nasıl Olur?
Bu ameliyat genel anestezi ile yapılır. Yaklaşık 15 dakika süren kısa bir cerrahi işlemdir. Hastalarımız ameliyattan sonra kısa sürede kendilerine gelirler. Ameliyat sırasında deride herhangi bir kesi yapılmadan adenotom adı verilen aletlerle geniz etinin alınması sağlanır. Herhangi olumsuz bir durumla karşılaşılmadığı takdirde hastalar operasyondan yaklaşık 4 saat sonra taburcu edilirler. Taburculuk sırasında çocuğun genel durumu oldukça iyidir.
Geniz Eti Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu ameliyat sonrasında hastalarımıza aynı gün içerisinde sıcak ve katı gıdalardan uzak durmaları önerilir. Genellikle ılık ve yumuşak kıvamlı gıdalar önerilmektedir. 2-3 gün boyunca boğazda ve dilde hafif ağrı olması normal karşılanmaktadır. Çocuk hastalarımıza yaklaşık 5 gün okula gitmemelerini önermekteyiz.  

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)