Gizli Narsisizm

Yazar Ilgın KaraçaylıPsikolog • 2 Haziran 2021 • Yorumlar:

Yaşamımızda sıkça duyduğumuz ve rastladığımız hatta birçok dizi ve filmde de gördüğümüz narsisti fark etmek çoğu zaman kolaydır. Narsistler kalabalığın içinde muhteşem başarı hikayelerini özel hissetmek ve takdir almak için yüksek sesle paylaşanlardır. Peki bu kalabalığın içinde aynı motivasyonlara sahip, ancak tanımlanması daha güç olan başka insanlar olabilir mi? Evet, bu kişiler narsistlerden ayrılan narsisizmin farklı bir grubu olan gizli narsistlerdir.

Gizli narsist kendini narsist gibi belli etmese de hedefleri aynıdır. Narsisti düşündüğümüzde, başkalarıyla etkileşimlerinde daha dışa dönük davranışlar sergilediklerini söyleyebiliriz. Gizli narsistler, daha içe dönük olma eğilimindedirler.

Onaylanma arzularından dolayı başkalarına yardım ederler, kendileriyle alakalı olumlu ya da olumsuz her şeye aşırı duyarlılardır. Kendilerini saklamaya çalıştıkları için bazen kendilerinde olan küçük kusurlardan bahsedebilirler ya da empati kuruyormuş gibi davranabilirler.

Gizli narsisizmi olan insanlar, hayal kırıklığını ifade etmek veya kendilerini daha üstün göstermek için genellikle pasif-agresif davranışlar sergilerler (birinin işini ve arkadaşlıklarını sabote etmek, şaka adı altında aşağılamak gibi).

Gizli narsistler, suçlu olmadıklarına ikna olmanız için daha nazik bir şekilde yaklaşabilirler. Hatta kurban gibi davranabilir veya kendini övgü alacak bir konuma sokmak için duygusal istismarda bulunabilirler.

Kafa karıştırmaktan keyif alabilirler, sizi daha fazla manipüle edebilmek ve kullanabilmek için kendinizi sorgulamanızı sağlamaya çalışırlar. Size değersiz olduğunuzu açıkça söylemezler ama mesajlarınıza geç cevap vermek, sizinle kesin plan yapmamak ve buluşmaya geç kalmak gibi davranışlarıyla hissettirirler.

Gizli narsisizmi olan biri uzun süre kin tutabilir. Birinin ona haksızlık ettiğini düşündüğünde o an hiçbir şey söylemeyip kişiden intikam alabilmek için zaman kollayabilirler. Örneğin, bir söylenti başlatabilirler veya kişinin çalışmasını sabote edebilirler.

Bu yüzden birçok kişi ne olduğunu anlayana kadar, gizli bir narsistin manipülatif davranışlarının kurbanı olabiliyor.

Gizli narsistlerin yaptıkları kontrol edilemese de onlardan kendinizi aşağıdaki yöntemlerle koruyabilirsiniz:

  1. Yaptıklarını kişisel algılamayın hiçbirinin sizinle ilgisi yok
  2. Sınırlar onlar için bir engeldir. Bu yüzden onlara ne kadar çok sınır koyarsanız taktiklerinin işe yaramadığını onlara o kadar tutarlı bir şekilde gösterirsiniz.
  3. Kendinize, kim olduğunuza, değerlerinize, hedeflerinize ve yeteneklerinize zaman ayırın. Kendinizle olan ilişkinizi güçlendirmek, bir narsistle etkileşim sırasında konuşabilmenin
    anahtarıdır.
  4. Özellikle bu kişi aileden ya da arkadaş çevrenizden ise kendinizi korumak ve iyileşmek için aranıza mesafe koyun.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)