Glokom (Göz Tansiyonu)

Yazar Mehmet Fatih ArslanGöz Doktoru • 11 Ekim 2022 • Yorumlar:

Halk arasında göz tansiyonu ya da karasu hastalığı olarak bilinen glokom, göz içi basıncının yükselmesi nedeniyle görme sinirlerinin zarar görmesidir. Buna bağlı olarak kişinin görme alanı yavaş yavaş daralır. Kişi sanki dürbünden bakar gibi görmeye başlar. Kendini hastalığın son aşamalarında fark ettiren sinsi bir hastalık olan glokom, geç tanı konulduğunda görme sinirinde onarılması mümkün olmayan hasarlar oluşturabilir.

Glokom kimlerde görülür?

Ailesinde glokom bulunan kişilerde, 40 yaş üzerinde, göz içi iltihabi hastalıklarında (üveit), uzun süreli kortizon kullananlarda, miyop ve diyabet hastalarında glokom gelişme riski artar.

Glokomun nedenleri nelerdir?

Göz içinde salgılanan ve gözün beslenmesini sağlayan sıvının çıkış yollarındaki blokajı nedeniyle göz içi basıncı yükselir. Bu durumda göz içinde başta sinir tabakası olmak üzere dokuların beslenmesi bozulur. Görme sinirlerinde geri dönüşümü olmayan harabiyete yol açar. 

Glokomun belirtileri nelerdir?

Işıkların etrafında halkalar görme, zaman zaman bulanık görme ve bazen baş ağrısıyla belirtisine sebep olabilir. Yalnız bu bulguları hasta nadiren hissedebilir. Çünkü baş ağrısının birçok nedeni vardır. Hiçbir belirti de vermeyebilir. Görme kaybının ileri aşamalarında hasta hissedebilir. Ancak görme kaybı durumu hastalığın son aşamasıdır. Bu safhada görme kaybının geri dönüşü yoktur. Bu nedenlerle kişilerin yılda bir kez göz muayenesi olmaları gerekmektedir. Sadece göz tansiyonu ölçümü göz tansiyonu tespiti için yeterli değildir. Göz dibi muayenesi de yapılmalıdır. 

Muayenede göz tansiyonu yüksek olan hastalara göz sinirlerinin durumunu gösteren birtakım tetkikler yaparız. Glokom nedeniyle görme alanında daralma veya kayıpları görme alanı testi ile anlayabiliriz. Sinir tabakasından kesitler alan göz tomografisi ile sinir lifi kalınlıklarının ölçümünü yapabiliriz. Görme sinirindeki doku kaybı veya harabiyeti tespit edebiliriz. 

Glokom toplumda %3 oranında görülmektedir. İki tipte görülür. %99 açık açılı tip, %1 kapalı açılıdır. Açık açılı tip sinsi seyirli olduğundan dolayı daha tehlikelidir. Kapalı açılı tip ani görme azalması, şiddetli göz ağrısı ve kızarıklığı ile bulgu verir. 

Bazen göz tansiyonu normalin üzerinde 25-30 gibi değerlerde çıkmasına rağmen yaptığımız testlerde normal bulgular elde ediliyorsa bu duruma oküler hipertansiyon diyoruz. Bu kişilere glokom var demiyoruz. Tedavi vermiyoruz ama ileride glokom adayı olabileceğinden daha sık kontrol ediyoruz. 

Bazen tersi bir durum düşük basınçlı glokom dediğimiz durum da söz konusu olabilir. Göz tansiyonu 15-20 arasında seyretmesine rağmen görme alanında kayıp ve tomografisinde görme sinirinde harabiyet bulguları varsa tedaviye başlıyoruz.

Özet olarak;

Glokom dünyada önlenebilen ikinci körlük nedenidir. Bu sinsi hastalıkla baş edebilmenin tek yolu; glokom hastalığını görme alanı kayıpları oluşmadan erken tespit edebilmek için en az yılda bir kez göz doktoru kontrolüdür. 

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)