Konjonktivit

Yazar Mehmet Fatih ArslanGöz Doktoru • 11 Ekim 2022 • Yorumlar:

Konjonktivit nedir?

Konjonktivit, gözün dışarıdan gördüğümüz sklera denilen beyaz kısmı üzerindeki damarlı ve saydam bir tabaka olan konjonktivanın iltihaplanması sonucu oluşan patolojik bir durumdur. Bu hastalığa kırmızı göz de denilmektedir. Bunun nedeni hastalığın en belirgin semptomu olarak gözde kızarıklığa yol açmasıdır. Konjonktivit genellikle alerjene maruziyet veya bakteri, virüs kaynaklı olabilmektedir. Bunlara ek olarak; mantar, parazit, kimyasal maddelere maruziyet ve göze temas eden yabancı cisim maruziyeti sonucunda da oluşabilmektedir. Bazı durumlarda bulaşıcılıkta söz konusudur. Bulaşıcı olması halinde hastanın hijyen kurallarına dikkat etmesi ve kendini izole etmesi, hastalığın yayılmasını engellemek açısından önem teşkil etmektedir. Konjonktivitin tedavisi, hastalığa yol açan sebebe yönelik yapılmaktadır.

Konjonktivit nedenleri nelerdir?

Virüsler, konjonktivitin en sık nedenlerindendir. Adenovirüs, varisella zooster virüsü, herpes simplex virüsü viral konjonktivite yol açan virüslerdir. Viral konjonktivitler bulaşıcıdır ve kitlesel salgınlara sebebiyet verebilmektedirler. Bu yüzden bu tip bir konjonktivitiniz mevcut ise hastaların kendini izole etmesi oldukça önemlidir.

Bakteriyel konjonktivit; Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae daha yaygın olmak üzere Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis isimli bakteri türlerinin konjonktivayı enfekte etmesi ile meydana gelen konjonktivit tipidir. Bu tipte tıpkı viral konjoktivit gibi bulaşıcıdır. Ayrıca, bakteriyel konjonktivit çocuklarda daha sık gördüğümüz bir konjonktivit türüdür.

Alerjik konjonktivit, bazı alerjenlere karşı (toz, polen vb.) vücudun verdiği bir tepki ile gelişen konjonktivit çeşididir. Bazı kişilerde alerjenlere maruziyet ile bağışıklık sistemi aktif hale gelir. Göz ve solunum yollarındaki mast hücreleri aktif hale gelir ve histamin salgılanması söz konusu olur. Vücudumuz salgılanan histamine cevap olarak akıntı, kızarıklık vb. reaksiyonlar gösterir.

Kimyasal madde veya yabancı cisim göze teması ile konjonktiva tabakası hasar görebilir. Bu gibi bir durum söz konusu ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak en doğru yaklaşım olacaktır.

Konjonktivit belirtileri nelerdir?

Konjonktivitin en sık belirtileri gözlerde kızarıklık, kaşıntı, sulanmadır. Bu belirtiler tek veya her iki gözde meydana gelebilir. Bu belirtilere ek olarak gözün açılmasını zorlaştıran yapışkan çapaklanma da meydana gelebilir.

Konjonktivit Nasıl Önlenir?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi bakteriyel ve viral konjonktivitler bulaşıcı hastalıklardır ve toplumda hızla yayılabilir. Toplumda salgın oluşmasını önlemek için hastalarımız iyileşene kadar uygulaması gereken bazı adımlar vardır. Bunlar;

  • Gün içerisinde ellerin sık sık yıkanması (min 30 sn olacak şekilde)

  • Enfeksiyon bir gözde ise diğerine bulaşı önlemek için elleri göze götürmekten sakınmak ve el yıkamaya olan özeni daha da arttırmak

  • Yastık kılıfı sık sık değiştirilmesi

  • Lens kullanımının doktorun önerdiği sürece bırakılması

  • Makyaj yapmaya tedavi süresince ara verilmesi, iyileşme sonrasında da kullandığınız makyaj ürünlerinin kişisel olmasına özen gösterilmesi

  • Gözlük kullanan hastalarda gözlüklerin sabun ve su ile yıkanarak günlük olarak temizlenmesi

  • İyileşene kadar havuza girmemek

  • Havlu, gözlük gibi kişisel bakım ürünlerinin başkalarıyla paylaşılmaması

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)