Gluten

Yazar Merve Topuzoğlu ÇapaşDiyetisyen • 23 Eylül 2022 • Yorumlar:

'GLUTEN' Zararlı Mıdır?

Son zamanlarda besin intolerans testlerinin de artmasıyla birlikte kilo almada yağ ve şeker kadar suçlu görülen yeni bir öge daha bulundu; Gluten. Marketlerde glutensiz un arayışında olanların, 'Bende gaz şikayetleri var, alerji testi yaptırdım, glutene alerjim varmış bundan sonra glutensiz un, bisküvi, makarna yiyeceğim' diyenlerin sayısının her geçen gün arttığını gözlemlemekteyim. Gluteni hayatından çıkaran kişilerin şişkinlik problemlerinde azalma olacağı doğru. Fakat önemli nokta, kişi acaba gluten içeren besinler sebebiyle mi yoksa bu besinlerin fazlaca ve düzensiz tüketilmesinden mi şişkinlik problemleri yaşıyordu? Yani gluteni hayatımızdan tamamen çıkarmamıza gerek var mı? Yoksa Gluten hayatımızda olsun fakat gluten içeren hamurlu tatlılar, ekmekler, makarnalar az mı tüketilsin?Buna karar verebilmek önemli.

Gluten, buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içinde bulunan ve tahılların içinde bulunma miktarı farklılaşabilen, tahılın kalitesini artıran bir proteindir. Gluten, ekmeğin yapımında hamurun güçlü bir kompleks yapı ile mayalanmanın oluşumundan sorumludur. Kişinin gluteni parçalayamamasıyla ortaya çıkan kronik alerjiyle kendini gösteren hastalığa Çölyak Hastalığı denir. Çölyak hastalarında karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, gaz şikayetleri gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu hastalığın teşhis edilebilmesi için kan testleri ve sonrasında ince bağırsak biyopsisi gerekmektedir. Çölyak Hastalığı alerji testleri yöntemiyle teşhis edilemez. Glutenin zayıflamanıza engel olduğu bu kadar basit bir test ile bulunamayacağı gibi, glutensiz bir diyet ile zayıflanabileceğini düşünmemiz de uygun olmayacaktır. Gluten hayatınızdan çıktığında zayıflamanızın ana nedeni gluteni içeren kalori içeriği yüksek pasta, börek, tatlıların, ekmeği fazla yeme alışkanlığının hayatınızdan çıkmış olmasıdır. Gluteni hayatınızdan çıkarmadan da fazladan yenilen bu yiyecekleri hayatınızdan çıkararak zayıflayabilirsiniz.

'Himalaya Tuzu' Kullanmalı Mıyım?

Tuz konusu sağlıklı beslenme düzeni içinde dikkat edilmesi gereken kritik noktalardan biridir. Çünkü fazla alınan tuz kanserden kemik yoğunluğunda azalmaya, kan basıncının artmasından kalp hastalıklarına kadar birçok rahatsızlığa neden olabilmektedir. Bu nedenle hazır ürünlerde tuz, yüksek oranda azaltılmıştır. Restoranlarda masalarda tuzluk bulunması bile yasaklanmıştır. Fakat endüstri çok sağlıklı olduğu iddiasıyla tuz tüketimini artırabilecek başka bir yol bulmuştur; Himalaya Tuzu. Bir çoğunuzdan 'Ben yemeklerimi diyete uygun hazırlıyorum bol zeytinyağı ve himalaya tuzu kullanıyorum.Sağlığımı himalaya tuzu ile koruyorum' dediğinizi duyar gibiyim. Beslenme konusunda otör kaynakların hiç birinde tüketilen tuzun cinsi yer almamaktadır. Sağlığa çok faydalı olduğuna inanılan ancak yeterli bilimsel kanıtı olmayan saf mineral içeriği yüksek bu tuzun aslında bilinen kaya tuzu ile neredeyse aynı olduğunu biliyor musunuz? Bu tuzların geleneksel tuzdan farkı iyot ve flor içeriklerinin yüksek olması. Ancak bu iki mineralinden kaynak farketmeksizin fazla alınması sağlık için toksik olabilir.

Devlet tarafından denetlenmiş iyot içeren herhangi güvenilir bir markadan olduğu sürece istenilen tuz  tüketilebilir. Günlük tuz tüketimimizin en fazla 1/4 tatlı kaşığı olması gerektiği de unutulmamalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)