Glutensiz Diyet

Yazar İlayda Kaya • 3 Ekim 2023 • Yorumlar:

Son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz glutensiz diyet nedir ? herkes glutensiz beslenmeli midir ?

Gluten, tahılların yapısal proteinidir.

Gluten tüketimi birçok farklı hastalık ve sağlık problemi ile ilişkilendirilmiştir. Glutensiz beslenme denilince akla ilk gelen çölyak hastalığıdır . Çölyak hastalığı, genetik olarak duyarlı kişilerde, buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllardaki gluten proteinine karşı duyarlılık sonucu gelişir. Glutensiz diyet, çölyak hastalarının çoğunda semptomların giderilmesini sağlayan tedavi yöntemidir.

Glutensiz diyetin, gluten duyarlılığı veya çölyak hastalığı olmayan kişilerde ağırlık kaybı sağladığı düşünülmektedir. Fakat bunun doğruluğunu destekleyen yayımlanmış bir rapor bulunmamaktadır. 

Dünya çapında artan sayıda tüketici tarafından tercih edilen glütensiz beslenme  popüler diyet akımlarından biri haline gelmiştir . Yapılan bir araştırmaya göre, tüketicilerin %82’si çölyak hastalığı teşhisi konulmadan başka nedenlerle glutensiz ürünleri seçmektedir.

 Zayıflama amacıyla kullanılan  birçok glutensiz gıda, gluten içeren ürünlere göre daha fazla artmış yağ içeriği ve kaloriye sahiptir . Ayrıca, glutensiz diyetin normal beslenmeye göre daha az protein, düşük diyet lifi  ve daha çok doymuş yağ içerdiği bilinmektedir. Glutensiz diyetin daha az protein içermesi, glutenin yani buğdayın ana proteininin eliminasyonundan( çıkartılmasından)  kaynaklanır. Yüksek yağ içermesi, glutensiz ürünlere yapı,kıvam ve lezzet katmak için eklenen katkı maddelerine, düşük diyet lifi  içermesi ise bu diyetteki ekmek ve tahılların ürünlerinin  farklı nitelikte olmasından kaynaklanır.  Glutensiz beslenenen bireylerde B grubu vitaminlerinin eksikliği ,demir ve diğer mikro besin öğeleri eksiklikleri ortaya çıkabilmektedir . 

Her bireyin beslenme alışkanlıkları ve seçimi farklıdır. Size en uygun beslenme biçimini bularak, popüler olanı değil sağlıklı olanı bulmalısınız. Bunun için bir uzmana danışmanız size faydalı olacaktır. Sağlıkla kalın .

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar