Glutensiz Diyet Kilo Verdirir Mi?

Yazar Aylin BolatDiyetisyen • 23 Mart 2022 • Yorumlar:

Daha önceki yazılarımızda glutensiz diyetin hangi durumlarda uygulanması gerektiğine değindik ancak son yıllarda glutensiz diyet yalnızca gluten ile ilgili problemi olan bireyler tarafından uygulanmıyor. Kilo vermek isteyenler de glutensiz beslenmeye başvuruyor. Ayrıca glutensiz ürünlerin daha sağlıklı olduğuna dair bir algı oluşmuş durumda. Gerçekten glutensiz beslenmek fazla kilolarınızdan kurtulmanızı sağlar mı ? Daha sağlıklı olduğu kanısı doğru mu?

Fazla kilolarınızdan kurtulmak için normalden en az iki kat fazla yağ içeren glutensiz ekmeği ve normal makarnadan çok daha fazla karbonhidrat ve sodyum içeren glutensiz makarnayı tüketmeyi siz mantıklı buluyor musunuz? Evet doğru anladınız glutensiz ürünler gluten içeren muadillerine oranla çok daha fazla yağ ve karbonhidrat içeriyor. Yani siz glutensiz beslenme uygularken market raflarında gördüğünüz glutensiz ürünlerle uygularsanız bu beslenme düzeni size fazla kilo olarak geri dönecektir.

Glutensiz beslenmenin kilo kaybı sağladığına dair bilimsel bir veri yoktur. Ancak marketlerdeki yağ ve karbonhidrat dolu glutensiz muadillerini kullanmak yerine makarnayı, ekmeği hayatından çıkararak uygulayanlar kalori alımını azalttıkları için kilo verebilirler. Ancak sürdürülebilir olmayan bu beslenme düzeninin size faydasından çok zararı olacaktır. Glutensiz besin maddeleri içinde protein, lif, demir ve folik asid, niasin, tiamin ve riboflavin gibi vitaminlerin daha az olduğu bilinmektedir. Gluten içeren tahılları hayatınızdan çıkarmak birçok besin öğesi eksiklikliği ve bu eksikliklerin sebep olabileceği birçok hastalık ile karşı karşıya kalmanıza sebep olabilir. Örneğin 3 sene önce tamamlamam bir çalışmada 110,000 kişi incelenmiş ve gluteni hayatından çıkaran bireylerin daha yüksek kardiyovasküler hastalık riskine sahip olduğu belirtilmiştir. Bu artan risk direkt gluten ile ilgili olmasa da azalan lif alımından kaynaklanmaktadır. 

     Ayrıca artık sağlıklı olabilmenin şartının bağırsaklarımızdaki bakterilerden geçtiğini hepimiz biliyoruz. Araştırmalar gösteriyor ki mikrobiyatımızın şekillenmesinde %57’lik bir payla en önemli faktör nasıl beslendiğimiz. Glutensiz beslenmenin mikrobiyota üzerine etkilerini araştıran birçok çalışma hayatımızdan gluteni çok uzun dönem çıkarmanın yararlı bakterilerimizi azalttığını işaret ediyor. Yararlı bakterilerimizin sayısının azalması vücutta başlayacak kronik  bir inflamasyonun habercisidir ve kronik inflamasyonu birçok sağlık sorunu takip eder.

     Kilo vermek için maliyetli, sürdürmesi zor ve size ve hatta bağırsaklarınızdaki bakterilerinize zarar veren bir beslenme düzenine mecbur kalmak zorunda değilsiniz. Gluten sizde bir problem yaratmıyorsa, kilo vermek için onu hayatınızdan çıkarmak çok da sürdürülebilir olmayacaktır!

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)