Gömülü 20 Yaş Diş Ameliyatları

Yazar Tolga GülçiçekDiş Hekimi • 16 Mayıs 2020 • Yorumlar:

Gömülü dişler, çok uzun yıllar hiçbir belirti vermeden ve herhangi bir patolojik olaya neden olmadan çene içinde kalabildikleri gibi bir takım komplikasyonlara da neden olabilirler.

20 yaş dişleri kısmen veya tamamen gömülü kalabilmektedirler. Tamamen gömülü 20 yaş dişleri, komşu dişlerde çürük, diş eti iltihabı veya çevre dokularda kistik oluşumlara sebep olmadıkları sürece çekilmek zorunda değillerdir ancak bazı durumlarda bir takım komplikasyonlara da neden olabilirler. Bunlara baktığımızda,

▪ Perikoronitis,

▪ Komşu dişlerde kök rezorpsiyonu,ağrı,

▪  Temporo mandibuler eklem şikayetleri ,

▪  Diş çevresinde kist ve tümör oluşumu, 

▪  Diş çürüklerinin meydana gelmesi, 

▪  Periodontal hastalığın meydana gelmesi, 

▪  Ortodontik tedavinin engellenmesi sayılabilir.

20'lik diş çıkmaya çalışırken diğer dişlere baskı uygulayarak iltihaplı diş ağrısına sebep olabilir.

Gömülü 20’ lik  Diş Cerrahisi

Gömülü dişlerin cerrahi çekimleri sırasında oluşabilecek komplikasyonların en aza indirilebilmesi için operasyon öncesi gerekli radyolojik incelemelerin yapılması, eksiksiz bir anamnez alınması ve klinik muayenenin uygulanması şarttır.

 

 

Yirmi Yaş  Dişi Ameliyatları nasıl yapılır?

 

Her 20 yaş dişinin ameliyat ile alınması gibi bir kural yoktur. Klinik ve radyolojik muayeneler sonucunda, diş çekiminin hangi yöntemlerle yapılacağına diş hekiminin karar vermesi gerekmektedir. Gömülü dişler ,Çok uzun yıllar hiçbir belirti vermeden ve herhangi bir patolojik olaya neden olmadan çene içinde kalabildikleri gibi bir takım komplikasyonlara da neden olabilirler.

Çekilmesi düşünülen 20 yaş dişinin konumu, boyutları ve şekli; normal bir diş çekimi ya da ameliyatla dişin alınmasına karar verilmesini sağlar. 20 yaş dişlerinin çekimi, lokal olarak bölgenin uyuşturulması ile gerçekleştirilebileceği gibi; hastaya yapılacak işlemin boyutu, hastanın genel sağlık durumu  veya hastanın diş tedavilerinden korku durumuna göre  Hastane ortamında tam teşekküllü ameliyathanede  bilinçli sedasyon ile veya genel anestezi altında bir anestezi doktoru eşliğinde yapılabilmektedir.

 

Gömülü 20 lik diş ameliyatı sonrasında neler yaşanır ?
– 20 lik diş ameliyatı sonrasında hasta muayenehanede bir süre gözlem altında tutulur. Bu süreç içerisinde hastada herhangi bir hal gözükmediği taktirde hasta doktoru tarafından evine gönderilir. Doktorunuz 20’lik diş ameliyatı sonrasında iltihaplanma olmaması için size bir reçete verecektir. Sizden bu reçetedeki ilaçların kullanılmasını isteyecektir, Birkaç gün ağrılarınızın olması ve bölgede şişlik olması normaldir.

– Ağızda oluşan yaralar bir kaç gün içerisinde çok hızlı bir şekilde iyileşirler. Bunun nedeni ise ağız bölgesine vücudun fazla kan pompalamasıdır. Diş çekimi sonrasında bölgede kanama olmasının sebebi de vücudun bölgeye fazla kan pompalamasıdır. Gömülü 20 lik diş çekimi sonrasında boşluk oluşan bölgede pıhtılaşma olacaktır. Bir kaç gün içerisinde bölgede oluşan doku ile yaralar iyileşir ve 2-3 ay içerisinde kemik oluşumuyla da bölgenin iyileşme süreci tamamlanmış olur. Gömülü 20 lik diş ameliyatı sonrasında bol bol sıvı tüketilmesi önerilir. Eğer bölgede şişme oluşmasını istemiyorsanız buz ile soğuk kompres uygulaması yapılmalıdır. Ağız gargarası da 20’lik diş ameliyatı sonrasında uygulanması gerekenler arasındadır.

 

Kısmen Gömülü 20 Yaş Dişleri Hayati Tehlike Oluşturabilir!

Kısmen gömülü 20 yaş dişleri, ağız ortamına tamamen çıkamamış, üzerleri kısmen diş eti ile örtülü 20 yaş dişleridir. Bazı durumlarda tekrarlayan bir enfeksiyon tablosu olarak karşımıza çıkan bir klinik durum yaratma eğilimi göstermektedirler.

 Bu enfeksiyon durumu; basit lokal bir enfeksiyon tablosu olarak kalabileceği gibi, tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde hayati tehlike oluşturabilecek baş boyun apselerine neden olabilmektedir.

Bu sebeplerden ötürü çenelerimizde tamamen sürmeyi başaramamış 20 yaş dişlerinin gerekli klinik ve radyolojik muayene sonrasında uygun cerrahi yöntemler ile çekilmesi gerekmektedir.Gömülü dişlerin cerrahi çekimleri sırasında oluşabilecek komplikasyonların en aza indirilebilmesi için operasyon öncesi gerekli radyolojik incelemelerin yapılması, eksiksiz bir anamnez alınması ve klinik muayenenin uygulanması şarttır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tolga Gülçiçek Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)