Gömülü Diş

Yazar Özgür Yıldırım • 26 Şubat 2024 • Yorumlar:

Gömülü diş, normal şartlar altında çıkması gerekirken çene kemiği içinde kalan ve bu nedenle sağlıklı bir şekilde çıkmayan dişlere denir. Gömülü dişler özellikle diş ve çene kemiğinde şiddetli ağrıya sebep olabilir. Çevre dişlerde çürümeye neden olması da gömülü dişlerin bir diğer olumsuz etkisidir. Bu tür dişlerin tedavisinde genellikle ortodontik yaklaşımlar benimsenir.

Gömülü diş tedavisinde ortodontik uygulamalara başvurmak her zaman için başarılı sonuçlar vermeyebilir. Bu ve benzer durumlarda ameliyat söz konusu olabilir. Gerek ortodondik yaklaşım gerekse ameliyat söz konusu olsun, her iki durumda da yetkin, deneyimli ve başarılı bir diş hekiminden yardım almak en sağlıklı yaklaşım olacaktır.

Çıkma veya sürme vakti gelmesine karşın çene kemiği içinde kaldığı için çıkamayan dişler için “gömülü diş” tabiri kullanılır. Kişiden kişiye çeşitlilik göstermekle birlikte genellikle alt yirmi yaş dişi, üst yirmi yaş dişi ve köpek dişi en sık gömülü kalan dişlerdir. Bunun yanı sıra diğer dişlerde de gömülü diş problemi pekala gelişebilir.

Gömülü Diş

Olağan seyir içinde çıkması gereken; çeşitli nedenler dolayısıyla gömülü kalan, beklendiği gibi çıkmayan dişlere gömülü diş adı verilir. Söze konu dişler sebebiyle çene kemiğinde yüksek düzeyde ağrı gelişmesi mümkündür. Öte yandan, belirttiğimiz üzere, gömülü diş nedeniyle komşu dişlerde çürüme gelişmesi de olasıdır.

Söz konusu dişlerin tedavisi için temelde iki farklı yönteme başvurulur: ortodonti tedavisi ve ameliyat. Şiddetli ağrıya neden olan ve yarı gömülü pozisyonla kalan dişler içinse genellikle lokal anesteziye başvurulur.

Gömülü Diş Belirtileri Nelerdir?

Gömülü diş vakalarında ihmalkar davranmak ve sonuçta tedaviyi geciktirmek telafisi güç sorunlara zemin hazırlar. Bu sebeple gömülü dişten şüphelenildiğinde vakit kaybetmeden yetkin ve deneyimli bir diş hekimine başvurmak gerekir. Peki, bu tür dişlerin varlığı nasıl tespit edilir? Dişlerin gömülü kaldığına işaret eden başlıca belirtiler şunlardır:

  • Özellikle çene ve kulağa kadar yayılan ve şiddeti yüksek seyreden ağrı,
     

  • Diş etinde kızarıklık oluşumu,
     

  • Dişlerde ve diş etinde dayanılması güç ağrı,
     

  • İlgili dişlerin yer aldığı bölgede şişlik,
     

  • Lenf bezlerinde dikkat çeker büyüklükte şişlik,
     

Gömülü diş gelişimine sebep olan pek çok faktör mevcuttur. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Genetik faktörler,
     

  • Çene darlığı nedeniyle ağzı içinde yeterli yer olmaması.

Gömülü Diş Tedavisi

Gömülü diş tedavisi merak konusudur. Pek çok hasta, gömülü diş tedavisinin sıkı bir prosedüre bağlı olduğunu, oldukça acılı ve ağrılı bir işlem uygulandığını düşünmekte; bu nedenle ihmalkar davranmaktadır. Fakat özellikle belirtmekte fayda var ki gömülü diş tedavisine ilişkin bu yaygın kanaat gerçeklik taşımaz.

Gömülü diş sebebiyle hastanın gerek fonksiyon gerekse estetik bakımdan rahatsız olmasına neden olacak bir durum söz konusuysa ve muhakkak ortodonti tedavisine başvurulması gerekiyorsa ortodontik bir tedavi yaklaşımı benimsenmelidir. Bu sayede gömülü diş dolayısıyla ağız içinde gelişen fonksiyon eksikliği ve estetik kaygılar giderilebilir.

Gömülü dişin tedavisi için ortodontik bir yaklaşım benimsenmesi mümkün değilse yani ortodontik tedavi yöntemleriyle tedavi sağlanamazsa farklı opsiyonlar değerlendirilir. Ne tür alternatif tedavilere başvurulacağı ise hastanın mevcut durumu değerlendirildikten sonra diş hekimi tarafından belirlenir.

Gömülü Diş Nasıl Çekilir?

Gömülü dişin bulunduğu alana lokal anestezi yapılarak acı, ağrı gelişiminin önüne geçilir. Ardından, dişin üst bölümünde bulunan kemik dokusu kaldırılır ve diş çekim işlemi yapılır. İlgili diş çekildikten bir müddet sonra da dikişler alınır. Ortalama 7 – 10 gün sonra yapılması gereken dikiş alma işlemi, hastanın sistemik hastalıkları, yaşı vs. faktörlere göre daha önce ya da daha sonra da yapılabilir.

Gömülü dişlerin 20 yaş dişleri olması halinde, eğer diş çekimi mümkün değilse diş köklerinde erime, ikinci büyük azı dişlerde çürüme ve apse gelişimi olasıdır. Bu duruma karşı ihmalkar davranılması, çene kemiği içerisinde kist oluşumuna ve komşu dişlerin kaybedilmesine ve çene kemiğinde muhtemel bir kemik erimesine sebebiyet verebilir.

Gömülü dişin etraflıca değerlendirilmesi ve hasta özelinde ideal bir tedavi planı oluşturulması, oldukça önemlidir. Ayrıca, belirtmekte gerekir ki tedavinin başarılı ve tecrübeli bir diş hekimi marifetiyle uygulanması tedaviden beklenen yararın eksiksiz temin edilebilmesi bakımından önemlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)