Restoratif Diş Tedavisi

Yazar Özgür Yıldırım • 26 Şubat 2024 • Yorumlar:

Restoratif diş tedavisi ile dişin sert dokularında oluşan hastalıklar önlenebilir. Bunun yanı sıra dişte birçok etkene bağlı olarak ortaya çıkan madde kayıpları giderilebileceği gibi estetik kaygılar için de çözüm üretilebilir. Restoratif diş tedavisi uygulanırken ağız ve diş sağlığına yönelik çeşitli çalışmalar yapılabilir.

Diş çürükleri dişleri ilgilendiren en önemli problemlerden biri olurken restoratif diş tedavisi sırasında diş çürüklerinin dikkate alınması gerekir. Diş çürüklerinin teşhisi ve tedavisi sırasında kompozit dolgular yapılarak estetik dolgu işlemleri gerçekleştirilebilir.

Restoratif diş tedavisinde diş dokularında oluşan gelişimsel ya da kazanılmış rahatsızlıklar kısa sürede giderilebilir. Bu rahatsızlıkların yol açacağı yapı bozukluklarının tespiti, tedavisi ve dişlerin anatomik yapısında oluşan bozulmaların giderilebilmesi mümkün olur. Tedavi sonucunda hastaya dişlerinin fonksiyonları geri kazandırılırken estetik açıdan da istenilen bir görüntü elde edilir.

Restoratif Diş Tedavisinde Karşılaşılan Diş Sorunları

Restoratif diş tedavisi dişlerde oluşan çürükler, herhangi, bir sebeple meydana gelen madde kayıpları, şekil bozuklukları üzerinde etkili olan bir çalışmadır. Bu tedavi uygulandığında dişlerde görülen doku ve şekil anormallikleri giderilir. Fonksiyona ilaveten estetik olarak da dişlerin geri kazanılması bu tedavi sonucunda mümkündür.

Uygulamanın alanında uzman hekimlerce yapılması uygun olurken kullanılan araç ve gereçlerin de teknoloji ile uyumlu olması çalışmanın başarısında artışa yol açar. Diş çürüklerinin giderilmesi, aşırı madde kaybı olan dişlerin restorasyonu, diş aşınmalarının ortadan kaldırılması, dişlerde oluşan renklenmelerin yok edilmesi, lamina çalışmaları bu tedavi sırasında gerçekleştirilir.

Diş Çürüğü Nedir, Neden Oluşur?

Diş çürükleri çok sayıda sebeple ortaya çıkabilir. Bu nedenlerin en önemlisi ise ağız hijyenine yeterince özen gösterilmemesidir. Karbonhidrat içerikli besinlerin tüketiminin ardından dişin dış yüzeyinin etkili bir biçimde temizlenmesi gerekir. Dişlerde yer alan bakteriler tarafından üretilen asidik içerik dişlerde sert doku kaybına yol açar. Bu madde kayıpları dişlerde çürük oluşumunda etkilidir.

Dişlerin kolay çürümesi sağlıksız beslenme alışkanlıkları, yeterli ağız hijyeninin sağlanmaması, genetik etmenler, geçirilen hastalıklar, kullanılan ilaçlar, gebelik gibi etmenlerle de olabilir. Diş çürüğü ortaya çıkmadan önlenmesi gereken önemli bir problemdir. Doğru fırçalama yöntemleri, uygun fırça ve diş macunu kullanımı gibi etkenler çürüklerin oluşmasını engeller.

Ağız ve diş sağlığının korunması için günde en az iki kez dişlerin fırçalanması önerilir. Diş hekimi kontrolünde olmak ve rutin kontrolleri aksatmamak da bu açıdan önemlidir. Her bireyin ağız ve diş yapısı birbirinden farklıdır. Bu sebeple uygun diş fırçası ve diş macunu kullanımı için de diş hekiminin önerileri dikkate alınmalıdır. Bazı hastalarda bitişik diş eti yapıları sebebi ile dişlerin yalnızca fırçalanması yeterli olmaz.

Bu gibi durumlarda arayüz fırçası adı verilen ince kıllı ve küçük başlı fırçalar da gerekebilir. Ayrıca diş fırçalamaya ilaveten diş ipi kullanımına da özen gösterilmesi dişlerin uzun süreli koruması bakımından önemlidir. Dişlerle birlikte dilin üst yüzeyinin de fırça ile temizlenmesi ağız hijyeni açısından dikkate alınması gerekenler arasındadır. Diş çürüklerinin önlenmesi için alınabilecek tedbirlerden bazıları şunlardır:

  • Doğru beslenme alışkanlığı edinmek,
     

  • Şekerli ve karbonhidrat içerikli gıdaları sık tüketmemek tüketildiğinde dişleri fırçalamak,
     

  • Diş fırçalamanın etkin ve verimli olarak günde en az iki kez tekrar edilmesi,
     

  • Diş ipi kullanımı,
     

  • Yılda iki defa diş hekimine kontrol yaptırmak.
     

Diş Çürükleri Nasıl Anlaşılır?

Dişlerde oluşan çürüklerin anlaşılabilmesi için diş yüzeyindeki renk değişimleri takip edilir. Diş yüzeyinde görülen bozulmalar, ağız kokusu oluşumu, dişlerde sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet meydana gelmesi çürüğün habercisi olabilmektedir.

Diş Çürükleri Nasıl Tedavi Edilir?

Diş çürüklerinin tedavisinde zarar gören alanın temizlenmesi ile işe başlanır. Çürüyen diş dokuları temizlendikten sonra doldurulması gerekir. Dolgu yapılırken ise kompozit, cam iyonomer, seramik esaslı ya da amalgam ve kompomer materyaller kullanılabilir.

Restoratif diş tedavileri arasında yer alan diş dolguları çok sayıda materyal aracılığı ile gerçekleştirilebilir. Bu materyallerin farklı özellikleri bulunur. Dolgu yapılacağı zaman hastanın diş yapısı, ağız içi problemleri ve diğer unsurlar bir arada değerlendirilir. Diş hekimi tarafından yapılması gereken bu çalışma sırasında ise hastanın görsel estetik açısından ihtiyaçları da birlikte değerlendirilir.

Dişlerde oluşan aşırı madde kayıpları karşısında ise dişlerde yeterli diş dokusunun olması halinde ölçü alınması gerekli olabilir. Restorasyon işlemi sırasında ise inley veya onley restorasyonlar tercih edilebilir. İki seansta tamamlanabilen bu tür işlemler sırasında ise geçici dolgu materyallerine de gerek duyulabilmektedir.

Diş Hassasiyeti

Diş hassasiyeti çeşitli sebeplerle oluşabilir. Bu tür bir sağlık problemi karşısında öncelikle altta yatan nedenin araştırılması gerekir. Gerçek neden tespit edildiğinde ise buna yönelik bir tedavi uygulamasına geçilebilir. 

Dişte madde kaybı varsa bunun oranının tespit edilmesi de gerekirken bazı durumlarda dolgu yerine hassasiyet giderici ajanlar da kullanılabilmektedir. Çürüğün gelişmediği diş aşınmaları ya da diş eti çekilmeleri bu tür durumlara örnek verilebilir. Tedavi sürecinde diş hekiminin önerilerinin dikkate alınması gerekir.

Diş Aşınması ve Nedenleri

Diş aşınmaları da hasta açısından yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek bir sağlık sorunudur. Dişlerde ortaya çıkan aşınmalar birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. Bu sebeplerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Fırçalamanın çok sert ve uzun süre olması,
     

  • Yanlış diş fırçası kullanımı,
     

  • Aşındırıcı özellikteki diş macunları,
     

  • Çok sert diş fırçası,
     

  • Asitli içecek ve gıda tüketiminin sık olması,
     

  • Dişlerin sıkılması,
     

  • Diş gıcırdatma alışkanlığı,
     

  • Dişler arasındaki kapanış bozuklukları.
     

Diş Beyazlatma Nedir, Nasıl Yapılır?

Restoratif diş tedavileri arasında yer alan diş beyazlatma da çeşitli sebeplere dayalı olarak renklenen dişlerin beyazlatılması için yapılan bir tedavi uygulamasıdır. Estetik kaygılarla yapılabilen bu işlem dişlere kimyasal ajanlar vasıtası ile beyaz rengin kazandırılması amacını güder.

Bu işlem sırasında dişlerin bütünlüğü zarar görmemektedir. Diş tonunda birkaç tona kadar açılma sağlanabilirken bu işlemin hekim kontrolünde yapılması uygun olur. Dişte renklenmeye yol açabilecek çok sayıda etken vardır. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Dişlerde görülen gelişim bozuklukları,
     

  • Dişlerde oluşan yaralanmalar,
     

  • Genetik etkenler,
     

  • Yaşlanma etkileri,
     

  • Hastalıklar,
     

  • Kullanılan ilaçlar,
     

  • Sigara tüketimi,
     

  • Renklendirici içeren gıdaların sık tüketimi,
     

  • Kahve ve çay tüketimi.
     

Dişlerde Beyazlatma Öncesinde Yapılması Gerekenler

Diş beyazlatma görsel estetik açısından beyaz dişlere sahip olmak isteyenlerin tercih edebileceği restoratif bir tedavi yöntemidir. Bu işlemin diş hekimi kontrolünde yapılması istenilen sonuçların sağlıklı bir şekilde elde edilmesine yardımcıdır. Beyazlatma işlemi sırasında dişlerin bütünlüğü zarar görmez. Bu işlem öncesinde ağız hijyeninin sağlanmış olması gerekir.

Diş yüzeylerinde leke ve diş taşı olmaması gerekirken çalışma öncesinde ön hazırlık aşamasında bu sorunlar giderilmelidir. Varsa dişlerdeki çürüklerin tedavisi, kırık ve doku kayıplarının onarılması gerekir. Ayrıca diş taşı temizliği de yapılmış olmalıdır. Ardından diş beyazlatma işlemi güvenle yapılabilir.

Diş Beyazlatma Yöntemleri

Restoratif diş tedavileri arasında yer alan diş beyazlatma sürecinde çeşitli yöntemler kullanılabilir. Diş hekiminin muayenehanede uyguladığı ofis tipi diş beyazlatma yönteminde 2-3 seans sonucunda beyazlama etkisi rahatlıkla görülebilmektedir. Ev tipi olarak adlandırılan beyazlatma yöntemi için süre biraz daha uzun olur. Hasta kendisi evde bu uygulamayı yapar.

Hastanın ölçülerine uygun olarak hazırlanan plaklar bu tedavi sırasında kullanılır. Plakların içine yerleştirilen beyazlatıcı ajanlar sayesinde dişlerin yüzeyinde beyazlama sağlanırken 7-15 gün aralığında bu plaklar düzenli olarak kullanılır. Hekim tarafından uygun görüldüğü takdirde de her iki yöntem beraber de uygulanabilmektedir.

Lamina Nedir, Nasıl Yapılır?

Restoratif diş tedavileri arasında yer alan lamina ile dişlerin estetik düzenlemesi gerçekleştirilebilir. Ön bölge dişleri üzerinde uygulanabilen lamina  işlemi sırasında dişlere dizilim, şekil ve fonksiyon bozuklukları konusunda düzeltme sağlanabilir.

Diş renklenmelerinin düzeltilmesine de yardımcı olan bu işlem ince bir tabaka şeklindeki materyalin diş rengiyle uyumlu olarak uygulanması ile gerçekleştirilir.  Estetik bir gülümseme elde etmeye yarayan lamina işlemi dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Dişlerin ön yüzeyindeki diş dokusu bu işlem sırasında kaldırılır.

Porselen ya da kompozit materyallerden meydana gelen laminanın özel bir yapışkan madde ile dişler üzerine yapıştırılması bu işlem sırasında gerçekleşir. Bu sayede daha fazla diş dokusunun korunması sağlanırken estetik bir görüntü de elde edilmiş olur.

Restoratif Lamina Tedavisi Kimlere Yapılabilir?

Restoratif tedaviler arasında yer alan lamina işlemi estetik olarak hastaya istediği sonuçları sağlarken daha fazla diş dokusu da bu işlem sayesinde korunmaya alınmış olur.

  • Ön dişlerinde renklenme problemi olanlar,
     

  • Dişlerinde şekil bozukluğu olanlar,
     

  • Dişler arasındaki açıklığın fazla olduğu bireyler,
     

  • Yıpranmış geniş dolgulara sahip olan kişiler,
     

  • Beyazlatma işleminden sonuç alamayanlar,
     

  • Aşınmış ya da kırık dişlere sahip olanlar,
     

Lamina uygulamasını tercih edebilecek olan bireyler arasındadır. Bu işlemin ardından ağız ve diş bakımlarının yapılması ihmal edilmemelidir. Ağız hijyeninin sağlanması, için düzenli fırçalamaların devam etmesi gerekir. Sert gıdalardan uzak durulması, lamina restorasyonuna zarar verecek davranışlardan kaçınılması da ihmal edilmemelidir.

Diş gıcırdatma, diş sıkma alışkanlıkları tedavi edilmelidir. Bunlara dikkat edildiği takdirde lamina restorasyonunun kullanımı da doğal dişlerle benzerlik gösterir. Bakımları da aynı biçimde yapılır. Bu tür hususlara dikkat edildiği takdirde de lamina restorasyonu uzun yıllar kullanıma uygun olarak yapılmaktadır. Ayrıca her halükarda yılda iki defa diş hekimi kontrollerinin aksatılmaması her birey için önemli bir konudur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)