GONORE-BEL SOĞUKLUĞU NEDİR ?

Gonore cinsel yolların bakteriyel enfeksiyonudur. Üreme organları dışında ağızda, boğazda, gözlerde ve anüste de yerleşebilirler.

İlk belirti temastan 10 gün sonra olabileceği gibi aylar sonrasında da olabilir.

GONORE BELİRTİLERİ

-Vajenin veya penisin bulanık, kanlı yoğun akıntısı

-İdrar yaparken acı, yanma

-Yoğun adet kanaması, adet arasında kanamalar

-Anüste kaşıntı

-Barsak hareketlerinde ağrı

-Ağrılı testisler

-Ağrılı şiş eklemler, gezici eklem ağrısı

-Ateş

-Bartolin bezi iltihabı

GONORE TANISI

Erkekte üretradan, kadınlarda rahim ağzından örnek alınarak yapılır. Bakteri örneklerde belirlenir, veya kültürde üretilir. Örnek eğer boğaz ağrısı varsa boğazdanda alınır. Bu yöntemler gonore tanısında yeterlidir. DNA polimeraz testleri kültürden daha hızlı sonuç verir ama daha pahalı yöntemlerdir.

GONORE TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Gonore tedavi edilen bakteriyel enfeksiyondur. Zaman içinde penisilinlere direnç gelişmiştir. Ama gonoreyi tedavi eden hala etkili başka antibiyotik çeşitleri vardır.

Tedavi ağızdan veya iğne şeklinde yapılır. sefalosporinler, azitromisin, doksisiklin etkindir.

Antibiyotik tedavisi bittikten 7 gün sonra hastalığın tam olarak geçtiğinden emin olmak için testler tekrarlanmalıdır.

GONORE TEDAVİ EDİLMEZSE

Başka cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşma riski artar. HİV ile temas gonore taşıyıcılarında daha fazladır. Çoğu zaman gonore hastalarında klamidya enfeksiyonuda vardır.

Pelvik iltihabi hastalık tedavi edilmeyen olgularda gelişip tüplerde yapışıklığa ve kısırlığa yol açabilir. Gonoresi olan kadınlarda dış gebelik riski artar.

Gebe kadında gonore erken doğuma, erken membrane rüptürüne, Rahim iltihabına yol açabilir. Yeni doğana genellikle doğum kanalından geçerken bulaşır. Erken membrane rüptürü olduysa, rahimde iltihap varsa doğmadan önce bebeğe bulaşır.

HASTALIK OLDUKTAN SONRA TEDAVİ ETMEKTENSE OLMASINI ÖNLEMEK DAHA KOLAYDIR.

Tüm cinsel temeslarda kondom kullanmak, kondomla korunmayacaksanız partnerinizin cinsel yolla bulaşan hastalık testlerini istemek, cinsel yolla bulaşan hastalık belirtisi olan kimseyle cinsel ilişkiye girmemek, aynı anda birden fazla partneri olmamak veya partnerinizin aynı anda birden fazla partneri olmaması gonore bulaşmasını önlemektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Dilek Uslu Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)