Göz Altı Morlukları

Yazar Mesut Ayyıldız • 17 Eylül 2019 • Yorumlar:

Göz altı morlukları neden olur?

Gözlerimizin ruhumuzun penceresidir. Ancak bazen göz altlarımız yorgun, şiş ve karanlık görülebilir. Aynada kendinize baktığınızda gözaltı morluklarınızdan şikayet ediyor ve rahatsız oluyorsanız bu sorunu çözmek için tam olarak doğru yerdesiniz.

Göz altı morlukları birden fazla nedenden meydana gelebilmektedir. Göz altı morluklarının nedeni şu şekilde sıralanabilir;

1-  Stres altında olmak,
2- Yetersiz beslenmek,
3- Yaşlanmak,
4- Genetik faktörler,
5- Uykusuzluk problemleri,
6- Alerjiler

Göz altı morluklarının  sık görülen bir nedeni de alerjilerdir, bu alerjiler arasında yiyecek alerjileri, kozmetik alerjileri ya da ev ya da iş yeri ortamınızda bulunan alerjenler sayılabilir. Alerji sebebi ile alt göz kapağınızda bulunan damarlar genişleyerek görünürlüğü artar böylelikle göz altımızda mor halka şeklinde gözükür.

7- Kozmetik ürünler
Kozmetik ürünler,  özellikle son kullanma tarihleri geçtiğinde kullanıldığında daha çok alerjik reaksiyona neden olmaktadır , içlerindeki bakteri sayısı artmıştır ve bu durum cilt problemlerine sebep olur.

Böyle bir durum ile karşılaştığınızda gözleriniz kaşınır ve irrite olur. Siz bu duruma gözlerinizi kaşıyarak cevap verdiğinizde göz kapağı cildi çok ince olduğu için cilt altındaki ince damarlara zarar verirsiniz, böylelikle göz kapaklarında şişme ve lekelere sebep olursunuz.

Aynı zamanda melanin yani pigment üreten hücreleri de uyararak renk maddesi üretmelerini tetiklersiniz, bu durum da koyu halkalarda artışa neden olur.

8- Burun Akıntısı

Burun tıkanıklığı sonucu, göz kapağınız ile burnunuz arasında bağlantısı olan kan damarlarında şişmeye neden olarak gözaltı morluklarının belirginleşmesine neden olur.

Burnunuzda bulunan herhangi bir eğrilik ve ya et büyümesi dediğimiz durumlarda yine bu damarlar genişler ve gözaltı morluklarına sebep olur.  Dr. Sivri bu durumda burun geçişinin açılması ile (burun ameliyatı ya da ilaçlarla) gözaltı morluklarınız zamanla gerileyecektir şeklinde belirtti.

9-Vitamin Eksiklikleri ve Yetersiz Beslenme

Op. Dr. Ayşegül Sivri yetersiz beslenme durumları ve özellikle B vitamini, C vitamini, K vitamini ve E vitamini eksiklikleri gözaltında koyu halkalara neden olmaktadır, vitaminler özellikle böbrek üstü bezlerimizin çalışması için gereklidir.Şayet böbrek üstü bezimiz sağlıklı çalışamaz ise, kahve, alkol ve şekeri fazla tüketirsek, vitamin emilimi bozulursa cildimizde şişme olur ve koyu halkalarımız belirginleşir.

Besinlerin içinde bulunan sülfit, mesela şarapta vardır, ciltte şişkinlik yapar ve yine koyu halkaların belirginleşmesine neden olmaktadır. Diyetimizdeki tuz miktarını da azaltmalıyız, çünkü vücutta su tutarak cilt altı damarları genişletir ve gözaltında mor halka görünümünü arttırır.Bu gibi nedenler göz altı problemlerinin en belirgin nedenleri arasında yer almaktadır. Stres altında çalışan insanlar genellikle uykusuzluk sorunu ile de karşı karşıya kalabilirler.

Göz altı morluklarına çözüm yöntemleri nelerdir?

  • Her gün 8 veya 10 bardak su içmeniz gerekir.
    • Uygun ve yeterli miktarda uyku almaya çalışın.
    •Gözlerinizi ovuşturmamaya gayret edin. Bu şekilde davranmak gözaltındaki kan damarlarının genişlemesini sağlayarak koyu renk halkaların oluşmasına neden olabilir.
    • Her gün uyumadan önce göz makyajınızı temizlemeye dikkat edin.
    • Güneşte çok fazla durmamaya gayret edin.
    • Ne yediğinize dikkat edin. A, C ve E vitaminleri açısından zengin olan yiyeceklerden daha fazla tüketin.
    • Tütün ve alkol tüketmekten kaçının. Alkol ve tütün ürünleri cilt hücrelerine zarar verdiğinden dehidrasyona yol açar ve cildinizin zayıflamasına neden olur.

Göz altı morluklarına doğal çözümler;

  • Rendelenmiş patates suyu
  • Salatalık dilimi
  • Taze kullanılmış çay poşeti
  • Badem yağı

Direkt göz altı morluklarına geceleri uygulanabilir….

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)