Göz Kapağı Düşüklüğü

Yazar Murat TunçGöz Doktoru • 2 Nisan 2020 • Yorumlar:

Göz kapaklarının görevi gözümüzü dıştan gelebilecek zedelenmelere karşı koruma ve göz yüzeyini adeta süpürerek gözün nemli kalmasını sağlamaktır. Göz kapağı kenarındaki kirpikler de göze mikrop girmesini önler.

Gözümüzün estetik olarak da önemi büyüktür. Göz kapakları, bu estetik görünüme önemli katkı sağlar. Göz kapaklarındaki herhangi bir şekil bozukluğu estetik olarak güzellik algısını olumsuz etkileyebilir.

Göz kapakları normalde gözün kenarını üstte 2-3 mm, altta ise 1-2 mm örter. Üst göz kenarını 2-3 mm’den daha fazla örtüyor ise bu duruma göz kapağı düşüklüğü yani pitoz diyoruz.

Göz kapağı düşüklüğü her yaşta olabilir ama en çok çocukluk döneminde ve 50 yaş üstünde görülür.

Çocukluk çağında göz kapağı düşüklüğü tek taraflı ve göz bebeğini örtecek kadar ileri düzeyde ise gecikmeksizin ameliyat ile düzeltilmesi gerekir. Aksi halde gözde tembellik oluşabilir.

Yaşla birlikte göz kapağını kaldıran kasta zayıflık meydana gelebilir ve göz kapağı düşüklüğü belirginleşebilir. 

Nadiren kas hastalıklarında ve sinir hastalıklarında da göz kapağı düşüklüğü gelişebilir. Bu nedenle hastalarda göz kapak düşüklüğünün neden kaynaklandığı incelenmeli ve ona göre tedavi planlanmalıdır. 

Kas ve sinir hastalıklarında ağızdan alınacak ilaçlar ile göz kapağı düşüklüğünde düzelme görülebilir. 

Bazı durumlarda göz kapağı tümörleri de göz kapağında düşüklük yapabilir. Bu durumda ameliyatla tümörün alınması gerekir.

En sık gördüğümüz göz kapak düşüklüğü nedeni yaşa bağlı sebeplerdir. Yaşa bağlı göz kapağı düşüklüğü olan hastalarda ameliyat ile cerrahi düzeltme uygulanır. Göz kapağı düşüklüğünün tedavisi göz fonksiyonları açısından önemlidir. 

Ameliyatta yaptığımız işlem göz kapağını kaldıran kası güçlendirmek veya göz kapağını kaldıracak özel askı yöntemleri kullanmaktır. 
 

Not: Bu yazı genel bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Herhangi bir teşhis veya tedavi önerisi değildir. Durumunuzla ilgili önerileri muayenenizi yaptırdığınızda tarafımızdan veya kendi doktorunuzdan alabilirsiniz.  

 

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)