Göz Kapağı Düşüklüğüne Dikkat

Yazar Tuncay SezginGöz Doktoru • 13 Kasım 2018 • Yorumlar:

Göz kapağı düşüklüğü (Pitozis), göz kapağını yukarı kaldıran kasın az çalışması veya hiç çalışmaması durumudur.

Yüzümüzde en çok dikkat çeken noktalardan biri olan gözler aslında birçok hastalığın da habercisi olabiliyor. Göz kapaklarındaki düşüşler zaman zaman önemli rahatsızlıklardan da kaynaklanabilir. Örneğin düşüklük bazen sinir ve kas hastalıklarının da belirtisi sayılabilir.

Göz kapağı düşüklüğü oldukça sık rastlanan ancak dikkate alınmayan bir rahatsızlıktır. Bu durum görme alanını azalttığı gibi baş ağrısına da neden olur. Göz kapağını dengelemek adına sürekli istemsiz de olsa kaşları kaldırma isteği oluşur ve buna bağlı olarak da bir süre sonra baş ağrısı yaşanır.

Göz kapağı düşüklüğü maalesef kişinin görüş alanını fazlasıyla engelliyor ve bir süre sonra ağrı yapıyor. Düşüklük nedeniyle normal görüş açısı bozuluyor ve kişi kaş ve alın bölgesindeki kasları yukarı doğru zorlayarak sinirlere elinde olmadan yüksek bir baskı uygulamak zorunda kalıyor. Buna bağlı olarak da maalesef baş ağrısı ortaya çıkıyor. Alındaki kasların sürekli bu şekilde çalışmasıyla birlikte bölgede yatay çizgiler de baş gösteriyor. Bu durum bir süre sonra kişide yaşlı bir görüntü ortaya çıkarıyor.

Görme kayıpları yaşanabilir

Göz yorgunluğu, gözlerde sulanma, başı geriye doğru sık kaldırma, görüş alanının daralması, bulanık ya da çift görme, kaşı yukarı kaldırma, parmakla göz kapağını kaldırmaya çalışma gibi durumlar yaşanıyorsa doktor kontrolüne gidilmesi gerekiyor. Tedavi edilmeyen ileri boyuttaki göz kapağı düşüklüğünde maalesef görme kayıpları yaşanabilir.

Göz kapağı düşüklüğü sosyal yaşamı da olumsuz yönde etkiliyor. Rahatsızlığın çok ileri olduğu durumlarda özellikle göz görme alanını fazlasıyla kapatıyorsa geç kalınmadan doktora başvurulmalı. Ne kadar erken müdahale edilirse o kadar iyi sonuç alınabilir.

Operasyonla çözüm

Kapak düşüklüğü şikayeti ile doktora başvuran bir hastada nörolojik muayene ile sorunun hangi nedene bağlı olduğu anlaşılacaktır. Düşüklüğün tek veya çift taraflı mı olduğu, gün içinde değişkenlik gösterip göstermediği, ne zaman fark edildiği gibi ayrıntıların sorgulanması gerekiyor. Ayrıntılı göz muayenesi ile rahatsızlığa çözüm bulunacaktır. Kalıcı göz kapağı düşüklüğü olan hastalarda kapak kaldırma operasyonları uygulanabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)