Göz Kapağı Estetiği Hangi Durumlarda Yapılır?

Yazar Emrah ÇelikKulak Burun Boğaz Doktoru • 30 Eylül 2020 • Yorumlar:

Göz kapağıyla ilgili sorunlar doğuştan ortaya çıkabilir. Ayrıca daha sonraki süreçlerde travma ve felç gibi olumsuz durumlarla birlikte oluşabilir. Bunlara ek olarak göz kapağı estetiği hangi durumlarda yapılırsorusu hakkında alınmayan aksiyonlar, tekrarlayan göz fonksiyonlarına neden olabilmektedir. Üstelik göz kapağı estetiği yaptırılmadığında bireylerde yorgun ve yaşlı bir ifadeye neden olurken zamanla görme sorunlarını da tetiklemektedir.

Göz Kapağındaki Deformasyon Ne Zaman Başlar?

Göz kapağı, gözü 1-2 milimetre kadar kapatan bir cilt dokusudur. Ayrıca gözün saydam tabakasını oluşturur. Göz kapaklarındaki sarkmaların 4-5 mm’ye kadar ulaşması ve deformasyonlar genelde 40’lı yaşlarda başlamaktadır. 50’li yaşlarda ise göz kapak derisinden incelme durumu söz konusu olacaktır. Haliyle göz çevresindeki lif ve bağ dokusunun gevşemesi, göz torbalarına davetiye çıkarır. Bu durumun sonucunda ise alt göz kapakları kirpiklerle beraber içe ya da dışa dönebilir.

Estetik kaygılardan kaynaklı olarakgöz kapağı estetiği hangi durumlarda yapılır sorusu her bireyin merak ettiği konulardan biridir. Öncelikle göz kapağının tüm katlarıyla beraber düşmesi, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabileceği gibi doğuştan da olabilir. Çocuklarda göz tembelliği sorununu tetikleyen bu durum yetişkinlerin daha yaşlı görünmesine neden olmaktadır. Özet olarak her iki gözün üst ve alt kapakları zamanla deforme olduğu için kalıcı bir tedavi olarak göz kapağı estetiğine başvurulabilir.

Göz Kapağı Estetiği Nasıl Yapılır?

Göz kapağı estetiğinde hastanın muayene sonuçları ve şikayetlerine göre hareket edilir. Tek seansta alt ve üst kapağın düzeltilmesi amacıyla uygulanan göz kapağı ameliyatında lokal anestezi uygulanmaktadır. Yaklaşık 1.5 saate kadar süren bu operasyonun ardından hastalar gündelik yaşamına devam edebilir. Alt göz kapağı için alt kirpiklerin alt kısmındaki hattan işlem yapılır. Üst göz kapağı için ise üst göz kapak çizgisinden operasyon gerçekleştirilir. Eriyen dikişlerin kullanılması nedeniyle ameliyattan sonra dikiş aldırma ya da pansuman gibi durumlar söz konusu değildir ve yara izi kalmaz.

Hangi Durumlarda Göz Kapağı Estetiği Yapılmalı?

Çocuklarda göz kapağı düşüklüğü, göz bebeğini tamamen kapatıyorsa hızlı bir şekilde erken müdahale yapılmalıdır. Ayrıca erişkin bireylerde yaşlı ve görünüme neden olan her durum için bu işleme başvurulabilir. O halde göz kapağı estetiği hangi durumlarda yapılır sorusunu diğer yanıtları şu şekilde olacaktır;

  • Kirpiklerin ve göz kapak uçlarının içe dönmesi sonucunda batma ve göz yaşarması gibi sorunlar yaşanıyorsa

  • Alt göz kapağı uçlarının dışa dönmesi halinde

  • Göz kapağının gözle teması olmaması halinde

  • Göz kapağı nedeniyle sürekli kızarıklık ve sulanma yaşanıyorsa mutlaka göz kapağı estetiğine başvurulmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)