Göz Kapağı Estetiği

Göz kapağı estetiği nedir?

Göz kapağı estetiği ya da blefaroplasti göz kapaklarının görünümünü iyileştirmek için yapılan cerrahi bir işlemdir. Alt göz kapaklarında oluşan torbalanmaların azaltılması, fazla cildin uzaklaştırılmasını ve üst göz kapaklarındaki fazla derinin alınmasını içerir. Bu ameliyat genellikle kozmetik nedenlerle yapılır. Aynı zamanda yaşlı hastalarda görmeyi engelleyen üst göz kapaklarındaki sarkmanın alınmasıyla görmenin iyileştirilmesi için yapılabilir.

Göz kapağı cerrahisi gözlerin altındaki koyu rengi, kaz ayakları ya da diğer yüz kırışıklıklarını ortadan kaldırmaz. Genellikle göz kapağı cerrahisi lazerle cilt yenileme, dolgu enjeksiyonu veya alın germe gibi diğer prosedürlerle birlikte yapılır.

Göz kapağı yaşlanma süreci

Cilt yaşlandıkça yavaş yavaş elastikiyetini kaybeder. Alt ve üst göz kapaklarındaki cilt fazlalığına elastisite eksikliği ve yerçekimi neden olur. Alt göz kapağındaki aşırı cilt kırışıklıklar ve şişkinliklere neden olur. Üst göz kapağındaki fazla cilt kirpik üzerinde ekstra bir kata ve görmede olumsuz etkilenmeye neden olabilir.

Göz yuvasındaki yağları yerinde tutan ince zarlar yaşla birlikte zayıflar ve yağların öne doğru fıtıklaşmasına neden olur.  Bunun etkisiyle üst ve alt göz kapaklarında şişkinlikler olabilir.

Göz kapağı estetiği ameliyatı için uygun aday kim?

Göz kapaklarında sarkma, torbalanma ve cilt fazlalığı olan sağlık durumu iyi, gerçekçi beklentilere sahip bireyler ameliyat için uygun adaylardır. Göz kapağı ameliyatı görünümünüzü iyileştirir ve kendinize olan güveninizi artırır. Ameliyat için karar vermeden önce, doktorunuzla beklentileriniz ve süreçle ilgili detayları konuşmanız uygun olacaktır.

Göz kapağı estetiği ameliyatı sırasında ne yapılır?

Göz kapağı ameliyatı lokal anestezi ve sedasyon ile yapılabilen süresi üst ve alt kapakların birlikte yapılmasına göre değişen ve ortalama 1 ila 2 saat süren günübirlik bir işlemdir. 

Üst kapakların doğal katlantısına denk gelen kesi yardımıyla fazla cilt ve varsa yağ fazlalıkları alınır. Sonrasında üç ila altı gün boyunca kalacak dikişler ile kapatılır. 

Alt göz kapaklarında ameliyat birkaç teknikten biri kullanılarak yapılabilir. Bir yöntemde, alt göz kapağı içinden bir kesi ile fazla yağ dokuları alınır. Bu kesi görünür olmayan yerde kalacaktır, ancak ciltte fazlalık varsa diğer yöntem tercih edilmelidir. Diğer yöntemde kirpik kenarı boyunca bir kesi yapılır, böylece fazla deri, gevşek kas ve yağ doku fazlalıkları alınabilir. Yara izi kısa süre sonra kaybolacaktır.

Yara izleri nelerdir?

Plastik cerrahlar olarak, kozmetik sonucun önemini biliyoruz. Biz yara boyutunu optimize etmek ve memenin en az görünür alanında bunu gizlemek için her türlü çabayı göstermekteyiz. Üst göz kapağı ameliyat izleri kapağın doğal katlantısı içinde gizlenir. Alt göz kapağı izleri kirpiklerin altındadır ve zamanla kaybolur.

Bu iz oluşumu bireyler arasında değişir ve kişinin genetik yatkınlığına oldukça bağımlıdır. İzler genellikle zaman içinde yavaş yavaş azalır, ancak nihai boyutlarını ve rengini tahmin etmek zordur. 

İyileşme dönemi nasıl? Ne kadar süre istirahat gerekli? Ne zaman egzersize devam edebilirsiniz? 

Ameliyat alanı koruma amaçlı pansuman ile kapatılır. Anestezinin etkisi geçtikten sonra, eve gitmeniz mümkün olacaktır. Rahat bir ameliyat sonrası ve iyi sonuçlar için, işlem sonrasında istirahat etmeniz uygun olacaktır. Göz çevresindeki şişliği ve morluğu en aza indirmek için ilk birkaç gün baş yukarıda istirahat edilir ve aralıklı buz uygulanabilir. Gözlerin altında morarma olabilir ve birkaç gün içinde düzelecektir. Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün boyunca ilaçlara cevap veren ağrı ve şişlik olabilir. Birçok hasta 1 ila 2 hafta içinde işlerine dönebilmektedir. İyileşme döneminde ağır kaldırma ve çekme hareketleri gibi yorucu fiziksel aktivitelerden cerrahi sonrası 2 ila 4 hafta boyunca kaçınmalıdır.

Ameliyatın komplikasyonları nelerdir?

Komplikasyonları diğer kozmetik prosedürlerde olduğu gibi nadir olup kanama, enfeksiyon, kuru gözler, gözleri tamamen kapatamama ve şişlik olabilir. Bu komplikasyonların bazıları ek cerrahi işlemler gerektirebilir. Plastik cerrahınız olası komplikasyonlarda dahil olmak üzere beklenen sonuçlar hakkında detaylı bilgi verecektir.
 

Ne zaman ameliyatın kesin sonuçlarını göreceğiz? 

Ameliyat sonuçları hemen işlem sonrasında görülecektir. Zamanla şişlikler azaldıkça iyileşmeye devam edecektir. Genellikle 2 hafta içinde şişlik ve morluklar geçer. Az miktarlarda fark edilemeyen boyutlarda şişlik cerrahiden sonra birkaç ay kadar devam edebilir. Nihai kontur ve yara izi sonuçları ameliyattan sonra en az 3 ila 6 ay sürer.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serdar Yüce Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)