Göz Kapağı Estetiği

Göz kapağı estetiği, bakışlarımıza canlılık kazandırmasıyla birlikte, daha genç, daha dinamik, daha çekici, daha çarpıcı bir görünüm katar. Göz kapağı gözümüzü koruyan en önemli yapıdır. Gözümüze yabancı cisimlerin girmesine engel olmasıyla birlikte her kapanma hareketi ile göz yüzeyini nemlendirerek kurumamasını sağlar. Göz kapağı, hayatımızda en önemli yeri olan organlardan biri olan gözlerimizi korumasının yanında yüz estetiği açısından da ayrı bir öneme sahiptir. İnsanın yaşını ele veren bir özelliği vardır. Göz kapakları, yaşın ilerlemesine bağlı kırışıklıkların ilk ortaya çıktığı yerdir. Üst göz kapağında cilt gevşer ve bollaşır. Çok ilerlemiş vakalarda bollaşan deri sarkarak göz kapağında ağırlık yapacak hale gelebilir. Bu duruma çoğu zaman kaşların sarkması da eşlik eder. Durum, alt göz kapağında daha farklıdır; buradaki ilk belirtiler göz altı torbalarının hafif hafif belirginleşmeye başlaması şeklindedir. Yıllar ilerledikçe, göz altı torbaları daha da bombeleşir, ciltte de kırışıklıklar ve bollaşma ortaya çıkar. Tüm bu problemler birleştiğinde göz kapağı estetiği bozularak, üzgün, süzgün, bezgin, düşünceli bir yüz ifadesi ortaya çıkar.

Blefaroplasti

Tıp dilinde blefaroplasti olarak adlandırılan göz kapağı estetik ameliyatı yaşlanmaya bağlı ortaya çıkan etkileri ortadan kaldırmak amacıyla uygulanır. Alt göz kapağı ve üst göz kapağı ayrı ayrı düzeltilebileceği gibi aynı anda da düzeltilebilir. Hatta ihtiyaç halinde göz kapağı ameliyatı ile beraber yüz estetiği, yüz germe, burun estetiği, alın germe ve kaş kaldırma gibi ameliyatlar da uygulanabilir.

Alt Göz Kapağı Ameliyatı

Alt göz kapağında kirpiklerin yaklaşık 1-2 mm altından göz kapağının alt kenarı boyunca kesilir. Deri ve altındaki ince kas tabakası kaldırılarak yanak doğrultusunda ilerlenir. Arka planda göz altı yağ torbaları olduğu gibi göz önüne çıkar. Burada göz altı torbalarını düzeltmek için birkaç farklı teknik uygulanabilir. Çoğu cerrah göz altı torbalarının kılıfını kendi üzerinde katlayarak diker ve daha gerginleştirerek dışa doğru yaptığı bombeliğini alır. Göz altı torbalarından yağların çıkarılarak alınması ise çukurlaşmaya neden olabilir, bu nedenle bu tekniğin uygulanmamasından yanayım. Benim uyguladığım göz altı yağ torbalarının pozisyonunu değiştirme tekniği sonuçların kalıcılığını kuvvetlendiren en yeni tekniktir. Bu teknikte göz yağ altı torbalarının alt kenarı kesilerek yağların yanağın üst kısmına doğru yayılması sağlanır. Bu sayede hem alt göz kapağı ile yanak arasındaki sınırı oluşturan çizgi doldurulmuş olur ve alt göz kapağı yanağın devamı şeklinde görülür, hem de ileriki yıllarda yağlar büyürse aynı noktada birikim yapmaz ve ameliyatın etkisinin kalıcılığını sağlar. Alt göz kapağı cildinin gerginliğini sağlama için deri fazlalığı kesilerek alınır. Kesilen yer gizli dikişler ile kapatılır.

Üst Göz Kapağı Ameliyatı

Üst göz kapağındaki deri fazlalıkları, göz kapağının açılıp kapanması esnasında deri üzerinde oluşan katlanma çizgisi üzerinden kesilerek alınır. Ben daha çarpıcı bir etki elde etmek için deri fazlalıklarını hem yatay hem dikey doğrultuda gerginlik oluşturacak şekilde çıkarmaya dikkat ediyorum. Fazlalık olan deri, altındaki ince kas tabakasıyla birlikte alındığında zeminde yağ torbaları açığa çıkar. Yağ torbalarında dışa doğru dolgunluk yapan fazlalıklar varsa alınır, yoksa o şekilde bırakılır. Kesilen deri kenarları birbirine yaklaştırılarak gizli dikişlerle kapatılır.

Göz Kapağı Ameliyat Bilgileri

Gerek alt göz kapağı, gerek üst göz kapağı operasyonu lokal anestezi altında yapılabilir. Göz kapağı ameliyatı dışında burun estetiği, yüz germe gibi başka ameliyatlar da planlanıyorsa genel anestezi uygulanır. Her göz kapağı için operasyon süresi 30-40 dakika kadardır. Tek başına göz kapağı estetiği uygulanmışsa aynı gün evinize dönmeniz mümkündür. Göz kapağı ameliyatı çok ağrılı bir ameliyat değildir. Hissedeceğiniz hafif ağrı normal ağrı kesici ilaçlarla dindirilebilir. Ameliyattan sonra gözlerin etrafında şişlik ve morarma olması normaldir, buz uygulaması şişlik ve morarmayı daha da azaltır. Buzu gece uyuyuncaya kadar 10-15 dakika aralarla uygulamak yararlı olur. Ameliyat sırasında şişlik ve morarmaları azaltıcı uygulamalarım şişlik ve morarmalar 5-7 gün içinde tamamen kaybolacak şekilde en az düzeyde olmasını sağlar. Bu sayede iyileşme dönemini ayakta rahat bir şekilde geçirmeniz mümkün olacaktır. 2 gün sonra banyo yapabilir, 3-4 gün sonra güneş gözlüğü takarak dolaşmaya çıkabilir, hatta uçak yolculuğu da yapabilirsiniz. Göz kapaklarının şekli 4-6 ay sonra tam oturmuş hale gelir. Yeni geliştirilmiş modern estetik cerrahi teknikleri sayesinde yüze gençlik, bakışlara canlılık kazandırılır. Yağ torbacıkları alınarak yapılan klasik tekniklerin uygulandığı ameliyatlarda oluşan yaşlı bakış ifadesi ortadan kaldırılır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Umut Topal Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)