Göz Kapağı Estetik Cerrahisi

 
                        

Göz Kapağı Problemleri
Belirgin cilt gevşekliği ve sarkması göz çevresinde ağırlık hissi, kaş, alın ağrısı, görme aksında kirpiklerin görülmesi ve sonuçta üst görme alanında da azalma şikayetlerine yol açar. Göz çevresindeki torbalanma ve cilt fazlası 'blefaroplasti' denen göz kapağı estetik operasyonu ile giderilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü (Pitozis): Üst göz kapağının düşük olmasına 'pitozis' denmektedir. Kapak düşüklüğü her yaşta görülebilir. Tedavisi ameliyattır.

Kapaklarin İçe Dönmesi (Entropin): Entropiyon genellikle alt göz kapağında olur. Entropiyon daha çok yaşlılığa bağlı kapak gevşemesinden kaynaklanmakla birlikte, skar denen yara izlerine bağlı ya da doğuştan da olabilir. Tedavisi ameliyattır.

Kapaklarin Dişa Dönmesi (Ektropin): Ektorpiyon alt göz kapağında olur. Ektropiyon daha çok yaşa bağlı kapak gevşemesinden kaynaklanmakla birlikte, yara izlerine (skatrisyel), yüz siniri felcine ve alt kapaktaki ektropiyonun tedavisi ameliyattır.

Şalazyon: Göz kapaklarındaki yağ bezlerinin uçları kirpik diplerindeki gözeneklerdir. Bu gözeneklerin yağlanma, makyaj, enfeksiyon gibi sebeplerle tıkanması sonucu gerideki yağ bezinde şişlik ve iltihap oluşur. Bunun zamanla kiste dönüşmesine 'şalazyon' denir. Ama zamanında ve yeterli tedavi edilmezse zamanla iltihap dokusunun çevresini vücut kist ile sarar. Bunun cerrahi ile boşaltılması ve kistin çıkarılması gerekebilir.

Göz Kapağında Yağ Plağı (Ksantelezma): Ksantelezma, genellikle bayanlarda görülen yağ kolestrol plağıdır. Alt ve üst göz kapaklarının iç kısımlarında görülür. Genç yaşta görülen ksantelezmada, kolestrol yüksekliğinden şüphe edilmelidir. Tedavisi ameliyattır.

Göz Kapağı Kitleleri: Kapaklarda gelişen kitleler iyi huylu veya kötü huylu olabilir. Bu tür kitlelerin tedavisi çoğu kez ameliyatladır. Alınan kitlenin patoloji incelemesine gönderilmesi gereklidir.

Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı: Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı gözün iç kısmındaki küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu kanalın, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanma sonucu hastalık karşımıza çıkmaktadır.

Gözyaşı kanalı tıkanıklığının ve enfeksiyonunun belirtileri;
*Aşırı sulanma
*Gözde sık sık çapaklanma
*Burun köküne basmakla gözden iltihap gelmesi
*Burun kökünde şişlik

Göz Protezi: Göz protezleri, gözün kazalar veya hastalıklar sonucu, cerrahi olarak alınması halinde kullanılır. Bu protezler görmeyi sağlamaz ama estetik olarak iyi bir görüntü sağlar.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)