Göz Kuruluğu İncelemeleri

Yazar Selim HüsrevoğluGöz Doktoru • 25 Nisan 2022 • Yorumlar:

Göz kuruluğunun durumunu belirlemek için bazı incelemeler yapılmalıdır. Bu ölçümler tek başına yeterli değildir. Günlük yaşam ve değişik zamanlardaki durumlar da göz önünde bulundurulmalıdır. Bunların hepsi bir araya getirilerek göz kuruluğunun değerlendirilmesi gerekir.

Korneada zedelenmenin belirlenmesi: Göz ön merceği kornea oldukça hassas dokudur. Susuzluktan çok fazla etkilenir. Hücrelerin yapısı bozulur, soyulmaya başlar, doku kayıpları ortaya çıkar. Flouresein boya ile kobalt mavisi ile bakılırsa bozuk alanlar yeşil görüntü verir.

Gözyaşının yoğunluğu (osmolaritesi) : Gözyaşının osmolaritesi yani kıvamı, yoğunluğu da önemlidir Gözyaşında su oranı fazla olursa akar gider. Az olursa tortulaşır. Tortulaşmak çapak şeklinde görüntü verir. Kirli göz ve batan göz durumundadır. Yoğunluğun normal düzeyde olması gerekir. Göz doktoru zaten muayene anında bunu değerlendirir.

         Gözyaşı kırılma zamanı muayenesi: Gözyaşı tear filminin parçalanma zamanıdır. Göz kuruluğunda bu süre kısalmıştır.

     Göze renk veren fluorescein damlatılır. Hasta ard arda 3 defa gözünü kırptıktan sonra sabit bakar. Mikroskoptaki kobalt mavisi ile bakılır. Kırılma kara noktalar halinde kendini gösterir. Bu kırılma sağlam gözde 10 saniye civarındadır. Daha kısa süre göz kuruluğunu gösterir.
    (4,14+3.84 ilk kırıldığı zamandır. Son kırılma ise 10.6 +4.01 saniyedir.)

     Schirmer testi: Şerit şeklindeki özel test kâğıdı alt göz  kapağının 1/3 dış kısmına uygun yerinden katlanarak yerleştirilir. Normal göz hareketlerini yapması istenir.

5 dakika sonra 5 mm.den az ıslanma göz kuruluğu nedenidir.

5-10 arası şüpheli göz kuruluğu durumudur. İzlemek gerekir.

10 mm den fazlası göz kuruluğu olmadığını gösterir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)