Göz stetiğinde Eksik Parça "Ptosis"

Ptosis ne demek? Latince, düşme, sarkma anlamına geliyor. Göz kapakları zamanla yaşlanır. Bu kendini kapak cildinin sarkması, fazlalaşması ile gösterir. Gözler yorgun ve karanlık bakmaya başlar. Bu problemin çözümü göz kapak estetiğidir. Fakat bazı durumlarda bu standart ameliyat yetmez. Gözler hala yorgun ve uykulu bakar. Böyle bir sonuçla mutlu olmak imkansızdır. Peki eksik ne olabilir?

Elbette kapak ya da kaşın "ptosis" i. Gelin bu terimi anlayabilmek için göz kapağı anatomisine basitçe bir bakalım. Göz kapağının görünen kısmı cilttir. Hemen altında yuvarlak göz kapak adelesi vardır. Hani güldüğümüz zaman kırış kırış duran kas var ya, işte o. O adelenin de altına inersek- ki bu milimetrenin yarısı kadar bir mesafedir-, göz kapağını açmaya yarayan "levator" isimli bir kas vardır. Levator kası, tül gibi ancak özel gözlüklerle fark edilebilecek bir kas parçasıdır. İstemli bir kastır. Yani istediğimiz zaman göz kapaklarımızı açar ve kapatırız. Levator kası bazı durumlarda gereksiz uzun, bazı durumlarda da çok erken sonlanır. Bu durumda levator yetmezliğinden bahsediyoruz. Yetmezliğinde, kapak seviyesi olması gerektiğinden bir miktar aşağıda durur. İşte bu, kişiyi yorgun ve bezgin gösteren problemdir.

Böyle bir durum varlığında, levator prosedürü denen bir yöntem, göz kapağı estetiğine eklenebilir. Hatta eklenmelidir. Fakat bu manevrayı, standart estetiğe eklenmesi özel bir uzmanlık gerektirir. Bu operasyonu estetiğe eklemek ekstra bir iz oluşturmaz. Böylelikle tek bir ameliyatta, daha canlı ve enerjik bakan kapaklara sahip olunur.

Bir diğer "ptosis" problemi de, kaşlarda olabilir. Kaşların olması gereken yerinden daha aşağıda olması da normal değildir.Kaş-Kirpik arası mesafenin belli bir standardı vardır, bunu altın-oran belirler. Kaş düşüklüğüne sahip hastalarda, göz kapağı estetiğine kaş kaldırma işlemi de eklenmelidir.

Kaş kaldırma işlemi Tekniğin seçimi hastanın muayenesine göre belirlenmelidir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mert Demirel Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)