Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Belirtileri NELERDİR?

Yazar Hakan YüzerGöz Doktoru • 21 Nisan 2017 • Yorumlar:

Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Belirtileri NELERDİR?

Gözün normalden fazla sulanması, çapaklanması, şişmesi ve iltihaplanması durumlarında, normal

olmayan ve yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu varsayabiliriz. Normalde gözyaşı bezi tarafından

salgılanan sıvı emilir ve gözyaşı kesesine geçer. Buradan gözyaşı kanalları vasıtasıyla burun boşluğuna akar. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı gözyaşının normal seyrinde hareket etmeyip, dışarı doğru ve yanaklardan akmasıdır. Aşırı sulanma dediğimiz bu olay gözyaşı kanalı tıkanıklığının belirtileridir.

Birçok kişi bu durumu normal zanneder. Oysa ki gözyaşlarının aşırı derecede dışarı doğru akması

gözün yapısındaki dengeyi ve sistemi bozar. Gözyaşı sıvısının bir kısmı gözlerde birikir ve bu durum enfeksiyon ve çapaklanma şeklinde kendisini gösterir. Ayrıca ağrı, kızarma ve şişme gibi belirtilerde gözlemlenir.

Bazı durumlarda burun köküne bastırıldığında göze iltihap gelir. Burun kökünde meydana gelen şişliklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığının belirtilerindendir.

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı kimlerde görülür?

Her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır. Daha çok yeni doğan bebeklerde ve menopoz döneminden çıkan kadınlarda daha sık görülür. Doğuştan gelen bir rahatsızlık olarak kendisini gösterebildiği gibi sonradan hormonal değişikliklerin de neden olabileceği bir rahatsızlıktır. Gözyaşı kanal tıkanıklığı nadir de olsa orta yaş grubundaki insanlarda da görülebilir.

 

Kanal tıkanıklığının sebebi nedir?

 

Bebeklerde, anne karnında iken gözyaşı kanalları oluşumunu tamamlayamaz. Gözyaşı kesesi ile buruna açılan bölgedeki zarın delinmemesi bu duruma neden olur. Kanal kapalı olduğu için gözyaşı burun boşluğuna ulaşamaz.

Genel olarak orta ve ileri yaşlarda da görülür. Enfeksiyonlar, travma, sinüzit ya da sistemik enflamatuar hastalıklar ve bazı durumlarda tümörler hastalığa neden olabilir.

 

Nasıl tespit edilir?

 

Kanül yardımı ile gözyaşı yollarına sıvı verilerek, tıkanıklık olup olmadığı hekimlerce kolayca tespit edilir. Bu işleme “Lavaj” adı verilir. Bu işlemde kişinin boğazına sıvı gelirse herhangi bir sorun yok demektir. Eğer sıvı gelmiyorsa sorun var demektir. Ancak sorunun şeklinin de tespit edilmesi gerekir. Sorunun tespitinde genel olarak iki yöntem kullanılır. Bunlardan birincisi “dakriyosistografi” diğeri ise “dakriyosintigrafi” yöntemidir.

 

Tedavi yöntemleri

 

Ankara’daki kliniğimde kompleks bir tedavi uygulamaktayım. İlk olarak uyguladım yöntem masaj yöntemidir. Günde 3-4 kez ve 10 sefer olmak üzere hastalarıma masaj uygulamasına evde de devam etmelerini öneririm. Burun kökünden aşağı doğru ve sıvazlama şeklinde masajı uygulatırım. Masaj yöntemi ile gözyaşı kanallarının açılma ihtimali oldukça yüksektir.

Op. Dr. Hakan YÜZER kliniğinde ayrıca “Probing” yani sondalama yöntemi de kullanıyor. Sondalama genelde masaj uygulaması ile açılmayan kanallar için tercih ediliyor.

Op. Dr. Hakan YÜZER bugüne kadar masaj ve probing yöntemi ile yüzlerce hastanın tedavi olmasını sağlamıştır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hakan Yüzer Göz Hastalıkları, Ozon Terapi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)