Gribal Enfeksiyon Öncesi ve Sonrasında Bağışıklığımızı Destekleyici Tüyolar

Yazar Melisa KüçükDiyetisyen • 16 Kasım 2021 • Yorumlar:

Bağışıklık sistemimiz için ilk olarak, Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz, portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.

E vitamininden de zengin beslenmek soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmaktadır. E vitamini kaynakları; yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve fındık, ceviz gibi yağlı tohumlardır.

Vücut ısısını dengede tutabilmek, toksinlerin (zararlı öğeler) atılmasını sağlamak, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasın için bol sıvı alımına önem verilmelidir.

Kurkuminin (zerdaçal) beyaz yağ dokularında inflamasyonu inhibe edebileceği ve antiinflamatuvar sitokinlerin üretimine katkı sağlayacağı bildirilmektedir. Sütle beraber veya çay şeklinde tüketebilirsiniz.

Zencefilin solunum yollarını açıcı, sindirimi düzenleyici, toksin atıcı, gaz söktürücü ve antiseptik özellikleri ile bağışıklığı desteklemeye yardımcı olur.

Yaban mersinindeki fitokimyasalların doğal bağışıklık artışında rol oynayan antioksidatif ve antimikrobiyal etkileri vardır. Meyve veya Çay olarak tüketebilirsiniz

Bal; antioksidan, antiinflamatuvar ve immün modülatör etkilere sahiptir. Ilık süte ekleyerek veya bal ile limonu karıştırarak tüketebilirsiniz.

 Nar; antioksidan antiinflamatuvar etkileriyle bakteriyal ve viral enfeksiyonlarda koruyucu etkisi bulunmaktadır

Çilek ve asma üzüm türü bitkilerde doğal olarak bulunan resveratrol bağışıklık üzerinde pozitif etkileri bulunmaktadır.

Boğaz enfeksiyonlarında, öksürük durumunda ebegümeci çayı tüketmek semptomların azalmasına yardımcı olacaktır (gebeler tüketmemelidir)

Adaçayı boğaz ve ağızdaki iltihaplanmayı, enfeksiyonu önlemeye yardımcı oluyor. (Gebelerin tüketmemesi gerekir, kanamayı arttırarak erken doğuma neden olabilmektedir)

Omega 3’ ün araşidonik asit metabolizması üzerinden inflamasyonu baskıladığı ve immün hastalıklar ve otoimmün hastalıklarda katkı sağladığı bilinmektedir. Balık, ceviz, keten tohumunu öğünlerinize ekleyebilirsiniz

Not: Günlük olarak mevsimine uygun 2-3 porsiyon sebze, 15-20 adet fındık veya 2-4 adet ceviz ve haftada 2-3 defa kurubaklagil (mercimek, kurufasulye, nohut) tüketilmelidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)