GRİBAL ENFEKSİYONLAR

Kış mevsiminin yaklaşmakta olduğu şu günlerde, çocuklarımızı bekleyen en önemli hastalık grubu olan gribal enfeksiyonlardan bahsetmek istiyorum . Bu enfeksiyonlar genellikle havaların serinlemesi ve kapalı ortamlarda kalabalık yaşamak sebebiyle artış gösterir. Bu da yaklaşık olarak okulların açıldığı ilk haftalara denk gelir .

Gribal enfeksiyonlar üst solunum yollarının hastalığıdır . Üst solunum yolları deyince yutak, gırtlak, burun, sinüsler ve kulaklar akla gelir. Bu bölgede önemli lenfoid organlar olan bademcikler ve geniz eti de yer alır.

Üst solunum yolu enfeksiyonları çocukların en sık yakalandıkları hastalık grubudur. Yılda ortalama 2-3 kez geçirilir. Okul çağı çocuklarında birbirine bulaştırma daha çok olduğundan bu sayı sağlıklı çocuklarda 6-7'ye kadar ulaşabilir. Bu durum çocuğun bağışıklık sisteminde bir eksiklik olduğu anlamına gelmez.

Üst solunum yolları tamamen mikropsuz değildir. Sağlıklı bireylerde burada belli mikroorganizmalar yaşarlar, ancak hastalık oluşturmazlar. Farklı mikroorganizmalar üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açarlar ama belirti ve klinik bulgular birbirine çok benzerlik gösterirler.

Bu hastalıklara yol açan mikroorganizmaların yaklaşık %85'ini virüsler oluşturur. Bilindiği gibi virüslere antibiyotikler etkisizdir. En sık yapılan hata bu durumlarda kullanılan gereksiz antibiyotiklerdir.

Gribal enfeksiyonlar genellikle kırıklık, ateş, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğazda yanma, baş ağrısı, bazen ateş bulgularıyla başlar. Her zaman bu belirtilerin hepsi bir arada olmayabilir, bir veya birkaç tanesi görülebilir. Genellikle hastalığın seyri 7 günü geçmez. Nadiren üzerine bir bakteriyel enfeksiyon eklendiğinde sinüzit, orta kulak enfeksiyonu, akciğer enfeksiyonu gibi durumlara yol açabilir . Bu komplikasyonlar geliştiğinde uygun antibiyotik tedavisi gerekebilir.

Gribal enfeksiyon oluştuğunda öncelikle diğer çocuklara bulaşmaması ve istirahat ederek hastalığın daha kolay atlatılması için çocuğun evde dinlendirilmesi önemlidir. Bol sıvı alınması, hafif gıdalarla beslenme önerilir . Ortaya çıkan belirtilere göre gerekirse ateş düşürücü verilmeli, serum fizyolojik veya deniz suları ile burun temizliği yapılmalıdır. Komplikasyon geliştiğinde ise doktorun önerdiği uygun ilaçlarla tedavi edilmelidir.

Her hastalıkta olduğu gibi, gribal enfeksiyonlarda da hastalık oluşunca tedavi etmekten daha çok, koruyucu önlemler önemlidir. En kolay, en etkili yöntem kalabalık ortamların sık sık havalandırılmasıdır. Bu kişiden kişiye bulaşı önlemede oldukça etkilidir. Ayrıca influenza enfeksiyonu için aşı mevcut olup, özellikle kronik hastalığı olan risk grubundaki çocuklara yapılması önerilmektedir. Yumurta allerjisi dışında hiç bir kullanılmama sebebi olmadığından, allerjisi olmayan ve aşılanmak isteyen herkese yapılabilir.

Çocuklarımıza hastalıklardan uzak, mutlu, başarılı bir eğitim yılı dilerim.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Süheyla Özsan Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Süheyla Özsan

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al