Grip ve Nezle

Yazar M.Atilla Van • 24 Aralık 2018 • Yorumlar:

Havaların soğuması ile birlikte solunum yolu hastalıklarında artış sanırım sizin de gözünüzden kaçmamıştır. Çevremizde öksüren, aksıran burnunu çeken birçok kişi fark ederiz. Bunlara sorulduğunda çoğu “Grip oldum” diye cevap verir. Peki gerçekten grip mi acaba? Halk arasında Soğuk algınlığı, Nezle ve Grip çoğunlukla eş anlamlı olarak kullanılıyor.

Öncelikle belirtmek isterim ki grip oldum diyen kişilerin çoğu grip değil Nezle olmuştur…

-Nezle daha sık görülür. Kişiler aynı yıl sık sık yeniden nezle olabilir grip ise çoğunlukla 1-2 defa olur.

-Nezlede kişinin genel durumu daha iyidir, hastalığı ayakta geçirebilir, grip ise yatak döşek yatırır, kişi üzerinden traktör geçmiş gibi hisseder

-Nezlede ateş çok yüksek değildir gripte ateş 38,5 derecenin üzerine çıkar.

-Nezlede burnu çeşme gibi akar gripte burun akıntısı çok belirgin değildir

-Nezle olan kişi 7 günde tamamen iyileşir gribin tamamen iyileşmesi 15 günü bulur.

    Grip her mevsimde görülebilse de en sık ocak-şubat aylarında görülür, salgınlar yapabilir. Öksürme, hapşırma ile damlacık yoluyla havadan bulaşabildiği gibi öpüşme, tokalaşma gibi temas ile de bulaşabilir. Kreşe ve ilkokula başlayan çocuklar daha sık hastalanır çünkü yeni bir ortamda yeni mikroplar ile karşılaşırlar. Grip virüsü bulaştıktan 3 gün sonra belirtiler aniden başlar. Ateş 3 gün, balgamsız kuru öksürük 10 gün kadar sürebilir. Titreme, Boğaz ve Baş ağrısı, Halsizlik, İştahsızlık, Kas-Eklem ağrıları, gözlerde kızarma, ağrı ve akıntı görülür.

Grip olan çocuğumu ne zaman doktora götürmeliyim?

    Genel durumu bozulursa, çok halsiz ve solgunsa, beslenemiyorsa, ateşi 3 günden daha uzun süre 38.5 derecenin üzerinde seyrederse, solunum zorluğu gelişirse, altta yatan kronik bir hastalığı varsa, inatçı kusma ve ishal oluştuysa, burun akıntısı koyu sarı-yeşile dönüştüyse, kulak ağrısı oluştuysa, ağzı dili çok kuru ve çok halsiz ise mutlaka bir doktora götürmek gerekir.

    Hekim gerek duymadıkça Grip hastalığında kan tetkiki ve röntgen filmi çekilmesine gerek yoktur, tanı klinik muayene ile konur.

Grip tedavisinde dikkat edilecek noktalar:

    Burun tıkanıklığı için burun açıcı spreyler (serum fizyolojik veya okyanus suyu) ya da hekimin önerdiği burun spreyleri kullanılabilir. Oda sık havalandırılmalı ve nem oranının %40-60 olmasına özen göstermeli. Oda ısısı 22-24 derece arası olmalıdır.  Dinlenmek çok önemlidir. Ateşin 38-38.5 derece arasında seyretmesi istenen bir durumdur ve hastalığı yenebilmesi için vücudun bir savunma mekanizmasıdır. 5 yaş altı çocuklarda Basit tip ateşli havaleler görülebilir. Bu tip havalelerin ateşin yüksekliğinden değil, ateşin hızlı yükselmesi ile ilgili olduğu bilinmektedir, Basit tip ateşli havalenin çocuğun zekasına, okul başarısına ve sosyal hayatına etkisi yoktur. Çok fazla ve gereksiz ateş düşürücü kullanımı önerilmez. Özellikle dönüşümlü denen ateş düşürücü tedaviyi hekiminize danışmadan uygulamayınız.

Gripten nasıl korunabiliriz?

    Düzenli ve çeşitli beslenme ve bol sıvı tüketimi esastır. Kalabalık ortamlardan uzak durmak, sık el yıkama ve genel hijyen kurallarına uymak çok önemlidir. Bilmediğiniz bitkisel tedavilerden kaçınmak gerekir. İki yaşından büyüklere ıhlamur, papatya çayı, nane-limon gibi içecekleri miktarını abartmadan verebilirsiniz. Kalabalık içine girilecekse maske takılması önerilmektedir.

    Grip aşıları herkese rutin olarak önerilmemektedir. Özelikle risk gruplarına uygulanmalıdır. Üçüncü ayını geçen gebeler, 2 yaşa altı bebekler, 65 yaş üstü yaşlılar, emziren anneler, Nöromüsküler hastalığı, Kronik akciğer ya da kalp damar hastalığı veya böbrek, karaciğer, kan ve metabolik hastalığı olanlar, sağlık çalışanları risk gruplarıdır. Aşıyı hekiminize danışmanızda yarar vardır.

    Grip geçiren anne bebeğini emzirebilir ancak ilaç kullanmak gerekiyorsa emzirdiğini hekimine mutlaka söylemelidir. Grip ilacı başlanan anneler ilaç kullanırken emzirebilir. Gebeler grip olursa mutlaka kadın doğum uzmanına muayene olmalıdır. Kuş gribi ve domuz gribi mevsimsel gripten çok farklı değildir, yani daha ağır ya da daha tehlikeli değildir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M.Atilla Van Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

M.Atilla Van

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al