Güç Seninle Olsun. Peki ya İlişkideki Güç Kimde Olsun?

Yazar Sinem YahyaoğluPsikolog • 17 Haziran 2021 • Yorumlar:

Çift ilişkisinde güç savaşı en sık karşılaşılan çift problemlerinden biri olarak gösterilebilir. Öyle ki bu savaş, geçmişten günümüze getirilenlerle ilk günkü sıcaklığını korur adeta. Seneler öncesi söylenmiş bir ifade, atıldığı hatırlanan bir bakışla çiftler kendilerini bir anda aynı ateş çemberinde bulabilirler. Üstelik bu durum, sadece evli çiftlerin başına gelmez. İlişkide olan her çift zaman zaman bu güç savaşını deneyimleyebilir.

Savaş zamanında kazanmanın en önemli şey olması gibi güç savaşı sırasında çiftler “haklı olanı” bulmayı oldukça önemserler. Ve farkında olmadan sadece buna odaklanırlar. Haklı olmak ve bunu karşı tarafa ispat etmek o kadar önemli bir hal alır ki taraflar en sonunda pes edip sorunların çözülemeyeceğine yürekten inanmaya başlarlar. Bu inanış beraberinde yoğun bir çaresizliği, yorgunluğu ve tükenmişliği de getirebilir.

Ancak unutmayalım çift ilişkisi güç göstermeyi gerektiren savaş alanı değildir. Herkes ilişkisinde mutlu olmayı, paylaşmayı, sevmeyi, değer görmeyi ve anlaşılmayı arzular. Bazen, ilişkinin aşmakta zorlandığı konuların ve durumların olması oldukça doğaldır. Çiftler birbirleriyle savaşmaya oldukça yoğunlaşmışken ilişki için kimin orada kalıp çabalamaya devam ettiği üzerinde düşünülmesi gereken bir noktadır. Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer noktaysa güç savaşına neden olan problemin/problemlerin kaynağının pek çok faktöre dayanabileceği ihtimalidir. Tamda bu nedenle, çift terapisiyle problemlerin etrafındaki örüntüler, iletişim şekilleri, öğrenilmişlikler ve etkiler incelenir. Çift terapisinde, ilişkinin terapistiyle kurulan güvenli bağ ile bu güç savaşı bütün yönleriyle ele alınır. Yaşanılan sosyal ortam, bağlı olunan kültür ve çiftleri bu savaşa sürükleyebilecek her türlü durum değerlendirilir.

İlişkide güçler, roller ve dengeler zaman içerisinde değişiklik gösterebilir. Önemli olan çift dinamiğinin yeni durumlara adapte olabilme becerisidir. Ve bu beceri için tek tarafın çabası maalesef ki yeterli olmayacaktır. İlişkiyi yaşayan tüm tarafların ilişkinin refahı için çift terapisi seansına gönüllü katılmaları gerekir.  Bu problemle çift terapisi desteğine başvuran çiftlerle çalışırken hedef, getirilen ilişkisel probleme kalıcı, pratik ve uygulanabilir çözümlerin bulunmasıdır. Çözüm bulma aşamasında, ilişkinin güçlü yönleriyle beraber sıklıkla kullanılan iletişim şekilleri ve bireyleri ilişkide tutanlar keşfedilir. Aynı zamanda, çiftler arasındaki iletişimi ve ilişkiye duyulan güveni arttırmak amacıyla yeni işlevsel iletişim/ilişki şekillerinin bulunması amaçlanır. Bu amaç uğurunda çiftlerle, ilişki ve ilişkideki roller hakkında konuşulması oldukça kıymetlidir. Çiftlerin beraber katılımıyla, seans odasında güvenli alan yaratılarak ve bu güvenli alanın seans odasının dışına genişletilmesi hedeflenir.

Unutmayalım ki her ilişkide güç savaşları zaman zaman görülebilir. Hatta bu durum mutlu çiftler için bile geçerlidir. Böyle zamanlarda, çiftinizle sahip olduğunuz umudu kucaklayıp çift terapisi desteği almanız ilişkinizdeki nice gelecek güzel günleri sizlere daha da yakınlaştırabilir.

Gelecek tüm güzel günlerin sizlere çabucak ulaşması dileğiyle.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)