Güçlü Tırnaklar İçin

Biotin/Vitamin H

Uzun süreli antibiyotik ve alkol tüketen kişilerde biyotin miktarı azaldığında saç, kaş ve kirpik dökülmeleri, tırnaklarda zayıflık ve ciltte kuruluk görülebiliyor. Kan şekerinin düşürülmesinde de önemli etkisi olan biotinin yararlı olması için 6 ay boyunca etkin bir şekilde vücuda alınması gerektiği de biliniyor. Biotin için tüketebileceğiniz gıdalar; muz, fasülye, karnabahar, yumurta, mercimek, fıstık, somon balığı.

Omega 3 Yağ Asitleri

Vücudun omega 3 yağ asidine olan ihtiyacı daha anne karnında başlıyor, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık boyunca devam ediyor. Daha parlak saçlar için bu ihtiyacın kesinlikle karşılanması gerekiyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren, beyin, sperm, retina ve cilt hücrelerini güçlendiren bu yağ asitlerini peki hangi yiyeceklerden elde edebiliriz? Bu yiyecekler; yumurta, keten tohumu, balık yağı, uskumru, somon, sardalya, ıspanak, ton balığı ve ceviz.

Protein

Protein alımı sayısız birçok şeyde olduğu gibi, saç ve tırnaklar için de olmazda olmazlardan. Hem saç hem de tırnaklar ‘keratin’ adı verilen yapısal proteinden yapıldığı için güçlü ve sağlıklı kalmaları vücuttaki protein seviyesine bağlı. Yağsız etler, vücutta kaybedilen proteinin yeniden kazanılmasında tartışmasız en önemli kaynaklardandır. Protein ihtiyacınızı karşılamak için özellikle şu besinleri deneyebilirsiniz; tavuk, yumurta, yağsız kırmızı et, yağsız süt, fındık, deniz ürünleri, soya fasülyesi ve tahıllar.

A Vitamini

A vitamini eksikliğinde cilt epitelindeki bozulmalar saçlı derinin kalınlaşmasına, yağ ve ter birikimine, dolayısıyla saçların kurumasına ve kepek oluşturmasına neden olabilmektedir. Bunun yanında göz sağlığı ve iyi bir bağışıklık sistemi için de vazgeçilmezler arasında olan A vitaminini şu besin kaynaklarından elde edebilirsiniz; kayısı, brokoli, kavun, havuç, yulaf ezmesi, mango, yumurta sarısı, ıspanak ve tatlı patates.

Çinko

Bağışıklık sistemi için önemli olan besinlerden bir diğeri, çinko. Bağ dokularının oluşumda hayati bir görev üstlenen çinko, sağlıklı saç ve tırnakların yapı taşını oluşturacak yeni proteinlerin oluşumunda rol oynayan enzimler için de son derece önemlidir. Saç kuruluğu ve kırılganlık ilk bakışta çinko eksikliğinden kaynaklanabiliyor. Çinko için tüketebileceğiniz gıdalar; kaju fıstığı, yeşil fasülye, yağsız biftek, ıstakoz, istiridye ve soya fasülyesi.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)