Gülümseme Tasarımı

Yazar Damla ZenarDiş Hekimi • 21 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Araştırmalara göre genellikle insanların tanışınca ilk baktıkları yer gülümsemenizdir. Ahenksiz bir gülümsemede gözleriniz hemen kişinin dişlerine odaklanır. Bunu hepimiz yaparız sosyal doğamızın bir parçasıdır. Ahenkli bir gülümsemede ise beyniniz o kişinin hoş bir gülümsemesi olduğunu kaydeder ve dikkati gözlerine yönlendiririz. Hiç bir şey sağlıklı ve ışık saçan bir gülümseme kadar, kişiliği, enerjiyi ve güveni ifade edemez. Gülümsemeniz özgüveninizdir.

Aşağıdaki soruların bir veya birkaçına evet diyorsanız sizin de bir estetik diş hekimliği uygulamasına ihtiyacınız var demektir.

Başka birinin gülümsemesine sahip olmak ister miydiniz?
Fotoğraf çektirirken gülümsemekten kaçınıyor musunuz?
Gülümsemenizde sizi rahatsız eden herhangi bir şey var mı?
Güldüğünüzde dişetleriniz rahatsız edecek şekilde çok görünüyor mu?
Dişlerinize yapılan tedavilerin (dolgu, kaplama, vb) uyumlu olmadığını düşünüyor musunuz?
Dişlerinizin daha beyaz olmasını ister miydiniz?
Dişlerinizde çapraşıklıklar ve/veya düzensizlikler var mı?
Dişlerinizin arasında boşluklar var mı?
Ön dişlerinizde çok sayıda dolgu veya kırık var mı?

Gülüş dizaynı nasıl yapılır?
Dent Dream Diş Kliğinin konusunda uzman hekimleri hastalarımıza uygulama yapmadan önce şu değerlendirmeleri yapar:

Yaş
Günümüzde pek çok ürün ve uygulama daha genç görünmemizi sağlamaktadır. Gülüşü gençleştirmek bu uygulamalar içinde en etkili olanlarındandır. Yıllar ile beraber dişlerimizin renginin koyulaştığını, boylarının kısaldığını sonucunda da gülümsememizin silikleştiğini gözlemleyebiliriz.

Yıllar içinde üst dudağımız yer çekimi etkisi ile aşağıya sarkar. Burun ucu çene ucu mesafesi birbirine yaklaşır. Yani yüzün alt bölümü kısalır. Bu yeterince iyi çiğneme yapmamızı da engeller. Bir de diş sıkma ve gıcırdatma problemi varsa dişler hızla kısalır ve çoğu zamanda kırılır. Dişler kötü gözükmeye, fonksiyonlarını yerine getirememeye ve bunlara ilave olarak çene ekleminde problemler oluşmaya başlar ve tüm bunlar kişiyi daha yaşlı gösterir.

Bu problemlerin giderilmesi, hastanın hem sağlık hem de estetik olarak tedavi edilebilmesi için doğru tedaviler zamanında ve yeterince uygulanarak dudakların toparlanması, dudak çevresindeki çizgilerin azalması, dişlerin doğru oranda gözükmesi sağlanarak smile lift gerçekleştirilir. Bu işleme dental antiaging de denmektedir.

Cinsiyet
Kadın ve erkek gülüşleri arasında önemli farklılıklar vardır. Dişlerin formu yüz ile uyumu, renk seçimi gibi detaylar değerlendirilir. Kadın ve erkeğin anatomisi farklıdır bu farklılık gülüş dizaynına da etki etmektedir. Erkeklerde hatlar daha keskin ve belirginken kadınlarda bu hatlar daha siliktir. Kadınlarda gülme hattı kavisli iken erkeklerde gülme hattı daha düzdür. Kadınlarda dişlerin köşeleri daha yuvarlak iken erkeklerde bu köşeler daha düzdür. Bayanlarda ön iki diş daha belirgin ve uzundur.

Yüz şekli
Yüz şekliyle dişlerin şekli arasında bazen orantısal bir simetri bazen de tam tersi yakalanmaya çalışarak gülüş tasarımı planlanır. Yani oval bir yüze sahipseniz dişlerinizin formu oval ya da ovale çok yakındır. Kimi zaman da bu uyumu bozarak illüzyonları kullanırız. Kişinin yüzü onu rahatsız edecek kadar kare, yuvarlak ya da uzun olabilir. Böyle kişilerde gülüş dizayn edilirken, yüz şeklinin yarattığı dezavantajı nötrlemeye yardımcı olacak bir gülüş tasarımı planlanır.

Ten rengi
Estetik diş hekimliği uygulamalarında ten rengi yapılacak uygulamanın renginin belirlenmesinde en önemli faktörlerden biridir. Koyu bir ten rengine sahip kişilerde çok açık renkli, parlak, dikkat çekici dişler uyumlu ve güzel bir gülüşü sağlayamazken, daha açık ten rengine sahip kişilerde bu dişler daha doğal durur ve gülüşün ahengi sağlanır.

Diş Analizi
Dişlerin ağız içinde ve yüzde önemli anatomik noktalara göre eğimleri, boyu, rengi ve formu tespit edilerek problemler belirlenir. Estetik diş hekimliği tedavileri dişlerin ihtiyaçlarına göre çeşitlendirilerek hasta ile paylaşılır.

Dişlerin Rengi
Rengin seviyesine göre yapılacak işlem değişir. Eğer dişlerimizin sadece renginden rahatsız isek ilk olarak beyazlatma işlemi uygulamak en koruyucu yaklaşım olur. Bazı durumlarda dişler beyazlatıcıya iyi reaksiyon vermez ya da mevcut renk çok koyu olduğu için yeterince beyazlama elde edilemez. Eğer istenen renge ulaşılamaz ise, yapılacak tedavilerden biri porselen laminalardır. İleri derecede renkleşmesi olan vakalarda yapılacak işlem ilk önce beyazlatma daha sonra lamina yaptırmak olabilir.

Diş Eti Analizi
İdeal, sağlıklı diş eti;

Açık pembe renkte,
Fırçalama esnasında ya da kendi kendine kanaması olmayan,
Gülme hattında gerektiği kadar ve simetrik görünen,
Papil kaybı olmamış (iki diş arası boşluğu dolduran dış eti bölümü) diş etidir.
En güzel dişler bile sağlıklı diş etleriyle çerçevelenmemiş ise çekici görünemezler. Dişetlerinizde yapılan tedaviler ve küçük operasyonlar ile estetik olmayan diş etleri düzeltilebilir.

Sağlıksız diş etleri: Periodontal hastalık nedeni ile diş etleri kırmızı, şiş ve parlak gözükürler. Estetik diş hekimliği işlemlerinden önce mutlaka tedavi edilmelidirler.

Diş eti çekilmesi: Diş eti çekilmesi sonucu bazı dişler çok uzun görünebilir, kök yüzeyleri açığa çıkmıştır. Bu durumda öncelikle dişeti tedavisi yapılarak bu açıklıklar yumuşak doku greftleri ile kapatılabilir.

Düzensiz diş eti kenarları: Dişleri çerçeveleyen diş etleri bazı dişlerde çok yukarıda ya da çok aşağıda olabilir. Estetik prosedürlerden önce diş eti şekilleri ideale getirilmelidir.

Diş eti pigmentasyonu: Herhangi bir yaralanma sonucu ya da doğal olarak diş etlerinde farklı renkte bölgeler olabilir.

Diş etlerinde oluşmuş siyah – kahverengi renkler, tamamen vücuda renk veren hücrelerle ilgilidir ve sağlık açısından bir zararı bulunmamaktadır. Ancak kişileri estetik olarak rahatsız eden lekelenmelerin ‘peeling’ ile giderilebilmesi mümkündür.

Dermatologların yüzde yaptıkları deriyi soyma işlemi ağız içinde bu tür bölgelerde uygulanabilir. Ağız içindeki deri de katmanlardan oluşmuştur. Lazer ile o katmanlar yavaş yavaş inceltilerek, soyularak; üsteki renklenmiş tabakanın ortadan kaldırılabilir ve daha estetik bir görüntü sağlanabilir.

Dudak Analizi
Yüksek veya alçak dudak çizgileri estetik sorunlara yol açabilir. Hekim tüm dudak analizlerini tedavi öncesi yaparak gülüşü tasarlar. Dişlerin dudağa verdiği destek ve kesici dişlerin konumu bir gülüşün yaratılmasında en çok dikkat edilmesi gereken unsurlardan biridir. Gülme pozisyonunda dudak diş ilişkisi çok önemlidir. Dudak kenarlarının aşağı veya yukarı oluşu ifadeyi tamamen değiştirebilir.

Botoks – Bişektomi – Dermal Dolgu Uygulamaları
Yapılan dental ve ağız içi uygulamalarının yanı sıra bazı durumlarda estetik görüntünün yüz ile bütünleşebilmesi bakımından dermatoloji ve/veya plastik cerrahi branşlarından da destek almamız gerekebilmektedir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)