Gün Aşımı

Son adet tarihinden itibaren 42 hafta içinde doğumun gerçekleşmemesi zaman aşımı ya da postterm gebelik olarak adlandırılır. Tıpkı erken doğumlar gibi geç doğumlar da bebeğe zarar verme riski taşıdığı için doğru tanı koymak önemlidir. Yüzde 6 civarında gebeliğin ise 41. haftayı geçtiği, 3/1000 gebeliğin ise 42. haftayı geçtiği görülmektedir. Gün aşımı varlığında çoğu zaman altta yatan bir neden bulunmaz. Olguların %33-50 sinde genetik yatkınlıktan söz edilir. Çok nadiren bebek tarafından salgılanan ve doğumu başlattığı düşünülen bazı hormonal bozuklukların etken olabileceği de ileri sürülmektedir.

Diğer risk faktörleri:

* İlk gebelik olması

* Erkek bebek varlığı

* Anne adayının obez olması

* İleri anne yaşı

* Erkek bebek

* Genetik

 

Gün aşımı olan gebeliklerde riskler

  1. Her 4 bebekten birinde mekonyum aspirasyonu sendromu riski

  2. İri bebek

  3. Bebeğin suyunun bitmesi

  4. Gebelik zarlarının ciddi enfeksiyonu

  5. Bebeğin eşinin erkenden ayrılması

  6. Hipertansiyon

  7. Doğum sonrası kanama riski

  8. Ölü doğum (41 haftanın üzerinde bu risk belirgin düzeyde artmakatdır. Anne karnında bebeğin ölme riski; 41 haftanın üzerinde 1.2/1000; 42 hafta üzerinde 1.9/1000)

 

Ne yapılabilir?

Kanıta dayalı bulgular 41 hafta tamamlandığında eğer doğum başlamamış ise hasta için en uygun olan yöntem ile doğumun yapay olarak başlatılmasının (doğum indüksiyonu) hem anne ham de bebek açısından en az riskli yöntem olduğunu ve bu uygulamanın sezaryen oranlarını arttırmadığını ortaya koymaktadır.  

Alternatif yaklaşım: Yakın takip ile bekleme -  Bekleme yönetimi indüksiyona alternatiftir. Beklenen şekilde yönetilen gebelikler tipik olarak 41 + 0 haftada (veya kısa bir süre sonra) başlayarak haftada iki kez fetal değerlendirmeye tabi tutulur. Antenatal izleme için bir nonstress testi artı amniyotik sıvı hacminin değerlendirilmesi veya biyofiziksel profil kullanılabilir. Ancak bekleme seçeneğini tercih eden hastalar; yukarıdaki riskleri anlamalıdırlar. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hüseyin Cengiz Kadın Hastalıkları Ve Doğum Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)