GÜNEŞ KORUYUCULARIN YAN ETKİLERİ

Yazar Sevim GülerDermatolog • 4 Ekim 2017 • Yorumlar:

Dermatologlar uzun yıllardır hastalarına güneşten kaçınmalarını ya da sınırlı teması önermektedirler; çünkü ultraviyole (UV) ışınları ,deri kanserlerinin, dış kaynaklı deriyaşlanmasının ,deride kırışıklıkların ve düzensiz pigmentasyonun ( deride lekelenme çillenme ) birincil nedenidir. Kozmetik hastaları , güneşin güneşin zararlı etkileri ve korunma yöntemleri konusunda öğrenmeye açık ve konuya ilgi duyan bir gruptur. Hastalara tüm deri koruyucu önlemler içinde , güneşten korunmaları ve bunu bir davranış biçimi haline getirmeleri durumunda ; kozmetik ürün ve işlemlere boşuna para harcamayacakları anlatılmalıdır..

Mevcut veriler incelendiğinde kimyasal güneş koruyucuların tetiklediği yan etkiler arasınd sistemik etkiler yoktur. Fakat kontakt dermatit, irritan dermarit ,alerjik ,fototoksik , fotoallerjik reaksiyonlar hiperpigmentasyon (leke ) gibi lokal ( kutanöz ) deride oluşan yan etkiler bulunmaktadır..

Güneşten koruyucuların taşıyıcıları özellikle yağlı olanlar , UV teması ile akne yi alevlendirebilir komedon oluşumuna neden olabilir..

Alerjik kontakt dermatite neden olan kimyasal güneş koruyucularının içinde genellikle PABA , Benzofenoller , sinamat lar ve metoksibenzoil metan bulunmaktadır..

Hatırlanması gereken diğer bir nokta ; kokular ve koruyucular gibi güneş koruyucuların içine ilave edilen maddelerdir :

Buna bağlı olarak ta duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlar oluşabilmektedir..

Bir başka aydınlatılması gereken konu :

Güneşten koruyucuların tam bir koruma sağlayarak , güneşle temasın sıklığı ve temas süresinin uzunluğunu artırdığı yönündedir. Hiçbir güneş koruyucu , güneş ışınlarının tamamını bloke edemez. Aslında FDA bir süredir güneş koruyucu ürünlerin etiketleri üstünde güneşi bloke edici (sunblock ) teriminin yazılmasına izin vermemektedir . Çünkü çoğu güneş koruyucuda korunma UVB ve UVA 2 nin ( 320 - 340 nm ) kısa dalga boyu ile sınırlıdır . Bu türden ürünlerin kullanımı paradoksal olarak uzun dalga boylu UVA (320 - 400 nm ) 'e teması artırmaktadır. UVA ( 320 - 400 nm ) dünya yüzeyine ulaşan UV ışınlarının önemli bir kısmını oluşturur ve deri kanseri gelişmesinde , fotodermatit oluşumunda , ve yine güneş ışınlarının aktive ettiği diğer deri hastalıklarının oluşumunda rol oynar .

İlginç olarak ; UVA nın aktive ettiği pigmentasyona karşı en düşük korumayı SPF değeri 45-50 olan koruyucular sağlamaktadır .Bu da seçici yüksek SPF güneş koruyucularının UVA dan korunma için önerilen güneşten koruyucularla kıyaslamada tek rehber olarak kullanılamayacağını göstermektedir...

Sağlıklı günler dileğiyle

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)