Güneşten Gelen Mucize D Vitamini

Yazar Aleyna ÖzbeyDiyetisyen • 13 Temmuz 2021 • Yorumlar:

Havaların ısınması ve yeni normalleşme süreci ile beraber dışarıda geçirdiğimiz zamanlar da artmaya başladı. Durum böyle olunca yıl içerisinde eksiklik yaşamamak için D vitamini depolarını doldurmak şart oldu.

D vitamini nedir? Neden D vitamini eksikliği görülür? D vitaminin en iyi kaynakları nelerdir? Gelin beraber bakalım.

D vitamini vücutta depolanabilen ve yağda çözünen bir bileşendir. Vücutta depolanabilmesine rağmen vücutta güneş ile aktifleştiği için D vitamini alımı toplumun %99,1'inde yetersizdir. D vitaminin besinsel kaynakları; morina balığı yağı ile somon, sardalya gibi yağlı balıklar, süt, yumurta, karaciğer, zenginleştirilmiş besinler, margarin, tereyağı, yumurta sarısıdır. Fakat besinler ile D vitamini ihtiyacını karşılamak oldukça zordur. D vitaminin temel kaynağı ise güneştir. 

 

Güneş altında geçirilen  süre, mevsim ve güneş ışınlarının geliş açısı gibi etkenler vücuda D vitamini alımını etkilemektedir.

Ülkemizde güneş ışınlarının eğik geldiği Kasım-Nisan ayları arasında güneşlenmenin etkisi diğer aylara göre daha azdır. Güneşin dik geldiği yaz aylarında ise saat 10.00-16.00 arasında güneşlenme deri kanserleri oluşum riskini arttırmaktadır. Bu nedenle insanlar güneş koruyucu kullanmaktadır. Güneş koruyucu kullanılan ciltte ise D vitamini oluşumu azalmaktadır. 

Ayrıca cam güneş ışınlarını kırdığı için, evde cam arkasında güneşlenme de D vitamini oluşumunu engellemektedir. Kapalı alanlarda çalışan, gün içerisinde dışarıya çıkmayan insanlarda da yine D vitamini oluşumu azalmaktadır. Koyu tenli insanlarda, açık tenlilere göre; yaşlı kişilerde gençlere göre güneşlenmeyle D vitamini oluşumu daha azdır. 

Peki D vitaminin vücuda alımı nasıl sağlanmalı? Türkiye’de yaz aylarında güneşli havalarda 15-30 dk kadar kollar ve bacaklar açık şekilde güneşlenme ile vücutta yeterli D vitamini oluşmaktadır. 

Yılda en az bir kez kan tahlili ile D vitamini değerinize beaktırmayı unutmayın. Eksiklik durumunda mutlaka takviye alımı ile detsekleyin.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar