Güneşten Korunma

Yazar Fatma ErdenDermatolog • 30 Kasım 2021 • Yorumlar:

Yazın en çok sorulan sorulardan birisi. Güneş ışığının 2/3 Dünyamıza ulaşırken, bu miktarın %5’i UV enerjisidir. Canlı hayatı için elbette Güneş ışığına ihtiyacımız var. Ama, unutmamak gerekir ki faydaları yanında zararları da vardır. Peki, Güneşin zararlı etkilerinden nasıl korunalım? Bu soruya çoğunuzun ‘’Evet, güneş koruyucu krem kullanıyorum.’’ şeklinde cevap verdiğini duyar gibiyim. Fakat; Güneşten korunma, sadece güneş koruyucu krem kullanmak demek değildir. Güneşten korunma üç temel şartı gerektirir:

  1. Doğru davranış seçimi

  2. Doğru kıyafet tercihi

  3. ve Güneş koruyucu kullanımıdır.

Güneşten nasıl korunalım?

  1. Doğru davranış seçimi: Güneşten gelen UV enerjisi saat 10-15.00 arasında yoğun olduğu için özellikle bu saatlerde dışarı çıkmaktan kaçınmak. Deniz ve kum UV’yi yansıttığı için bu bölgelerde Güneşten etkilenmenin daha fazla olacağını da unutmamak lazım.

  2. Doğru kıyafet tercihi: Kalın lifli, ıslak olmayan, sıkı dokunmuş, sentetik giysiler giymek. Güneş gözlüğü ve  10 cm geniş kenarlı şapka kullanmak. Fakat; Uv emici özellikteki giysiler ıslandığında koruyucu özelliği azalmaz. İtiraf etmek gerekirse, yazlık kıyafetlerimizin çoğunun maalesef UV koruyuculuğu düşük.

  3. Ve Güneş koruyucu krem kullanmak: Hem UV A ve hem de UV B koruyucu etkisi olan min SPF 15-30 ürünleri dışarı çıkmadan 30 dk önce kullanmak, 2 saat aralıklarla tekrarlamak.

  • Fiziksel güneş koruyucular daha yoğun kıvamlı ve UV enerjisini yansıtarak korurken; kimyasal güneş koruyucular daha ince kıvamlı ve UV enerjisini emerek koruyucu etki gösterir. 

  • Çocuklarda öncelikle doğru kıyafet seçimine dikkat edilmesi ve 6 aydan büyüklerde fiziksel güneş koruyucu kullanımını öneriyoruz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)