Günlük İyot Alımı Önemli

Yazar Çiğdem BölükDiyetisyen • 28 Haziran 2020 • Yorumlar:

İyot, tiroid hormonunun salgılanması ve sağlığı için önemli bir elementtir. Tüm dünyada ve türkiyede iyot eksikliği önemli bir sağlık sorunudur. İyot’un büyük bir kısmı denizlerde bulunmaktadır ama dağlık bölgelerde ve nehir yataklarında erezyon nedeniyle iyot açısından fakir bölgelerdir.

İyot tiroid hormonunun normal fonksiyonlarını yerine getirmesi için önemlidir. Troid hormonu büyüme, gelişme, metabolizma ve hücrelerin yenilenmesi gibi bir çok fonksiyonu düzenler.

Tiroid hormonu troid bezinin kandaki itot’u alarak bunu tiroid hormonuna çevirmesi ve gerektiğinde kullanılmak üzere depolanmasını sağlar.

Yetişkin bireyler için günlük 150 mcg iyot alımı yeterliyken gebe ve emzirme dönemindeki bayanlarda ihtiyaç günlük 250 mcg olarak belirlenmiştir. Gıdaların içinde bulunan iyot miktarı yetiştiği bölgeye göre farklılık gösterebilmektedir. Deniz ürünleri ise iyot bakımından oldukça zengindir. 100 gr balık yaklaşık 30 mcg iyot içermektedir. Balık dışında iyot içeren diğer besinler ise kabuklu deniz ürünleri ve deniz yosunları, yumurta, patates, süt ve süt ürünleri, kızılcık, ıspanak, pazı,sarımsak, himalaya kristal tuzu dur.

Guatrojenik etki gösteren bazı besinler ise iyot’un vücutta kullanımını engellerler. Ama pişirme ile bu etkileri kaybolur. Bu besinler lahana, turp, soya fasulyesi, brokoli, karnabahar ve kolza tohumudur.

A vitamini ve demir eksikliğinde iyot eksikliğinin etkileri artar.ayrıca selenyum eksikliğinde aynı etkiye sahip olmaktadır. 

İyot eksikliği özellikle bilişsel ve beyin fonksiyonlarını etkilediği için 1900’lü yıllardan itibaren tuzlar iyot eksikliğini önlemek için iyotlu tuzlara dönüştürülmüştür.

İyot eksikliği sonucunda en çok gelişen rahatsızlık guatr hastalığıdır. Ülkemizde en çok karadeniz bölgesinde rastlanan bir hastalıktır. İlk belirtileri kuru cilt, kan yağlarının yükselmesi, soğuğa karşı intolerans ve bilişsel fonksiyonların azalmasıdır. Özellikle çocuklarda iyot eksikliği çok daha büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle yeterli iyot alımına dikkat edilmeli. İyotlu tuz kullanılmalı fakat iyotun ısıdan ve ışıktan etkilendiği asla unutulmamalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)