GÜNÜBİRLİK AMELİYAT BİLGİLENDİRME

Yazar Hamit OkurÇocuk Üroloğu • 7 Temmuz 2017 • Yorumlar:

Saygıdeğer Anne ve Baba

Çocuk Cerrahisi konularını ilgilendiren ameliyatların çoğu, çocukların ameliyat günü hastaneye gelip, aynı gün ameliyat olup yine aynı gün hastaneden taburcu edilerek gerçekleştirilmektedir. Günübirlik ameliyat olarak tanımlanan bu grupta kasık fıtığı, göbek fıtığı,inmemiş testis, sünnet, küçük cerrahi girişimler ve endoskopik girişimler gibi işlemleri örnek olarak gösterebiliriz. Günübirlik ameliyatların avantajı çocukların alıştıkları ev ve aile ortamından hastane gibi farklı bir ortamda uzun süre kalmadan yine aile ortamına hızlı bir şekilde dönmelerine imkan sağlamasıdır.

Ameliyat Öncesi

Çocuğunuzun rahatsızlığı için hastanemize başvurduğunuzda ve günübirlik cerrahi kararı alındığında sizlere çocuğunuzun hastalığı ve uygulanacak cerrahi girişim konusunda ayrıntılı bilgilendirme yapılacaktır. Ameliyat tarihi belirlendikten sonra “Ameliyata Özel Bilgilendirme ve Rıza Belgesi” ve “Anestezi Öncesi Bilgilendirme ve Rıza Belgesi” sizlere verilerek önceden bilgi sahibi olmanız sağlanacaktır.Sizlere ameliyat gününe kadar yapacağınız uygulamalar ve dikkat etmeniz gereken konular, ayrıntılı bir şekilde açıklanacaktır.

Çocuğunuz için cerrahi bir işlem gerektiğini öğrendiğinizde bütün aile fertleri olarak tabii ki bu durumdan etkileneceksiniz. Doktorunuza çocuğunuzun hastalığı ve yapılacak ameliyat konusunda aklınıza gelen her türlü soruyu sormaktan çekinmeyin. Yaşına göre çocuğunuz da bu durumdan etkilenebilecektir. Yaşına ve anlayışına uygun bir şekilde çocuğunuzla bu durumu konuşmanız ve onu ameliyata hazırlamanız gerekir. Hastalığını, niçin ameliyat olması gerektiğini, ameliyattan beklenen faydaları, ameliyatın hangi şartlarda yapılacağını çocuğunuza anlatarak onu psikolojik olarak ameliyata hazırlamanız çocuğunuza psikolojik destek açısından son derece önemlidir.

Evden Ayrılmadan Önce

  1. Ameliyattan önceki gece çocuğunuza banyo yaptırıp, tırnaklarını kesmeniz cerrahi sonrası enfeksiyon riskini azaltacaktır.
  2. Çocuğunuz anne sütü ile besleniyorsa planlanan ameliyat saatinden 3 saat öncesine kadar anne sütü ile besleyebilirsiniz. Eğer çocuğunuz katı gıdalarla besleniyorsa planlanan ameliyat saatinden 6 saat öncesine kadar katı gıda ile, 3 saat öncesine kadar sıvı (su, meyve suyu) gıdalar ile besleyebilirsiniz. Belirtilen saatlerden sonra çocuğunuza hiçbir gıda vermeyiniz ve çocuğunuzu hastaneye aç olarak götürünüz.
  3. Çocuğunuzda küpe, saç tokası, bilezik gibi aksesuarlar varsa evden ayrılmadan önce bunları çıkarmanız gerekmektedir.
  4. Çocuğunuzun mevcut diğer hastalıkları nedeniyle, anestezi öncesi ve/veya sonrası kullanılmak üzere yazılmış ilaç/ilaçlar varsa bunları yanınızda getiriniz.
  5. Çocuğunuzun en çok sevdiği oyuncaklardan biri ya da birkaçını yanında getirmesi uygun olacaktır.

Ameliyata Gelirken

Planlanan ameliyat saatinden 2 saat önce hastanede olmanız gerekmektedir. Hastaneye geldiğinizde doğrudan “Hasta Yatış ve Taburculuk Bölümü”ne uğrayınız. Yatış işlemleri gerçekleştikten sonra çocuğunuzla birlikte hostes refakatinde odanıza çıkarılacaksınız. Ameliyat öncesi eğer daha önce bakılmamışsa çocuğunuzun parmak ucundan kanama testleri için kan alınacak, çocuk cerrahı doktorunuz ve anestezi uzmanı doktorunuz tarafından odanızda çocuğunuzun ameliyat öncesi değerlendirmesi yapılacaktır.

Ameliyat öncesi dönemde çocuğunuzda ateş, öksürük, burun akıntısı, kusma, ishal gibi hastalık belirtileri ortaya çıkmışsa mutlaka doktorunuza söyleyiniz. Bu durumlarda çocuğunuzun ameliyatının ertelenmesi gerekebilir.

Eğer çocuğunuzun herhangi bir madde ve ilaca karşı alerjisi varsa ya da devamlı kullandığı ilaç varsa bunu doktorunuz ile paylaşınız. Aspirin benzeri ilaçlar kanama eğilimini artırdıkları için ameliyattan bir hafta öncesinde doktorunuzun bilgisi dahilinde kesilmelidir.

Ameliyat

Çocuğunuzun ameliyat öncesi son değerlendirmesi ve gerekli kanama testleri yapıldıktan sonra ameliyata engel bir durumu yoksa planlanan ameliyat saatinden yarım saat önce çocuğunuza sakinleştirici bir ilaç az bir meyve suyu ile birlikte verilebilir. Çocuğunuzun elbiseleri çıkarılıp ameliyat giysileri giydirildikten sonra kat hemşiresi ve anne/babası refakatinde ameliyathane kapısına kadar birlikte gidilecek, kapıda ameliyathane ekibine teslim edilecektir. Hijyen gereği hasta yakınlarının ameliyathaneye girmesine izin verilmemektedir. Çocuğunuz ameliyathanede anesteziden uyanıp kendine geldikten sonra kat hemşiresine teslim edilip odasına çıkarılacaktır.

Ameliyat Sonrası

Çocuğunuza uygulanan ağrı kesici tedavi etkisiyle çocuğunuz bir süre rahat bir şekilde uyuyacaktır. Eğer çocuğunuza tam bir anestezi verilmişse ameliyattan iki saat sonra beslemeye başlayabileceksiniz. Eğer sakinleştirici anestezi (sedoanaljezi) ile birlikte lokal anestezi ile işlem (sünnet vb) yapılmışsa kendine geldikten sonra besleyebileceksiniz. Çocuğunuz kat odasında doktorunuz tarafından tekrar görülecek ve eve gitmesine engel bir durumu yoksa taburcu edileceksiniz. Yapılan ameliyatın özelliğine göre taburcu olmadan önce doktorunuz tarafından gerekli öneriler yapılacak, kullanacağı ilaçlar reçete edilecek ve kontrole geleceğiniz tarih belirlenecektir. Günübirlik cerrahi uygulanan hastalar genellikle ameliyat sonrası 4-6 saat içinde evlerine gönderilmektedirler.

Evde Bakım

Çocuğunuzun evde beslenme ve hareketleri açısından bir kısıtlamaya gerek yoktur. Ameliyat öncesi beslenme rejimine aynen devam edebilirsiniz.

Geçirilen cerrahi girişimin türüne göre özellikle ilk 24 saat doktorunuzun önerdiği şekilde düzenli aralıklarla ağrı kesici verilmelidir. Ağrı ilk 3 günde azalarak devam edebilir. Anesteziye bağlı olarak çocuğunuzda geçici bir süre boğaz ağrısı olabilir. Bu normal bir durumdur.

Ameliyattan sonra geçici olarak hafif ateş yüksekliği, bulantı- kusma, gaz çıkaramama, iştah değişiklikleri ve midede şişkinlik gibi sorunlar yaşanabilmektedir. Bu belirtiler devam edecek olursa doktorunuzu haberdar etmeniz uygun olur.

Ameliyat yerinde aşırı şişlik, kızarıklık, akıntı ve kanama olması durumunda da kontrol gününü beklemeden doktorunuza haber vermeniz gerekmektedir.

Ameliyat sonrası özellikle ilk bir hafta çocuğunuzun nezle, grip gibi bulaşıcı hastalığı olan kişilerle temas etmesine ( kucağa alma, öpme vb.) izin vermeyiniz.

Yapılan ameliyatın özelliğine göre ameliyat sonrası ilk üç gün içinde hastaneye kontrole gitmeniz gerekmektedir. Kontrol muayenesine gelene kadar pansumanını açmayınız. Kontrol muayenesinde çocuğunuzun ameliyat pansumanı açılıp değerlendirilecek ve herhangi bir olumsuz gelişme tespit edilmemişse açık bırakılacaktır. Kontrol muayenesinden sonra çocuğunuza banyo yaptırabileceksiniz ve çocuğunuz ameliyattan önceki normal günlük yaşantısına devam edecektir.

Sağlıklı ve mutlu günler dileklerimizle….

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hamit Okur Çocuk Cerrahisi, Çocuk Ürolojisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)