Güvenli Bilgisayar ve İnternet Kullanımı

Yazar İsmail Yasir KırtılÇocuk Psikiyatristi • 22 Aralık 2020 • Yorumlar:

Günümüzde bilgisayar ve internet hayatımızda büyük bir yer kaplamaktadır. Çocukların bilgi

edinmek için ansiklopedi karıștırdığı günler geride kalmış herşeyi çok hızlı bir şekilde erişebildikleri internet ortamı oluşmuştur.Hayatımızı kolaylaştırmanın yanında maalesef doğru kullanılmadığında çocuk ve gençlerin ruhsal ve bedensel gelişimine zarar vermektedir.

Bilgisayar ve interneti çocuklar; olumlu kullanımın yanında maalesef kötüye de kullanabilmektedir. Kötüye kullanım ise internet ve bilgisayarda fazla zaman geçirmekle başlayıp bağımlılığa evrilen zaman zaman siber zorbalık gibi suçları da içeren tanımlamalardır.

Çocuklar İnterneti Ne İçin Kullanıyor?

Mesajlașmak, gezinmek, oyun oynamak, bilgi edinmek, anında sohbet etmek, resim, müzik

veya metin belgeleri bulmak gibi hemen herkes gibi kullanırlar. Bunlar arasında sosyal medyadan mesajlaşmak ve oyun oynamak ilk sırada yer alır. Arkadașlıklarını  sürdürmek, arkadașlar veya arkadașlık hakkında konușmak, sosyal yașantıları  paylașmak, gündelik olaylar hakkında sohbet etmek  sosyal ilișkilerini sürdürmelerini sağlar. Mesajlașma, çocuk ve ergenler tarafından can sıkıntısından kurtulmanın bir yolu olarak da görülmektedir.

İnternette ne kadar süre geçirmek normal kabul edilebilir?

İnternette geçirilen zamanın yaş gruplarına göre kabul edilebilir sınırları kültüre topluma göre değişebilse de çocuk ve genç ruh sağlığı için;3 yaşına kadar mümkünse ekran ile temas etmemeli, 3-6 yaş döneminde günde yarım saati geçmemeli,6-12 yaş 1 saat ve 12 yaş sonrası en fazla 2 saat şeklinde süreler belirlenmiştir.Pandemi dönemi çocuklarıma ders için ekran başında olmalarını gerektirse de bu durumun istisna olduğunu düşünüp mutlaka sürelere sınırlandırmalar getirmemiz gerekir.

İnternetteki riskler ve dikkat edilmesi gerekenler

  • Yabancıların Çocuklara Ulașabilmesi

  • Yabancılarla İletișim Kurmaları

  • Yabancılarla Bulușmaları

  • Çevrimiçi Tacize Uğramaları

  • Yașıtlarından Baskı Görmek

  • İnternet Kabadayılığı

  • İnternetten alışveriş ve oyunlara para harcama

 

Teknoloji Bağımlılığında En Çok Görülen Belirtiler

  • Teknoloji başında harcanan vaktin giderek artması 

  • Ruhsal, sosyal, adli yada bedensel  bir sorun oluşturmasına rağmen teknolojinin kullanılmaya devam edilmesi

  • Teknolojiden uzak kalınca huzursuzluk,uykusuzluk,öfke gibi yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması

  • Planlanandan daha fazla teknoloji karşısında kalınması

  • Zamanın büyük çoğunluğunun fiilen ya da zihnen teknolojiylegeçirilmesi

  • Teknolojinin,sorumlulukların (iş, okul,aile, bireysel temizlikgibi) yerine getirilmesini engellemesi

  • Teknoloji başında geçirilen vakitle ilgili kontrolün kaybedilmesi

 

ANNE BABALAR NELER YAPABİLİR?

1- Her șeyden önce çocuğunuzla iyi bir iletișim içinde olunuz. Çocuğunuzun arkadașları, zevkleri, korkuları,sevdiği ve sevmediği konular hakkında bilgi sahibi olunuz. Çocuğunuza, her konuyu sizinle paylașabileceği güvenini veriniz

2- Çocuğunuzun internete girdiği bilgisayarın çocuğun odasında olmamasına, evinizin ortak kullanım alanı içinde olmasına dikkat ediniz.

3- Çocuğunuzun internette kalma süresine ve bilgisayar kullanma süresine mutlaka kısıtlama getiriniz. Çocuğunuzun oyuna, kitap okumaya, spor yapmaya vesanata vakit ayırmasını sağlayınız.

4- Her konuda olduğu gibi, bu konuda da ebeveyn olarak çocuklarınıza iyi birer örnek olunuz. 

5- Çocuğunuzla bilinçli ve güvenli internet kullanımı kuralları konusunda konușunuz. Bu kuralların neler olduğunu anlașılır bir șekilde açıklayınız ve kuralları kesin olarak koyunuz. 

6- Çocuğunuzla ve okul öğretmenleriyle birlikte çocuğunuzun yașına uygun ve güvenli olan internet sitelerinin adreslerini belirleyiniz. Belirlediğiniz sitelerin adreslerini bilgisayarınızın "Sık Kullanılanlar" bölümüne kaydediniz. Böylece bu sitelere giriș ișlemi daha kolay

olacaktır.

7- İnternette mümkünse çocuğunuzla birlikte gezininiz. Eğer çocuğunuz bu konuda isteksiz ise, sadece sizin ve okul öğretmenlerinin onayladığı siteleri ziyaret etmesi konusunda çocuğunuzu uyarınız.

8- Çocuğunuzun internet kullanımını sık sık denetleyiniz. Hangi sitelere girdiği, hangi sohbet ortamlarında bulunduğu konusunda fikir sahibi olunuz. Mümkünse sohbet ortamlarındaki arkadașlarını tanımaya çalıșınız.

9- Çocuğunuzun internet ortamında güvenliğini sağlamak ve zararlı içeriklerden korumak amacıyla gerekli güvenlik ve filtreleme programlarını edininiz.

10- Çocuğunuza internet ortamında tanımadığı kișilerle sohbet etmemesini, iletișim kurmamasını öğretiniz.

11- Sizin onayınız olmaksızın kendi resimlerini ve aile resimlerinizi, adresinizi, telefon numaranızı, okul adını vermemesini ifade ediniz.

12- Çocuğunuza sizin izniniz olmaksızın, kendi adresini, okulunun adını, telefon numaranızı, ebeveyninin iș adresleri ve iș yeri telefon numaraları gibi kișisel bilgileri internet sohbet ortamında kimseye vermemesi gerektiğini öğretiniz.

13- Çocuğunuz, internet kullanıcı adını ve șifresini sizin dıșında hiç kimseye vermemelidir.

14- Çocuğunuza internet ortamında yeni tanıșılan kișilerin her zaman kendileri ile ilgili doğru bilgiler vermeyebileceği, kimlikleri ve yașlarıyla ilgili yanıltıcı bilgiler verebileceği gerçeğini anlatınız.

15- Çocuğunuza, size sormadan internet ortamında alıș veriș yapmaması gerektiğini; istenilen kredi kart numaraları bilgilerini vermemesini öğretiniz.

16- Çocuğunuzun, internet sohbetlerinde onlardan yapmamaları gereken ya da onları rahatsız eden bir davranıșta bulunmalarını isteyenler olduğu takdirde, sohbeti bırakarak hemen size haber vermesini ve olay anlatmasını isteyiniz. Çocuğunuzun size güvenmesini

sağlayınız. Çocuğunuza kızmayınız, korkutmayınız.Çocuğunuza her konuda destek vereceğinizi hissettiriniz.

19- Çocuğunuzdan, internet sitelerinden bilgisayara yükleyecekleri veya indirecekleri programlar ve içerikler hakkında size haber vermesini, sizin izniniz olmaksızın bu ișlemleri yapmamasını isteyiniz.

20- Çocuklara, internet ortamında bașkalarını rahatsız edecek davranıșlarda bulunmamalarını öğretiniz.

21- Șaka yapmak amacıyla dahi arkadașlarıyla hatta hiç kimseyle korkutmak amacıyla tehdit edici bir üslupla iletișim kurmamalarını anlatınız.

 

Unutulmamalıdır ki giderek artan teknolojik gelişmeler interneti kötüye kullanan ve ruhsal yönden zarar gören çocuklara neden olmaktadır.Baş edemediğiniz her durumda mutlaka Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanından yardım alınız.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

İsmail Yasir Kırtıl Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

İsmail Yasir Kırtıl

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr.

Randevu al