Hacamat Nedir?

Yazar Yasemin SoytürkFizik Tedavi Uzmanı • 17 Eylül 2019 • Yorumlar:

Hacamat tedavisi, Çin, Yunan, Arap, Türk ve Fars gibi farklı kültürlede uygulanan geleneksel ve tamamlayıcı tıpta mevcut olan bir tedavidir. Tarihi 2000 yıl öncesine kadar gitmektedir. Batıl inançlara dayalı bir tedavi olarak başladı. Kupa tedavisi bir çeşit kan alma işlemidir. Kanı ve kandaki kötü enerjiyi temizlemek için yapılırdı.

Kuru kupa, ıslak kupa, hareketli kupa, sıcak kupa gibi farklı çeşitlerde kupa uygulamaları vardır. Bu uygulamalarda kanama olsun ya da olmasın vakum işlemi vardır.

Arapça’da yaş kupa hacamat olarak bilinir.

Hacamat tedavisi yani yaş kupa uygulamasında plastik, cam, bambu veya silikon malzemeden yapılmış kupalar kullanılır. Önceden belirlenen noktalara vakum yapılır sonra cilde ince çizikler yapılarak kan akıtılır.

Bazı hastalıkları kontrol altına almak, önlemek ve iyilik halinin sürdürülmesi için yapılır. Boyun ağrısı, omuz ağrısı, bel ağrısı gibi farklı ağrı türlerine faydalı etkileri bulunmuştur. Ayrıca gerilim ve migren baş ağrısı, akut / kronik inflamasyon, bulaşıcı hastalıklar, bağışıklık sistemi bozuklukları, diyabet, anksiyete ve depresyon, uyku bozukluğu, ritm bozukluğu ve hipertansiyonla ilgili araştırmalar yapılmıştır. Hacamat tedavisiyle hücre aralıklarında biriken fazla sıvı ve zararlı metabolik atıklar uzaklaştırılır. Ayrıca birikmiş vazoaktif maddeler ve serbest radikallerin atılımını da stimüle eder.


Hacamat nasıl yapılır?
Hacamat tedavisi için uygulama noktalarına karar verilir. Kupaların uygulanacağı yerler önce batikon dediğimiz anti septik bir sıvıyla sterilize edilir. Kupalar daha sonra seçilen noktalara yerleştirilir, pompayla negatif basınç oluşturulur ve 5 dakika boyunca bırakılır. Kupalar çıkarıldıktan sonra steril bistürilerle 0.5-1 mm derinliğinde yüzeyel çizikler(insizyonlar) yapılır. Kupalar tekrar yerleştirilir. Uygulama bölgelerinden kanı çıkarmak için vakumlanır. İşlem tamalandıktan sonra batikonla tekrar temizlenir ve bandaj yapılar tedavi sonlandırılır.  


Hacamat Tedavisi; 
Vücuttaki halsizliği ortadan kaldırabilir.
Gergin sinirlerin açılmasında kullanılabilir. 
İhtiyacın fazla olduğu vücut bölgelerine daha fazla kan gider. Ayrıca damarlardaki herhangi bir tıkanılık da kaslara zarar vermeden açılır.  

Ateşi iyileştirebilir
Antik çağlarda hacamat tedavisinin asıl amacı ateşi iyileştirmekti. O zaman uygulayıcılar ateşin ‘kötü kan’dan kaynaklandığına inanıyorlardı. Bu yüzden kanı çıkarmak için bu tedaviyi kullandılar. Bu iddiayı kanıtlamak için modern bilim o dönemde yoktu. Bugün, yapılan bilimsel çalışmalarla elimizde kanıta dayalı veri mevcut. Bedenimizde bütün sistemler hep stabil ve sabit kalmalıdır. Yani vücut iç ortamını kontrol etmek, sıcaklık ve asit- baz dengesi gibi değerleri dar sınırlarda tutmak zorundadır. Buna homeostaz diyoruz. Homeostaz kişinin tüm ömrü boyunda devam eder. Hafif sapmalar hastalıklara, aşırı sapmalar ölüme neden olur. Patojenik faktörler homeostazı olumsuz etkiler ve hastalıklara, ağrılara neden olur.

Dermatolojik hastalıklara karşı savaşır
Akne, herpes, egzema, kaşıntı ve kanla ilişkili her hastalık hacamat tedavisinden fayda görür. Patojen ve bakterilerle savaşmak için gerekli olan lenfatik dolaşımı hızlandırır. Hacamat tedavisi cildi arındırır, kanda bulunan toksik maddeleri ortadan kaldırır. Ayrıca, vücudun savunma mekanizmalarını güçlendirir. hacamat terapisi cildin nefes almasına yardımcı olur. Cilt hücrelerinin gaz değişimini sağlar. Deri hücreleri iyi bir metabolik aktiviteye sahiptir, farklı bezlerin farklı işlevleri vardır. Sebasöz ve ter bezleri tuzları ve sebase materyalleri salgılamaya yardımcı olur. Bu bezler ayrıca ürik asitin atılmasına da yardımcı olur. Dermatolojik hastalıklarda hacamat tedavisinin temel amacı durgun ve sıkışık kanı bırakmaktır. Aynı zamanda cildin yüzeyindeki toksik maddelerin yok edilmesine yardımcı olur.

Karaciğer hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur
Hacamat tedavisi, kan dolaşımının ve lenfatik dolaşımın artmasına yardımcı olabilir. Karaciğere daha iyi kan akar. Bu karaciğerin işlevselliğini ve üretkenliğini artırır. Kandaki kolesterol ve trigliserit metabolik olarak dönüştürülmesi kolaylaşır. Karaciğer bu görevlerini yerine getiremezse, fazla şeker kanda birikmeye başlar. Kan şeker düzeyi artar. Hacamat tedavisiyle karaciğer kanı etkili şekilde temizler(detoks). Molekülleri daha hızlı parçalar.

Kan dolaşımını artırır
Damarları güçlendirerek kan akışını artırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda tıkalı kanı kaldırarak arteryel kasları güçlendirir. Düzgün ve yeterli kan akışı olmadan, vücut iyi işlev göremez. İyi bir kan dolaşımı vücudun hareketi, nörolojik süreçler ve vücudun diğer sistemlerinin homeostazı için çok önemlidir.

Hacamat Tedavisi

Hacamat hangi hastalıklarda kullanılır?
Kireçlenme(osteoartrit)
Omuz sıkışma sendromu
Tenisçi dirseği, golfçu dirseği gibi kas tendon problemleri
Kol ve bacak ağrıları
Omuz ağrısı
Dirsek ağrısı
Ayak ağrısı
Başağrısı
Kas gerilmeleri
Kas düğümlenmeleri
Diz ağrısı başta olmak üzere her türlü eklem ağrısı
Topuk dikeni
Topuk ağrısı
Diz kireçlenmesi
Kalça kireçlenmesi
Omuz kas yırtıkları
Menisküs yırtığı
Priformis sendromu
Fibrozit
Omurga eğrilikleri
Duruş bozuklukları
Bel kayması
Faset eklem sendromu
Bel tutulması
Boyun tutulması
Omuz impingment sendromu(omuz sıkışma sendromu)
Kas krampları
Boyun düzleşmesi
Bel düzleşmesi
Siyatik ağrısı(siyatalji)
Spor yaralanmaları ve rehabilitasyonu
Travma sonrası omurga ağrıları
Kalça ağrıları
Eklem ağrıları
Fibromiyalji
Boyun, sırt ve bel ağrıları
Duruş bozukluğu(postür bozukluğuna) bağlı ağrılar
Adduktor tendinit( kasık çekmesi)
Boyun ve bel fıtığı
Karpal tünel sendromu gibi sinir sıkışmaları
Nörapatik ağrı
Kas romatizması(miyofasiyal ağrı sendromu)
Hipertansiyon
Migren
Ritm bozukluğu
Uyku bozukluğu
Cilt hastalıkları
Kısırlık(infertilite)
Jinekolojik rahatsızlıklar
Astım, allerji
Sindirim sistemi hastalıkları

Hacamat yan etkisi var mıdır?
Kupaların yerleştirildiği yerde geçici olarak ciltte hafif rahatsızlık, morarma, kaşıntı, yanma gibi etkileri olabilir. Eğitimli doktorlar tarafından yapılmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yasemin Soytürk Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)