Hacamat

Yazar İbrahim YılmazPratisyen Hekim • 21 Kasım 2019 • Yorumlar:

Hacamatın etkisi, yapıldığı günler ve vücuttaki yerleri hem de yapıldıktan sonra vücuttaki etkileri ile daha iyi anlatılabilir. Hacamat, hicri ayın ikinci yarısından sonra, ayın çekim gücünün etkisiyle deri kılcal damar dolaşımının arttığı ve serbest radikal denilen atık maddelerin deride yoğunlaştığı dönemde yapılmaktadır. Vücudun azda olsa toksinden yoğun kandan arındırılması, vücudun arınma yükünü azaltacaktır.

Bahar geçişlerine bağlı gıda ve havanın içeriğinin değişip vücudun arınma ve metabolizma olarak zorlandığı dönemlerde, biraz kan alınması, arınmanın ve dermatom denilen yüzeysel sinir ve kılcal kan dolaşımının rahatlamasına vesile olur.

Ayrıca hacamat, akupunkturda meridyen ve çakra denilen kanallara özellikle safra, mesane, böbrek üstü kanallarına yapılarak enerji merkez ve kanallarının da düzenlenmesinde büyük öneme sahiptir.Görülüyor ki hacamat etki mekanizması olarak oldukça sağlam temellere dayanmaktadır.

Hacamat yerleri; Bedende birçok bölgeden hacamat yapılabilir. Hatta hastalıklara göre yeni bölgeler bile belirlenebilir. Ama genel ve en uygun yerler sırt ve baş arkasıdır.
Sırtta özellikle iki kürek kemiği arasının 3 parmak üstü alanlar sırt enerji hatlarının bulunduğu bölgelerdir. Bu bölgeler enerji kanallarının geçtiği yerler olduğu için herhangi bir atık birikiminde enerji hatlarının çalışmaması gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu durumlarda enerji hatları ile ilgili organlar çalışma kabiliyetlerini yitirmekte ve rahatsızlıklar baş göstermektedir.

Baş arka bölge ise yine başa ve bütün vücuda dağılan enerji hatlarının merkezidir. Ayrıca beyin kanlanmasının da koordine edildiği yerlerdir. Bu nedenle bu bölge unutkanlık, vertigo ve baş ağrısı da dahil olmak üzere birçok rahatsızlığı tedavisinde aktif olarak kullanılmaktadır.

Hacamat zamanları; Arabi ayların ilk 15 günü beden ve kainattaki faaliyetlerde artış zamanlarıdır. Bu zamanlarda faaliyetler daha hızlı, yoğunluk ve artışlar daha fazladır. Bedendeki bu artışlar ilk 15 günden sonra azalmaya başlar. Hacamat vücutta birikenlerin alınması olduğu için de bu ilk 15 günün sonunda yapılacak hacamat uygulaması maksimum faydayı sağlayacaktır. Bu nedenle biriken kanın alınması da Arabi ayların 17-19-21 inci günleri göz önünde bulundurulur. Ayrıca her bahar dönemi organ ve kan değişiminin olduğu dönemlerdir. Bu dönemlerde de hacamatın tercih edilmesi, sıhhatimize katkı sağlayacaktır.

Bu zamanlama her sene düzenli yaptıranlar için geçerlidir. Fakat tedavi gerektiren acil durumlarda ise her an hacamat yapılabilir. Tedavilerde hastanın durumuna göre bazen haftanın günleri bazen de ayın günleri değerlendirmeye alınabilir.

Hacamat  rahatsızlığa göre maksimum ayda bir tekrar edilebilir. Uygun olan ise üç ayda bir tekrarlanmasıdır. Herhangi bir rahatsızlık yok ise koruyucu amaçlı olarak senede iki kez olmak üzere bahar dönemlerinde hacamat yapılması uygun olacaktır.

Dikkatedilmesigerekenler;hacamatın steril ortamlarda ve ehil kişiler tarafından yapılması gerekir.
Hacamatın aç karnına yapılması etkisini arttıracaktır.

Hayvansal gıdaların hacamattan önce ve sonraki bir-iki günde alınmaması hacamatın verimliliği açısından önem arz eder.

2 yaş sonrası herkes hacamat olabilir. Yalnız şeker ve kansızlık gibi kronik  rahatsızlıkları olanlarda  doktor kontrolünde hacamat uygulanmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

İbrahim Yılmaz Fitoterapi, Ozon Terapi, Akupunktur Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)